NavMenu

Jelena Kaluđerović, PR i marketing menadžerka HG Budvanska rivijera - Kada iskočimo iz standardnih okvira, stvaramo vrijednost koja pomjera svijet naprijed

Izvor: eKapija Četvrtak, 11.11.2021. 10:33
Komentari
Podeli
Sa dodjele nagrada Business Elite's Awards "40 under 40" (Foto: Privatna arhiva)Sa dodjele nagrada Business Elite's Awards "40 under 40"
Iako je odrasla u Budvi, nikad nije maštala o tome da se bavi turizmom. Naprotiv, bježala je od toga. Međutim, sanjarila je o tome da postane poznata i slavna. Ta želja odvela ju je pravo pred kamere lokalne TV Budva. Na tom poslu, pak, shvatila je da ne želi da bude novinarka, ali da želi da govori o određenim temama na televiziji. Tako se rodila ljubav prema komunikacijama i marketingu.

U toj oblasti je od prvog dana nizala uspjehe, pomjerala sopstvene granice i uvijek išla samo naprijed. Nakon 10 godina karijere ipak je sačekalo ono od čega je bježala - turizam. Jelena Kaluđerović sada je već prepoznatljivo lice hotelske grupe Budvanska rivijera gdje radi kao marketing i PR menadžerka. Ove godine proslavlja i 15 godina karijere, a kao kruna profesionalnog uspjeha stiglo je i važno međunarodno priznanje - Business Elite's Awards "40 under 40".

Budvo mati moja

- Uvijek kad se pomene grad mog rođenja prilikom nekog predstavljanja, nastane mala zbrka. Naime, rođena sam na Cetinju, jer Budva, grad u kojem sam odrasla, nije imala tada a nema ni dan danas porodilište. Nadležni opravdavaju ovu činjenicu podatkom da u Budvi tokom cijele godine ne živi dovoljan broj stanovnika, a na samo 20 - 30 km nalaze se porodilišta u Kotoru, Cetinju i Baru. Eto, zato sam ja rođena na Cetinju, a odrasla i živim u Budvi - počinje razgovor za eKapiju Jelena Kaluđerović.

Budva je od malog primorskog mjesta i jednog od najstarijih gradova na Jadranu, godinama razvijala svoju turističku djelatnost i vremenom postala simbol turizma i modernog života.

- Budvu iz djetinjstva pamtim kao lijepo i bezbrižno mjesto za život u kojem je gotovo uvijek bilo sunčano vrijeme, a naročito su mi u pamćenju ostali dugi ljetnji dani, budvanske plaže, vožnje barkom, plivanje, druženje sa turistima - vršnjacima iz Njemačke, Poljske, Austrije. Moram da pomenem da će me na Budvu i period djetinjstva uvijek podsjećati i legendardna pjesma Mića Vujovića "Budvo mati moja", koja je ovih dana nakon trideset godina dobila i svoj video spot.

Kao djevojčica nisam maštala da se bavim turizmom, iako se to nekako prirodno nametalo, ali jesam o tome da budem poznata i slavna, i da radim na televiziji. Oduševljavale su me lijepe i elokventne voditeljke, pa sam se kao srednjoškolka prijavila na audiciju tek otvorene Televizije Budva. Nakon što sam primljena, dobila sam angažman da vodim jednu zabavnu emisiju, ali sam se polako uključila i u ostale programske sadržaje. Ovo televizijsko iskustvo od godinu dana za mene je bilo od velikog značaja jer sam shvatila sledeće: Ja ne želim da budem novinarka ili spiker na televiziji, ali želim da govorim o nekim temama na televiziji. Znate kako kažu, pazi šta želiš, može da se ostvari. Moja se želja ispunila i postala moj životni poziv, pa bih ja prethodnu formulaciju ovako napisala: Želi jako, vjeruj u svoje želje, i učini sve što si u mogućnosti da ih ostvariš - kaže naša sagovornica.

Studentiski dani su bili lijepi i dinamični, mada pamti i one malo teže trenutke.

- Kada ste puno opterećeni gradivom a kao mlada osoba možda u tom trenutku želite da radite neke druge stvari - putujete, izlazite, družite se. Tokom studentskih dana sam često radila neke honorarne poslove kako bih zaradila za džeparac, i da budem iskrena, jedva sam čekala da završim studije kako bih mogla da se zaposlim i otpočnem profesionalnu karijeru.

Iz studentskog doba zapamtila sam komentar jednog od profesora kada sam prezentovala neki od brojnih istraživačkih radova: "Draga koleginice, vi imate dara da lijepo pričate i prenesete svoje znanje drugima, tj. publici. Vi biste sjutra bili dobar PR". Kao mladoj osobi jako mi je značilo prepoznavanje sopstvenih talenata i afiniteta, i zato se uvijek rado sjetim ovog komentara i profesora Šiševića.

Kao odličnoj učenici i đaku generacije budvanske gimnazije, kojem su od ruke išli svi predmeti, nije joj bilo lako da odluči šta će studirati.

- U to vrijeme nije bilo posebnih fakulteta za komunikacije i marketing kao što ih ima danas. Zato sam ja završila Primijenjene studije menadžmenta na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, a kasnije i master studije na Fakultetu za turizam Univerziteta Mediteran u Podgorici. Na ovim obrazovnim ustanovama stekla sam opšta teorijska znanja i jedan dio praktičnih iskustava, koja su u suštini bila samo polazna osnova za dalji rast i razvoj u profesionalnom smislu.

Mladom čovjeku od nekih 18 i 19 godina zaista nije lako da se opredijeli kojom će se profesijom baviti, ukoliko već od malena nema razvijen afinitet prema određenoj djelatnosti. Mišljenja sam da srednje škole, naročito gimnazija koju sam ja završila, ne usmjeravaju dovoljno učenike, tačnije ne razvijaju njihove talente i usmjerenja ka određenim profesijama. To je glavni nedostatak našeg školstva, mislim da su gradiva preobimna i da se đaci ponekad guše u moru ne tako važnih činjenica koje moraju da nauče. Mnogo bi korisnije bilo da se određenim tehnikama i metodama kod djece prepoznaju njihovi potencijali, a svako dijete ima barem jedan potencijal za nešto, i sklonosti ka određenim zanimanjima, pa bi onda djeca mnogo brže i lakše usvajala gradivo koje vole i koje će im koristiti u budućem odabiru profesije.

Jadranski sajam kao odskočna daska

Nakon završenih studija Jelena počinje da radi kao pripravnik na Jadranskom sajmu u Budvi.

- Zbog mojih angažmana na televiziji i brojnih honorarnih poslova tokom studiranja prepoznata sam kao lice koje vrlo rado komunicira sa ljudima i medijima, ima afinitete prema pisanju ali i jake organizacione sposobnosti, te mi je vrlo brzo ukazano povjerenje i dodijeljena pozicija projekt menadžera za marketing i PR. Šansa koju sam tokom osam godina rada u ovoj kompaniji maksimalno iskoristila. Shvatila sam da su komunikacije sa ljudima, medijima, kasnije pratiocima na društvenim mrežama, kao i razni vidovi promocija i organizacija događaja, moja ljubav, moja profesija i moj život. Sve što se desilo nakon odlaska iz ove kompanije bila je nadogradnja postojećih i sticanje novih vještina u drugim kompanijama, usvajanje novih znanja, upoznavanje ljudi, njegovanje i širenje mreže poslovnih kontakata i dostizanje vlastitih ambicija.

(Foto: Privatna arhiva)
Kako kaže, najveći izazov koji je pratio tokom građenja karijere kao profesionalca koji se bavi odnosima s javnošću i marketingom, jeste nedovoljno razumijevanje značaja ove dvije oblasti za rast i razvoj kompanije i očuvanje njenog imidža u javnosti.

- I danas se sjećam kada sam među prvima u Crnoj Gori otvorila Facebook nalog preko kojeg sam, između ostalog, obavještavala svoje prijatelje o novitetima u firmi, kako su me pojedine kolege pa i sami nadređeni doživljavali neozbiljno: Ona gubi vrijeme na Fejsbuku, dok dok je ovamo čeka "pravi posao", bili su samo neki od komentara. A ja sam u suštini i te kako radila svoj posao. Komunicirala sam na jednom potpuno novom kanalu, za koji je vrijeme kasnije pokazalo da je jedan od najkorisnijih i najisplativijih u savremenom poslovanju. Dakle, PR je u svojoj biti komunkacija, bez obzira kojim kanalima i formama se služimo. Žao mi je što je morala da se desi pandemija korona virusa i kriza na globalnom nivou da konačno shvatimo krucijalnu ulogu komuniciranja onim alatima koji u datom momentu najbrže i najvjerodostojnije mogu da prenesu poruku onome kome je namijenjena.

Naša sagovornica je i jedna od prvih blogerki u Crnoj Gori, pa je najprije pokrenula svoj sajt/blog, a zatim postala uticajna i na društvenim mrežama prvenstveno Instagramu.

- I tu sam se suočila sa izazovima kako ljudi doživljavaju blogere i influensere, kao tamo neke ljude koji postave neku fotografiju ili video i "kao nešto" utiču na druge ljude. I ovdje je vrijeme pokazalo koliko samo vremena, rada, kreativnosti treba da se postavi smislen, interesantan i koristan sadržaj koji će izazvati reakcije pratilaca. Danas svi znamo koliko su influenseri postali važan kanal komunikacije i neodvojivi segment digitalnog marektinga, preko kojeg kompanije imaju priliku da, ukoliko izaberu pravog influensera, promovišu brend kompanije, određeni proizvod ili uslugu, i tako doprinesu povećanju prodaje i "brand awareness-a" - svijesti o samoj kompaniji i onome šta su njene suštinske vrijednosti.

Ljubav kao pokretač u privatnom i poslovnom životu

Smatra da je za uspjeh na poslu najvažnije da radite ono što volite.

- Možda će zvučati kao kliše - već puno puta izgovorena rečenica, fraza, ali… Da biste bili zadovoljni na poslu, svoj posao treba da volite. Ili da zavolite. Mislim da je to najbitnije, jer ljubav je veliki pokretač i u privatnom i u poslovnom aspektu života. Kada radimo ono što volimo, onda nam nije teško da radimo i više nego što je uobičajeno, da se u potpunosti posvetimo tom poslu i budemo istrajni u postizanju rezultata. Jer upravo ljubav i posvećenost, veliki rad i istrajnost, su po mom mišljenju ključne odrednice za jednu uspješnu karijeru. Ja ne vjerujem u faktore sreće i ono da treba da čekate da vam neko ponudi posao. Ubijeđena sam da ako vrijedno, predano i pametno radite, sami kreirate šanse i mogućnosti za uspjeh i napredovanje.

Ja sam svoj uspjeh gradila godinama, uglavnom tako što sam uvijek davala više od onoga što se od mene očekuje. Uvijek su moja djelovanja bila iznad prosječnih, jer smatram da samo onda kada iskočimo iz standardnih okvira, stvaramo vrijednost koja pomjera svijet naprijed. Do sada sam puno puta stvorila takve vrijednosti - svaki put kad bi se to desilo, smatrala sam to svojim najvećim uspjehom u tom trenutku. Kada sam izašla iz zone komfora i napustila svoj prvi posao u potrazi za novim izazovima i iskustvima. Kada sam počela da pišem blog, u trenutku kada sam bila bez stalnog zaposlenja. Kada sam se svojim radom i zalaganjem istakla i zaslužila poziciju PR menadžerke najveće crnogorske hotelske kompanije. Kada sam pomogla, shodno svojim mogućnostima, onima koji su mi se u datom trenutku obratili za pomoć. I ono što je moja glavna karakteristika jeste da nakon svakog postignutog cilja i uspjeha, ja želim novi izazov - postavljam novi cilj i stremim ka novim pobjedama.

Istinske životne vrijednosti najprije stičemo u porodici, smatra Jelena. A jedna od najvažnijih vrijednosti za nju je lijepo vaspitanje.

- Lijepo vaspitan čovjek je ljubazan, ophodi se kulturno i uljudno prema drugim ljudima - prijateljima, kolegama, poznanicima. Poštuje razlike medju ljudima, nikoga ne mrzi, nikome ne bi učinio zlo. Životne vrijednosti koje izuzetno cijenim su i humanost, empatija, lojalnost, hrabrost, marljivost, zdrava poslovna i životna ambicioznost, otvorenost uma.

Uvijek se divim uspješnim i ostvarenim ljudima koji posjeduju većinu životnih vrijednosti koje sam navela. Ljudima koji poštuju osnovna ljudska načela i etičke kodekse, koji se ne plaše suočavanja sa izazovima, koji razmišljaju van okvira koje nameće životna sredina, koji postižu postavljene ciljeve i koji su uvijek spremni da pomognu drugima u okviru svojih mogućnosti.

Dodjela priznanja Business Elite's Awards "40 under 40" (Foto: Privatna arhiva)Dodjela priznanja Business Elite's Awards "40 under 40"

Hotelijerstvo nije posao, već stil i način življenja

Najveći poslovni izazov za Jelenu je dolazak u hotelsku grupu Budvanska rivijera.

- Iako sam negdje na samom početku karijere "bježala" od hotelijerstva znajući da se radi o vrlo dinamičnoj i intenzivnoj djelatnosti, prije pet godina mi se ukazala prilika da postanem dio najveće hotelske grupacije u Crnoj Gori, u čijem sastavu posluje pet hotela: Mogren, Aleksandar i Slovenska plaža u Budvi, i hoteli Palas i Castellastva u Petrovcu.

Za one koji možda ne znaju kompanija je na turističkom tržištu prisutna skoro pola vijeka. Tokom dugog niza godina Hotelska grupa Budvanska rivijera je brendiranjem svog turističkog proizvoda uspjela utemeljiti mjesto na turističkoj mapi Evrope, uspostavila saradnju sa vodećim tour operatorima i doprinijela boljoj poziciji Crne Gore kao turističke destinacije. S posebnom brigom i pažnjom se odnosi prema okolini i prati trend održivog razvoja. Turisti i gosti koji dolaze u Crnu Goru i odsjedaju u našim hotelima doživljavaju puno više od klasične hotelske usluge. Prije svega, imaju osjećaj topline i gostoprimstva kao da se nalaze kod svoje kuće, jer je jedna od glavnih karakteristika u poslovanju upravo individualan pristup svakom gostu - ispunjenje njegovih potreba i zahtjeva na vrlo autentičan i prijatan način. Zato se veliki broj gostiju svake godine ponovo vraća u hotele HG Budvanska rivijera.

Osim izuzetnog gostoprimstva, konstantnog ulaganja u podizanje kvaliteta usluge, osmišljavanja novih sadržaja, inovacija, lokalne i internacionlne kuhinje, praćenja aktuelnih trendova i poslovanja po standardima održivog razvoja, hotele HG Budvanska rivijera krase lokacija na samoj obali mora, hotelske plaže i prostrane zelene površine, pa su prepoznati kao jedinstvene oaze koje pružaju uslove za odmor i relaksaciju kompletne porodice.

Zašto sam vam sve ovo ispričala? Da upravo shvatite koliko je složena i obimna turističko hotelska djelatnost, i koliko su široki pravci djelovanja kompanije u čijem sastavu posluje pet hotela. Zato je odgovor na vaše pitanje da je itekako izazovno održavati reputaciju i povjerenje gostiju u turističkom sektoru, s obzirom na svu njegovu dinamičnost i ranjivost. Ali, sa druge strane, ogromno je zadovoljstvo raditi u ovom sektoru. Pruža vam puno mogućnosti za ostvarivanjem lijepih kontakta, upoznavanjem novih ljudi, kreiranjem jedinstvenih sadržaja i iskustava koje će gosti doživjeti u hotelu i cijeloj destinaciji. Imate priliku da budete kreativni, inovativni, da putujete i učite od dobrih primjera u inostranstvu, usavršavate vještine, stičete nova znanja i iskustva. I konačno, svojim djelovanjem dajete sopstveni pečat u kreiranju turističkog proizvoda svoje zemlje i kompanije, koji odlazi u svijet.

Uostalom, hotelijerstvo nije običan posao. Više je stil i način življenja. Ili ga zavoliš i živiš do kraja života ili mijenjaš profesiju…

Nagrade kao podsticaj

A da je Jelena odabrala pravi poziv za sebe svjedoči i priznanje Business Elite's Awards "40 under 40".

- Jako sam srećna i ponosna što sam dobitnica ove prestižne nagrade koju dodjeljuje renomirana američko kanadska kompanija Global Top Brands Awards a čija je osnovna misija izgradnja svjetske poslovne mreže koju čine izvrsni profesionalci u svojim poslovima, najbolji među najboljima. Nagradu doživljavam kao vrhunac svoje dosadašnje karijere koja ove godine proslavlja mali jubilej - 15 godina profesionalnog angažmana u oblasti komunikacija i marketinga.

Ono po čemu je takođe ova nagrada vrlo važna jeste što se radi o međunarodnom priznanju - velika je čast biti među najuspješnijim menadžerima jugoistočne Evrope ispod 40 godina, predstavljati hotelskog giganta, kompaniju HG Budvanska rivijera, svoj grad Budvu i svoju zemlju Crnu Goru, ali je i veliki motiv za dalje pobjede, izazove, i sve one lijepe momente koje doživljavate kada svoj posao od srca volite i u njemu uživate.

Ovo, međutim, nije jedino priznanje koje je Jelena dobila tokom svoje karijere. Tu je i nagrada "Najbolji radnik 2018". uprave Hotelske grupe Budvanska rivijera.

- Jako bitna nagrada meni lično, zato što sam pokazala najprije sebi a onda i svima ostalima, kako se uvijek može početi iz početka, i u poslu i u životu. U ovu kompaniju sam došla sa deset godina iskustva u obavljanju poslova iz oblasti marketinga i komunikacija, ali bez ikakvog iskustva i praktičnog znanja o hotelijerstvu. Svakodnevno sticanje znanja o ovoj privrednoj grani i pratećim uslugama, izuzetna posvećenost poslu, marljivi rad, odgovornost, dobar odnos sa kolegama kao i istrajnost da naučim sve što se naučiti može kako bih kompaniju predstavljala na najbolji mogući način, rezultiralo je time da sam nakon dvije godine dobila nagradu za najboljeg radnika uprave.

Dodjela nagrada u Istanbulu (Foto: Privatna arhiva)Dodjela nagrada u Istanbulu
Još jedno značajno priznanje je činjenica da je na konkursu Coca Cola Bloggers Network Adria 2016. godine od 219 prijavljenih blogera iz pet država regiona, izabrana da bude predstavnik iz Crne Gore i učestvuje u ovom regionalnom, društveno odgovornom projektu.

- CCBNA je definitvno promijenio tok moje dotadašnje karijere i afirmisao me u vrlo cijenjeno ime na blogerskoj i digitalnoj sceni Crne Gore i regiona. U suštini, sve ove nagrade su na mene podsticajno uticale, i čini mi se da sam poslije svake od sebe tražila da pomjeram granice, idem korak dalje i iznova širim lične i poslovne horizonte.

Govoreći o planovima za dalju profesionalnu karijeru, Jelena želi da uvijek bude u korak sa vremenom.

- Da i dalje konstantno usvajam nova znanja i vještine, pratim aktuelne trendove u svijetu komunikacija, marketinga, turizma, ali i da svoje znanje i iskustvo nesebično dijelim sa svojim timom i mlađim generacijama. Kada se dijeli, znanje se umnožava, a istinsko i kvalitetno znanje u osnovi je svakog uspjeha. Dijeljenjem znanja drugima, vi ga produbljujete još više.

Uprkos velikom poslovnom uspjehu, ima i jednu neostvarenu želju u privatnom životu.

- Tiče se ispunjenosti na emotivnom planu i ostvarenja u ulozi majke. Voljela bih da se ostvarim na ovom polju i osnujem svoju porodicu. Mislim da bi to u potpunosti zaokružilo sve moje dosadašnje uspjehe, a ujedno otvorilo vrata novog životnog poglavlja koje sa sobom nosi puno lijepih i radosnih trenutaka.

Život prije i poslije pandemije

Nezaobilazna tema u razgovoru bila je i pandemija koronavirusa koja nam je svima promijenila živote iz korijena. Kako kaže naša sagovornica, dijelićemo život i posao na prije i poslije korone, jer sve se promijenilo i nikada više neće biti isto.

- U početku nam je možda i "prijao" karantin i rad od kuće - da usporimo, zastanemo i priuštimo sebi i voljenima kvalitetne i sadržajne momente za koje nismo imali vremena od prebrzog tempa, poslovnih i drugih obaveza. Sa druge strane puno oboljelih i preminulih, strah od virusa, neizvjesnost trajanja pandemije uticali su na sve nas i mnogima promijenili život zauvijek. I sama sam se u jednom trenutku borila sa cijelom situacijom na sve raspoložive načine - šetnjama, meditacijom, izbjegavanjem svakodnevnih informacija o koroni, kako bih ostala pribrana i kako ne bih narušila sopstveno zdravlje. Nakon što sam se vakcinisala, počela sam da se vraćam u normalu i danas mogu reći da sam naučila da živim u vremenu pandemije korona virusa. Ovom prilikom apelujem na sve ljude da se vakcinišu, ako već do sada nisu, jer je vakcinacija za sada jedino oružje koje imamo u borbi protiv virusa Covid 19.

Osim na naš svakodnevni život, pandemija je uticala i na poslosvni svijet.

- Možemo slobodno reći da se desila prava revolucija. Rad od kuće ili rad na daljinu, prelazak sa offline-a u online svijet prodaje i komunikacija, vrtoglavi rast IT i farmaceutske industrije, strmoglavi pad turističke industrije, samo su neke od revolucionarnih promjena koje su obilježile poslednje dvije godine. Kriza je jednima bila šansa, a drugima velika prepreka, pa kako se ko snađe. Ali bukavalno. Opstali su oni koji su se brzo prilagodili situaciji - koji su imali finansijske i ljudske resurse da reorganizuju poslovanje i stvore nove poslovne prilike. Opstali su oni koji su pametno komunicirali sa svojim klijentima, poslovnim saradnicima, zaposlenima. Oni koji su uspjeli da održe likvidnost, sačuvaju zdrave međuljudske odnose i motivaciju zaposlenih, a ujedno na taj način sačuvaju vrijednost sopstvenog brenda. Održiv brend je odgovoran i snažan, a tu odgovornost najbolje prepoznaju i najviše cijene njegovi potrošači. Zato se uvijek isplati biti odgovoran a naročito u kriznim vremenima u kojim se nalazimo.

Pandemija je naročito uticala na turizam, a naša sagovornica ističe da je tokom prethodne godine turizam definitivno potvrdio ono što smo puno puta pročitali u stručnoj literaturi i naučili na studijama - da je jedna od najranjivijih privrednih grana na globalnom nivou.

- Svaki poremećaj na emitivnom ili receptivnom tržištu, prirodne katastrofe, politička nestabilnost države, ekonomske krize, najprije utiču na turistička putovanja. Zato je turizam je od svih privrednih grana najviše propatio u pandemiji - brojke pokazuju da je oko 62 miliona ljudi ostalo bez posla, a u nekim zemljama promet je opao čak 85%. Za Crnu Goru, u kojoj je turizam glavna grana strateškog rasta i razvoja, 2020. godina ostaće upamćena po drastičnom padu prihoda od turizma.

(Foto: Privatna arhiva)

Očuvanje brenda u izazovnim vremenima

- I naša hotelska kompanija zabilježila je znatno smanjenje prihoda i suočila se sa brojnim izazovima. Uprkos jako složenoj situaciji, brzim reagovanjem, vještim prilagođavanjem na nove uslove poslovanja i odličnim komuniciranjem sa javnošću, Hotelska grupa Budvanska rivijera je uspjela da sačuva vrijednost svog brenda na svim nivoima. Održana je likvidnost kompanije i sačuvano svako radno mjesto.

Uporedo sa očuvanjem zdravstveno bezbjednosnih uslova za zaposlene, dodaje krenulo se sa radom na potpuno novoj ponudi kompanije.

- Tako je nastala specijalna kampanja "Odmor koji ste zaslužili" u okviru koje smo ponudili znatno smanjene cijene smještaja i besplatan boravak za djecu do 10 godina, istakli prostranost, zelene površine i blizinu mora kod svih naših hotela, jer je u takvim uslovima moguće bez problema održavati propisanu fizičku distancu i poštovati sve mjere Svjetske zdravstvene organizacije i nadležnih državnih institucija. U okviru ove kampanje, posebnu ponudu sa mogućnošću odloženog plaćanja, usmjerili smo ka poslovnim kolektivima u zemlji i regionu.

Sva ciljana tržišta su odlično odreagovala na ove poslovne poteze uprkos brojnim izazovima vezanim za otvaranje i zatvaranje granica kao i samu epidemijsku situaciju u zemlji i regionu. Hotelska grupa Budvanska rivijera je na taj način ipak uspjela da turizam i hotelijerstvo održi živim u izrazito teškoj i neizvjesnoj sezoni 2020. godine i tako još jednom potvrdi zašto je lider hotelske industrije u Crnoj Gori. Zaposleni u kompaniji su puno naučili i stekli neprocjenjivo iskustvo koje će biti dobar putokaz za svaku narednu turističku sezonu.

U sezoni koja je za nama, broj gostiju u hotelima Budvasnke rivijere bio je manji u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Ipak, kako kaže naša sagovornica, ohrabruje činjenica da se ostvario realizovani broj noćenja prema postavljenom planu za ovu godinu godinu.

- U avgustu smo čak u jednom trenutku zabilježili povećanje od 3% u odnosu na 2019. godinu po broju ostvarenih noćenja. Međutim, prilično slab period predsezone i osrednja postsezona, uticali su da ukupni poslovni rezultat i dalje zaostaje za onim iz 2019. godine. Ipak ne možemo biti nezadovoljni onim što smo postigli, jer se i ova sezona odvijala pod sjenkom pandemije korona virusa, i u suštini će ostati upamćena kao godina blagog oporavka industrije putovanja na globalnom nivou.

Ono po čemu je ova sezona bila specifična za našu hotelsku grupu jeste izrazita sezonalnost, odnosno najbrojniji dolasci gostiju u julu i avgustu, zatim last minute rezervacije, ali i izražen broj auto gostiju. Razlog tome bio je povećan broj gostiju iz regiona, prema kojem je Crna Gora otvorila granice bez ikakvih ograničenja i to je svakako rezultiralo odličnom posjećenošću gostiju sa tržišta Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Makedonije i Kosova.

Još jedna od velikih promjena koje je donijela pandemija korona virusa jeste način prodaje hotelskih kapaciteta i to u korist individualnih aranžmana.

- Gosti se zbog nepredvidive situacije odlučuju za putovanja u "poslednjem trenutku" pa su prodajne i marketinške aktivnosti zato u velikoj mjeri preusmjerene na direktne i online kanale prodaja i promocije. Značajno je još naglasiti da je kompanija dobitnik međunarodne oznake za sigurna putovanja "Safe travels" za svih pet hotela kojima upravlja.

Planovi za naredni period

Kada je riječ o planovima za naredni period, naša sagovornica ističe da se ovih dana privodi kraju oficijelna turističku sezonu u Turističkom naselju Slovenska plaža i hotelu Aleksandar, koji su domaćini smještaja učesnika Evropskog kik boks šampionata za kadete i juniore koji se održava u Budvi do 14. novembra 2021. godine.

- Za našu hotelsku grupaciju je od izuzetnog značaja ugostiti učesnike ovakvog međunarodnog sportskog događaja, čime još jednom pokazujemo da smo, osim kao ljetnja destinacija za odmor, prepoznati i kao ozbiljan partner u organizaciji većih sportskih manifestacija.

Nakon završenog kik boks šampionata, hoteli Aleksandar i Slovenska plaža će biti zatvoreni do sledeće sezone, a sa radom će nastaviti hotel Palas u Petrovcu.

- Palas će gostima u narednom periodu ponuditi sve sadržaje neophodne za pravi odmor na moru i to po vrlo povoljnim cijenama. Udoban i prijatan smještaj sa najljepšim pogledom na more, izuzetna gastronomska ponuda, moderan wellness i spa centar sa zatvorenim bazenom, saunom, turskim kupatilom, đakuzijem, teretanom, kao i dječija igraonica za najmlađe goste, dio su ponude hotela Palas koji će gostima pružiti zaokružen i jedinstven ugođaj. Nakon godinu dana pauze zbog pandemije korona virusa, biće organizovan i svečani doček Nove godine za koji vlada veliko interesovanje i to prije svega stalnih gostiju koji već godinama ne propuštaju ovaj glamurozni događaj po kojem su hotel Palas i naša hotelska grupacija poznati širom regiona.

U našem hotelu Mogren tokom cijelog decembra biće organizovane vikend dječije radionice, gdje ćemo zajedno sa najmlađima kreirati posebne novogodišnje sadržaje. U planu su i muzičke noći u gradskim kafanama Mogren i Palas, tako da je ispred nas vrlo aktivan period sa puno lijepih aktivnosti - zaključuje u razgovoru za eKapiju Jelena Kaluđerović.

Dragana Obradović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.