NavMenu

Nebojša Đekić, direktor prodaje i razvoja cargo-partner Srbija - Izazove mogu da savladaju samo oni koji umiju brzo da se prilagode novonastalim okolnostima

Izvor: eKapija Srijeda, 18.05.2022. 09:37
Komentari
Podeli
Kriza u Ukrajini stvorila je izazove, a ni pandemija ne jenjava, pa se ponovo dokazuje da je fleksibilnost u logistici i transportu neminovnost. Od presudnog značaja je raspolaganje informacijama, rad na razvoju rješenja i alternativa, ali i upravljanje rizikom.

O ovome, ali i tržištu Srbije, prognozama za period pred nama, novim tehnologijama, kao i planovima kompanije, razgovarali smo sa Nebojšom Đekićem, direktorom prodaje i razvoja cargo-partner Srbija.


Pandemija polako prestaje da bude najveći problem, ali je u toku nova kriza izazvana ratom u Ukrajini. Mogu li se ove dvije situacije porediti i kako nova utiče na poslovanje Vaše kompanije?

- Kriza u Ukrajini stvorila je izazove i poteškoće za sebe, ali nažalost možemo zaključiti da ni pandemija ne jenjava, nedavno smo imali zatvaranje jedne od najvećih svjetskih luka - Šangaj. Sve ove situacije direktno ili indirektno utiču na naš rad.

Ono što je karakteristično za našu industriju, ne samo sada, već oduvijek, jeste potreba za određenom fleksibilnošću u samom poslovanju i prilagođavanje trendovima na tržištu, te je rad u logistici i transportu oduvijek bio dinamičan. Činjenica je, da su u poslednje dvije godine promjene bile naročito intenzivne, ali to je samo još jednom pokazalo koliko naša industrija stoji na "čvrstim nogama" i učinile nas dodatno proaktivnijim.

U ovakvim situacijama je zapravo od presudnog značaja raspolaganje informacijama. Globalna prisutnost cargo-partnera i naša široka mreža saradnika koji su u konstantnoj komunikaciji, zaista nam omogućava da uvijek raspolažemo "najsvježijim" informacijama, što nam ostavlja dodatan prostor za efikasno djelovanje i razvoj novih, fleksibilnih rješenja.


Kako cargo-partner upravlja ovom krizom i na šta Vaši korisnici mogu da računaju, a šta je bilo potrebno prilagoditi ili izmijeniti?

- Naši korisnici mogu da računaju da ćemo svakom upitu pristupiti personalizovano i sa posebnom pažnjom. Rekao bih da nas ta posvećenost klijentima i višedecenijsko iskustvo zaista izdvaja, otud i naš slogan "we take it personally". Krizom upravljamo tako što aktivno pratimo dešavanja na tržištu i intenzivno radimo na razvoju fleksibilnih rješenja i alternativa koje možemo ponuditi, a da one odgovore na potrebe naših klijenata. Kako je transport sa Kinom naglašen u odnosu na druge destinacije godinama unazad, a za isti je posebno atraktivno rješenje bila željeznica transibirskom rutom, privremeno smo je suspendovali zbog situacije u Ukrajini. U skladu sa okolnostima nastojimo da našim klijentima i dalje obezbijedimo pouzdan portfolio usluga i prilagodimo nove servise kao reakciju na tržišne promjene.


Zašto ste donijeli odluku da suspendujete transibirsku rutu. Koliko ostale vrste transporta snose posljedice?

- Iako je situacija na tržištu dovela do povećane cijene transporta, zbog koje će mnoge kompanije u industriji profitirati, nama povjerenje klijenata ostaje prioritet, te ukoliko ne možemo biti sigurni da će vaša pošiljka nekom rutom bezbjedno stići do željene destinacije - mi prosto takvu uslugu nećemo ni ponuditi.

Transport željeznicom, tehnički i dalje je moguć, ali u svjetlu aktuelnih dešavanja transibirska ruta sa sobom nosi izuzetan rizik za svaku pošiljku. Upravo zbog toga, mi iz cargo-partnera ne samo da ne savjetujemo korišćenje ove rute, već smo je i zbog sigurnosti naših klijenata privremeno suspendovali.

Ono što je važno da napomenem, jeste da to ne znači da vaše pošiljke neće stići do željene destinacije, već da će do iste stići na mnogo sigurniji način - jer alternative postoje. Za naše korisnike razvili smo specijalizovano pomorsko rješenje - Adria expres, koje neznatno povećava tranzitno vrijeme, ali je cjenovno i dalje prihvatljivo.

Drugi vidovi transporta, vjerujem da snose posljedice, ali neki od njih doživjeli su ekspanziju - jer upravo oni i omogućavaju alternative. Sa druge strane svjesni smo da je indirektan uticaj opšteprisutan i da promjene, poput više cijene goriva neminovno utiču na usluge transporta na cijelom tržištu.


Kako vidite položaj transportnog tržišta Srbije u svjetlu ovih događaja, trenutno, ali i u period pred nama?

- Granice Srbije su otvorene, luke na Jadranu su u funkciji i sav promet se odvija neometano, za sada. Sanitarne olakšice na teritoriji zapadnog Balkana mogu dodatno da podstaknu transport i trgovinu i učine ovo područje atraktrivnijim za strane investicije. Za sada nema radikalnih promjena, ali poučeni iskustvom znamo da izazovi mogu doći nenajavljeni, stoga pažljivo pratimo dešavanja i trudimo se da budemo korak ispred svih.


Smatrate li da će se obistiniti prognoze o kraćim lancima snabdijevanja, gdje bi mnoge kompanije izmjestile svoje poslovanje i preusmjerile ga na Zapadni Balkan?

- Vjerujem da su sva ova dešavanja, podstakla mnoge poslodavce da prošire vidike, razmisle o alternativama i otvore svoje poslovanje ka novim solucijama, poslovnim partnerima i dobavljačima. Tržište Turske, Ujedinjenog kraljevstva, Španije i Poljske doživjele su svoju ekspanziju jer su usljed kovida mnoge kompanije svoje pogone izmjestile na nove lokacije, ali tržište Dalekog Istoka kao takvo, zbog dostupnosti sirovina i jeftine radne snage za sada nema kompetitivnu alternativu, pa sam stoga i siguran da će ostati neprikosnoveno i u daljoj budućnosti.


Kada govorimo o novim tehnologijama, koje se u ovom period posebno ističu? Radi li se na dodatnim inovacijama?

- Usljed kovida, brojni trgovci morali su da prilagode svoje poslovanje novim potrošačkim navikama, što je prouzrokovalo preusmjerenje tj. razvoj online trgovine, a uporedo sa tim razvojem bilo je važno obratiti pažnju na sve "pozadinske" logističke procese. Upravo je zato naš najveći fokus na razvoju savremenih logističkih IT rješenja i podržavanju svakog vida inovacija. Naša SPOT platforma omogućava praćenje toka robe u realnom vremenu, pristupanje carinskoj dokumentaciji i preusmjeravanje paketa nakog carinjenja na pravu adresu. Takođe, omogućava veleprodavcu ili maloprodaji da poveže svoj B2B portal ili e-shop sa nama, što omogućava automatsku sinhronizaciju stanja zaliha.

Sve promjene koje su se desile mogu nas dovesti do jednog zaključka - period koji je pred nama i nove izazove uspješno mogu da savladaju samo oni koji umeju brzo da se prilagode novonastalim okolnostima i iskoriste tehnološke prednosti koje imaju na raspolaganju.


Kakvi su planovi kompanije za budući period?

- Naši planovi ostaju uvijek isti i podrazumijevaju kontinuiran rad na tome da budemo što bolji i da našim korisnicima ponudimo što kvalitetniju uslugu. Intenzivno ulažemo u razvoj stručnih kadrova, obuke, usavršavanja i kvalitetan servis.

cargo-partner posluje preko 39 godina, a na domaćem tržištu smo preko 18, te smo naše buduće investicije usmjerili, kako u tehnologiju, tako i u proširenje naših logističkih kapaciteta. Trenutno smo u ovom dijelu regije otvorili nove poslovnice u Grčkoj i Makedoniji i proširili kapacitete u Zagrebu i Ljubljani. Osim lokalnog rasta, koji nam je prioritetan, fokusirani smo i na globalni razvoj, jer je sigurna i rasprostranjena mreža pouzdanih partnera ono što čini cargo-partner jedinstvenim.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Može li običan čovjek u trku za kriptozaradu?

Kada je u pitanju ulaganje, oni stariji hvataju se dukata, oni malo mlađi misle na "devize, devize", a najmlađima je u mislima bitkoin, etereum, solanu, ripl, binance coin, ili neka druga kriptovaluta. O tržištu kriptovaluta do sada smo čuli razne bajke, i one divne o bogatstvu preko noći, do onih ružnih - o propasti kriptovalutnog carstva, hvatanju organizatora nekakvih piramidalnih šema i opštoj propasti ulagača. Obje verzije su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.