NavMenu

Nada Stamatović i Ivan Milićević, Nelt Grupa - Kontinuirano unapređujemo sistem upravljanja životnom sredinom

Izvor: eKapija Nedjelja, 26.06.2022. 23:41
Komentari
Podeli
Nada Stamatović, Corporate Communications & CSR (Foto: Branimir Milovanović/Nelt)Nada Stamatović, Corporate Communications & CSR
U Nelt Grupi, koja važi za jedan od najuspješnijih poslovnih sistema Zapadnog Balkana na polju proizvodnje, logistike i distribucije robe široke potrošnje, kao i duvanskih, farmaceutskih i kozmetičkih proizvoda, zaštitu životne sredine prepoznaju kao izuzetno važnu temu i svoje dugoročno strateško usmjerenje.

O načinima za umanjenje "karbonskog otiska" i održivom poslovanju grupacije govore Nada Stamatović, Corporate Communications & CSR i Ivan Milićević, Head of innovation and development Nelt Grupe.


Šta su prioriteti Nelt grupe u oblasti za štite životne sredine?

Nada Stamatović: U okviru sistema upravljanja kvalitetom, kontinuirano unapređujemo sistem upravljanja životnom sredinom. Prioriteti su nam racionalno korišćenje prirodnih resursa, investicije u obnovljive izvore energije, kao i upotreba tehnologije, opreme i materijala kojima se smanjuju štetni uticaji na životnu sredinu. Imajući u vidu naše primarne uticaje koji se ostvaruju kroz transport, realizovali smo niz inicijativa za smanjenje štetnih emisija. Upravljanjem i reciklažom ambalažnog otpada radimo na umanjenju našeg "ekološkog otiska" promovišući kontinuirano ovu temu, u našoj organizaciji i van nje.

Ivan Milićević, Head of innovation and developmen (Foto: Branimir Milovanović/Nelt)Ivan Milićević, Head of innovation and developmen

Kako se mogu optimizovati logistika i transport u cilju manjeg uticaja na životnu sredinu?

Ivan Milićević: Intermodalni transport je rješenje za optimizaciju logistike i transporta koje donosi brojne benefite, posebno kada je riječ o manjem uticaju na životnu sredinu. Očekivanja su da će globalno tržište intermodalnog transporta zabilježiti kombinovanu godišnju stopu rasta (CAGR) od 8,27% u odnosu na prognozu za period 2020 -2025. Nelt je kao učesnik globalnih lanaca snabdijevanja i logistički partner lidera različitih industrija aktivno doprinosi ovom trendu preko sopstvenog željezničko-drumskog kontejnerskog terminala, takozvane suve luke. Naša suva luka spojena je željezničkim linijama sa glavnim lukama regiona a time i sa globalnom ekonomijom.

Trend rasta ovog servisa se, uz sve izazove, nastavlja jer ovo rješenje odlikuju brojni benefiti - veći nivo bezbjednosti, niža cijena, jednostavnije praćenje robe, smanjenje zagušenja na drumskim putevima i veliki uticaj na ekološku održivost.

Kada je u pitanju drumski transport u Neltu veliku pažnju posvećujemo inicijativama kojima se smanjuju negativni uticaji na životnu sredinu. Optimizacijom ruta, nabavkom vozila po kriterijumu optimalnog iskorišćenja tovarnog prostora i snage potrebne da se izvrši poslovni zadatak, utiče se na smanjenje potrošnje goriva a time i na emisiju štetnih gasova. Uvođenjem vozila sa pogonom na komprimovani prirodni gas - KPG, u svoju flotu Nelt teži da obezbijedi čistiji, sigurniji i troškovno efikasniji transport. Iako je riječ o fosilnom gorivu, ono predstavlja najčistije gorivo te vrste. Za sada u Neltovoj floti postoji 18 vozila sa pogonom na KPG - 14 za potrebe terenske prodaje i 4 teretna vozila za dostavu robe kupcima. Jedna od inicijativa koje imaju za cilj smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu je projekat Eko vožnja koji podrazumijeva kvartalno nagrađivanje vozača sa najekonomičnijim stilom vožnje.

Neltov Intermodalni terminal u distributivno-logističkom centru u Dobanovcima (Foto: Vladimir Miladinović Piki/Nelt)Neltov Intermodalni terminal u distributivno-logističkom centru u Dobanovcima


Da li su pametna skladišta u koja ulažete dobar put za racionalizaciju potrošnje energije?

Ivan Milićević: Apsolutno. Naša strateška odluka je da paralelno sa novim ulaganjima fokus bude na optimizaciji utroška energije potrebne za odvijanje procesa, a u skladu sa standardima koje zahtijeva poslovna aktivnost. Neltova "pametna skladišta" , u centralnom distributivno-logističkom centru u Dobanovcima (Srbija) i u Istočnom Sarajevu (Bosna i Hercegovina), projektovana su i izgrađena po najnovijim tehnologijama koje omogućavaju optimizaciju i smanjenje utroška energije.

Osnovna ideja pametnog skladišta je da se kroz projektovanje tehnoloških procesa transporta i skladištenja ostvari optimizacija resursa. Pod time se podrazumijeva dobro iskorišćena zapremina prostora za skladištenje robe i dobro isplaniran tok robe kroz skladište.

Dodatno, SCADA sistemom optimizujemo korišćenje gasa što rezultira ukupnom smanjenju utrošene energije. Kako bi se procesi dodatno optimizovali i unaprijedili, na SCADA sistem su tokom vremena dodavani novi pametni uređaji i senzori, čime se doprinelo novim smanjenjima uticaja na karbonski otisak kompanije. Urađeno je povezivanje elemenata sistema koji samostalno prate unutrašnju i spoljašnju temperaturu i odlučuju kada treba da se aktiviraju određeni sistemi. Time se utiče na smanjenje potrošnje energije za grijanje, hlađenje i ventilaciju u skladištima.

Usavršeno je do te mjere da se po potrebi koristi spoljašnji vazduh za obezbjeđivanje željenih uslova u prostoru skladišta. Postavljeni su i senzori temperature i vlažnosti o kojima sistem može da izveštava u formi tabelarnog pregleda izmjerenih veličina.

Oba skladišta opremljena su LED rasvjetom poslednje tehnologije sa automatskim uključivanjem u prisustvu radnika u skladištu i dimovanjem u slučaju da nema kretanja ili je dovoljno jaka dnevna svetlost u prostoru.

Koliko su u vašem poslovanju važni reciklaža i upravljanje otpadom?

Nada Stamatović: Briga o otpadu i potrošnji neobnovljivih resursa su integralni dio poslovne strategije naše kompanije i politike kvaliteta. Više od petnaest godina ostvarujemo nacionalne ciljeve očuvanja životne sredine, od čega poslednjih šest to činimo u saradnji sa Sekopakom, operaterom za upravljanje ambalažnim otpadom. Učešćem naše kompanije u sistemu operatera upravljanja ambalažnim otpadom, umanjuje se količina ambalažnog otpada koji završava na deponijama i samim tim se smanjuje količina emisije CO2. Uštede emisije CO2 zabilježene u 2019. i 2020. godini bile su na nivou od 836,5 tona.

Pored sistemskog upravljanja tokovima otpada, svi zaposleni u Neltu doprinose očuvanju životne sredine - od koleginica i kolega u skladištu, koji prikupljaju i razdvajaju otpad tokom pripreme robe za distribuciju do zaposlenih u kancelarijama koji koriste postavljene separatore u zgradama i reciklažna ostrva postavljena na lokacijama Neltovih distributivno-logističkih centara u Dobanovcima, Nišu, Novom Sadu i Kraljevu. Ovako klasifikovan otpad se zajedno sa ambalažnim otpadom nastalim iz procesa rada skladišta skuplja i presuje u eko-dvorištu, postavljenom pored Hale 2 u Dobanovcima.

Kako bi se dodatno uticalo na smanjenje količina ambalažnog otpada od iskorišćenih kartonskih transportnih kutija, Nelt je 2017. godine u Srbiji uveo novinu u sistem isporuke robe tradicionalnim radnjama. Kartonske kutije zamenjene su kutijama od polipropilena. Ovaj materijal je sertifikovan i bezbjedan kada je u pitanju transport prehrambenih proizvoda. Cilj uvođenja ove vrste povratne ambalaže je da se poveća sigurnost i kvalitet isporuke robe, smanji ambalažni otpad, ekonomičnije iskoristi skladišni i transportni prostor.

Na koji način radite na umanjenju "ekološkog otiska" kada govorimo o potrošnji papira?

Nada Stamatović: Projektom Digitalne dostavnice koji smo pokrenuli 2020. značajno su automatizovani naši logistički procesi, sa postepenim povlačenjem dokumenata u papirnoj formi iz upotrebe, kako bismo u budućnosti, kao krajnji rezultat, koristili isključivo digitalnu dokumentaciju. Krajem 2021. već smo ostvarili značajno smanjenje potrošnje papira. Nedeljno koristimo 80.000 listova kopir papira tj. 160 tabaka kopir papira manje što je ukupna težina 400kg. Uz uštedu od skoro 25% na korektivnim dokumentima, znači da mjesečno koristimo 1,6t papira manje. Na ovaj način čuvamo 444 stabla godišnje koja bi se koristila za proizvodnju papira!


Koje inicijative planirate da realizujete u narednom periodu?

Ivan Milićević: Krajem 2021. godine je došlo do oscilacija na tržištu električne energije. Usljed kontinuiranog skoka cijena baznih sirovina (gasa, uglja…) i naglog povećanja potražnje nakon pandemije Covid-19, došlo je do naglog povećanja cijene struje, od 50 €/MWh za 2021. godinu na preko 120 €/MWh za 2022. godinu. Neizvjesnost sa cijenama baznih sirovina se nastavlja usled kompleksne globalne situacije.

Ova dešavanja su nas, kao vlasnike proizvodnih i skladišnih prostora, usmjerila ka razmatranju alternativnih rješenja i obnovljivih izvora energije. U proteklih 10 godina izuzetno je napredovala tehnologija fotonaponskih (PV) solarnih elektrana. PV elektrane (tzv. solarne elektrane) predstavljaju čist izvor električne energije u poređenju sa klasičnim termoelektranama na ugalj ili nuklearnim elektranama. Otuda smo se odlučili da ove sisteme postavimo na većini naših objekata unutar centralnog distributivno-logističkog centra u Dobanovcima, ali i na objektu Fabrike dječije hrane i fabrike Neoplanta. Ovi projekti su u fazi izvođenja i donijeće značajnu uštedu u potrošnji struje iz klasičnih izvora koji imaju negativan uticaj na životno okruženje.

Faze izgradnje i eksploatacije su faktički bez uticaja na životnu sredinu. Po isteku radnog vijeka fotonaponski paneli se demontiraju i recikliraju, u skladu sa propisima o tretiranju te vrste otpada. Ova faza nastaje po isteku tehničkog i ekonomskog vijeka fotonaponske elektrane, koji je predviđen da bude minimum 25 godina.

Zakonom o energetici RS i Uredbama, Republika Srbija je otvorila mogućnost da se proizvođaču električne energije iz solarnih elektrana koje se nalaze na krovovima postojećih objekata, a čija se energija djelimično ili u cjelosti koristi za sopstvenu potrošnju, dodeli status "kupac-prodavac" koji ima mogućnost da višak električne energije u jednom dobu godine (period maj - septembar kada je veća proizvodnja iz PV sistema) "zamijeni" za primljenu energiju u drugom delu godine (period oktobar - april).

Nedavno ste objavili izvještaj o održivom poslovanju za 2020/21, pod nazivom "Kontinuitet, stabilnost, agilnost". Danas se kompanije, više nego ikada ranije, prepoznaju po održivom poslovanju. Šta je ključno u sprovođenju strategije održivosti?

Nada Stamatović: Tačno je da očekivanja javnosti od kompanija nikada nisu bila veća. Da bi tokom vremena napredovala, svaka kompanija, ne samo da mora da pruži finansijske rezultate, već i da pokaže kako daje pozitivan doprinos tržištu, lokalnoj zajednici, zaposlenima i životnoj sredini.

Ključni instrument sprovođenja strategije održivosti je upravljanje održivošću. Merenje je preduslov za dobro upravljanje. Možete upravljati samo onim što se može izmjeriti. Izvještavanjem se upravo to postiže jer se koriste složeni indikatori održivosti i mjere ciljevi po definisanim kriterijumima učinka.

Danas imamo sofisticirane oblike izvještavanja o održivosti, upravljanja lancem snabdijevanja i indekse korporativne održivosti. Jedan primjer je GRI metodologija koju koristi najveći broj kompanija u svijetu i koju smo mi primijenili u svim našim Izvještajima.

Za kompanije koje žele da postanu održive, ne postoji jedinstvena formula. Važno je uzeti u obzir šire poslovno okruženje, što uključuje partnerske organizacije i dobavljače.

Za velike promjene od značajne važnosti je rad sa konkurentskim organizacijama. Održiv projekat koji radi za jednu kompaniju, potencijalno bi mogao da funkcioniše i za druge. Najbolje prakse treba koristiti kao podsticaj za organizovanje procesa učenja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.