Izvor: eKapija | Utorak, 10.11.2020.| 08:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nina Kremenović, menadžerka za korporativne komunikacije Lanaco - Kretanje ka virtuelnom okruženju je nužnost, a podaci nova moneta 21. vijeka

Nina Kremenović, menadžerka za korporativne komunikacije kompanije Lanaco, koja kreira inovativna rješenja bazirana na korišćenju tehnologije poslednje generacije, govori o procesu digitalizacije u regionu, upravljanju i zaštiti podataka, ali i planovima kompanije za budućnost.

Digitalizacija je uzela maha u našem regionu. Kako biste ocijenili ovaj proces, koliko se intenzivno sprovodi i koje izazove je potrebno prevazići?

Proces digitalizacije u 2020. godini predstavlja linearan odgovor na brojne izazove sa kojima se danas susreće savremeno društvo. Imajući u vidu posljedice koje pandemija Covid–19 ostavlja u određenim segmentima, ovaj proces, po mom mišljenju, trenutno ima ubrzanje koje se teško kontroliše. Sa jedne strane, iako ovaj proces ponekad ne generiše toliko željenu veličinu promjena, sa druge strane on aktuelizuje alternativne oblike poslovanja, ali i načina svakodnevnog života.

Kretanje ka virtuelnom okruženju više nije pitanje potrebe, nego nužnosti koju trebamo svi pametno dimenzionirati.

U ovako ultimativnoj poslovnoj i svakodnevnoj realnosti, potpuno je logično da svi učesnici imaju brojne izazove koji, vjerujem, više imaju globalni nego usko regionalni predznak. U objedinjenoj strukturi izazova koji su snažno povezani digitalnom realnošću, izdvojila bih promjenu korporativne kulture i sposobnosti svakog pojedinca da prihvati drugačiji način rada i razumijevanja okruženja. Jednostavno, svi mi moramo da napravimo iskorak iz tradicionalnog u digitalni svijet, koji je postao sadašnjost, a proces digitalizacije je postao kodirani put kojim se krećemo.

LANACO je kompanija koja kreira inovativna rešenja bazirana na korišćenju tehnologije poslednje generacije. Kome su ona namijenjena?

Kao kompanija pokušavamo da na pravi način razumijemo poruke koje sa jedne strane šalju naši korisnici, a sa druge velike IT kompanije koje kreiraju proces digitalne globalizacije. Zahvaljujući tome, mi smo u poziciji da u presjeku prepoznatih potreba i želja korisnika i direkcija koje daju lideri na globalnom IT tržištu, pozicioniramo naša rješenja i pokušamo da kroz njih identifikujemo tačke u kojima možemo da kreiramo razliku, kako za naše klijente tako i društvo u cjelini. Naša rješenja koja danas isporučujemo u modelu distribucije Softver as a Service (SaaS), su namijenjena osnovnim stubovima svakog društva, od obrazovanja, zdravstva, proizvodnje, različitih usluga i u strukturi našeg portfolija se nalazi razlog naše pozicije na tržištu. Ta pozicija na duge staze uvažava asistenciju u prevazilaženju brojnih problema digitalne transformacije našim korisnicima i kreiranje čitave palete benefita koje digitalna transformacija donosi stanovnicima BiH, ali i regiona Zapadnog Balkana.

Korisnicima pružate usluge i rješenja kojima mogu da upravljaju svojim podacima, ali i da ih zaštite. Šta su najčešće prijetnje i na koji način podaci mogu da se zaštite?

Ako želite da se pozicionirate u grupu lidera na tržištu, vi morate vodite vaše poslovanje i stvarate inovacije po svjetskim standardima. LANACO već 30 godina posluje po standardima koji definišu konkurenciju na globalnom nivou. Za nas kao kompaniju podaci korisnika su najvrijednija stvar koja nam je povjerena na čuvanje. Podaci su nova moneta XXI vijeka, oni su globalni "game changer" svjetske ekonomije. Zbog toga mi u LANACO sistemski vodimo računa o njihovoj povjerljivosti, integritetu i dostupnosti, implementirajući brojne tehničke mjere kao što su: Data centar koji zadovoljava najviše standard, DR lokacija (kontinualna replikacija podataka na rezervnu lokaciju), Backup podataka, Next generation firewall, Web application firewall, IPS/IDS, Endpoint protection, DDoS zaštita, ali i brojna druga tehnička rješenja koja nude sigurnost najvišeg nivoa.

Ponudili ste i nekoliko proizvoda, namijenjenih različitim djelatnostima. Kako ste ustanovili potrebu za baš ovim rješenjima i u čemu je njihova prednost?

Kao što sam navela ranije, LANACO paleta proizvoda je u svakom segmentu uvažavala ispoljenu potrebu klijenata i realne tehnološke mogućnosti posmatrane u globalnim okvirima uz puno razmatranje multi-platformskih opcija. Sva naša rješenja zapravo predstavljaju realan odgovor tehnologije na potrebe, izazove ali i očekivanja različitih djelatnosti, od javnog sektora do malih i srednjih preduzeća. Njihova bazična i univerzalna prednost leži u činjenici da zahvaljujući njima kompanije različitih veličina i vrste poslovanja mogu po prihvatljivim cijenama konzumirati tehnologiju i rješenja posljednje generacije. Suštinski to jeste glavni benefit digitalne transformacije u globalnim razmjerama. Naglasila bih da smo upravo mi kompanija koja tržištu plasira digitalni sadržaj i stvara konkurentsku prednost koja prevazilazi lokalne okvire.

Kakvi su planovi kompanije za budući period?

Starteški, svakako uspješno se prilagoditi svim modifikacijama digitalne transformacije, koje su inicirane pandemijom Covid-19 i zadržati zacrtan pravac tranzicije LANACO-a. U tom kontekstu očekujemo otvaranje poslovnih operacija na drugim tržištima na kojima ćemo nastojati da se pozicioniramo dokazanim nivoom ekspertize i biznis vizije koju posjedujemo.

Za kraj, mogu reći da ćemo i dalje u potpunosti ostati odani našoj vrijednosti, a to je znanje. Šta to znači za LANACO u 2021. godini? Nastavićemo sa još snažnijim ulaganjem u edukaciju naših zaposlenih, ali i u razvoj rješenja baziranim na posljednjim mega trendovima digitalne transformacije, zauzimajući na taj način poziciju kompanije koja je aktivni učesnik u prevazilaženju izazova s kojima se susreću brojne organizacije i pojedinci.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE