Izvor: Mina | Srijeda, 22.04.2020.| 09:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Dina Cibulskaja, izvršna direktorka Crnogorskog Telekoma - Pandemija koronavirusa ubrzala razvoj tehnologije i digitalizaciju

Dina Cibulskaja
Dina Cibulskaja (Foto: YouTube/screenshot)
Pandemija koronavirusa ubrzala je razvoj tehnologije i digitalizaciju, pri čemu ideje danas postaju rješenja brže nego ikad, ocijenila je izvršna direktorka Crnogorskog Telekoma, Dina Cibulskaja i dodala da će ulaganja u pametna rješenja značajno porasti.

Ona je u intervjuu za PR Centar kazala da je digitalizacija proces koji je nezaustavljiv, bez obzira na to da li je pokrenut u regularnim uslovima ili pod pritiskom krizne situacije, a ulaganja u pametna rješenja će nakon epidemije značajno porasti, jer se pokazalo da su upravo pametne tehnologije dragocjene u upravljanju kriznim situacijama.

- Svijet vjerovatno neće biti isti, ali mislim da ćemo promjene, što je negdje i očekivano, prije svega osjetiti u svakodnevici. Pandemija nas je prvi put u ovom vijeku natjerala da usporimo ili da se zaustavimo, ali je, sa druge strane, istovremeno ubrzala razvoj tehnologije i digitalizaciju - rekla je Cibulskaja.

Što je još važnije, ideje danas postaju rješenja brže nego ikad, jer su svi shvatili da nema vremena za gubljenje.

- Istina je da ga nemamo ni kada nema pandemije, i da možemo mnogo brže da reagujemo na promjene oko nas -ekonomske, tehnološke, ekološke - i nadam se da ćemo se toga sjetiti kada sve ovo prođe - navela je Cibulskaja.

Ona je kazala da vjeruje i da će ulaganja u pametna rješenja nakon epidemije značajno porasti, jer se pokazalo da su upravo pametne tehnologije dragocjene u upravljanju kriznim situacijama - pametni gradovi širom svijeta uposlili su te resurse kako bi smanjili širenje i uticaj koronavirusa.

- Dakle, da, digitalizacija u obrazovanju, koja je u Crnoj Gori napravila veliki iskorak, i zdravstvu, ali zašto ne i u sudstvu, zakonodavnoj i izvršnoj vlasti i medijima. Mislim da ideja sada imamo dovoljno, a sopstvenim primjerom smo pokazali i da imamo kapaciteta da ih realizujemo - rekla je Cibulskaja.

Što se tiče razvoja poslovanja i finansijske procjene, može se očekivati da će ubuduće, barem neko vrijeme, inverstitori kompanije početi da ocjenjuju ne na osnovu finansijske uspješnosti i stope rasta, već na osnovu parametara održivosti i kontinuiteta poslovanja.

- Ali vrijeme će pokazati i mi ćemo se prilagoditi. A brzina prilagodljivosti zasigurno će biti kriterijum kojim će se mjeriti uspjeh * smatra Cibulskaja.

Ona je, govoreći o ulozi tehnologije u ovom trenutku, kazala da najvažniju ulogu u borbi protiv pandemije imaju pravovremene reakcije institucija, poštovanje preventivnih mjera, solidarnost i zajedništvo građana.

- Sve to je u Crnoj Gori prisutno od početka, i u vanrednim okolnostima su isplivale najpozitivnije vrijednosti ovog društva. Vidjeli smo ih unutar našeg tima, ali i u interakciji sa partnerima i klijentima: svi su bili odlučni u namjeri da rade ono što je najbolje za državu i građane Crne Gore - ocijenila je Cibulskaja.

Prema njenim riječima, ono što je pandemija pokazala jeste u kojoj je mjeri društvo, zahvaljujući tehnologiji, sposobno da se prilagodi i u rekordnom roku reorganizuje poslovanje i svakodnevicu, istovremeno vodeći računa kao nikada ranije o ljudskim životima.

- Kada smo u septembru prošle godine predstavili "Svijet novih mogućnosti", ni mi nijesmo očekivali ovakav razvoj situacije. Danas imamo novi svijet koji traži nova rješenja i mogućnosti. Tehnologija više nije tu samo da nam olakša život, već je i u prvim frontovima u borbi protiv pandemije - kazala je Cibulskaja.

Tu se, kako je navela, dolazi do inovacija "inspirisanih" pandemijom - od online sekvenciranja genoma novog koronavirusa na početku pandemije, što je pokrenulo istraživanja u laboratorijama širom svijeta, preko obrade velikih količina podataka kako bi se upravljalo epidemijom u nekim zemljama, do korišćenja dronova i robota za dezinfekciju žarišta i dostavu medicinske pomoći.

- Rješenje do kojeg tek treba doći i koje traži udruživanje snaga države i privatnog sektora jeste - kako iz pandemije izaći na način najsigurniji po javno zdravlje i ekonomiju - smatra Cibulskaja.

Neka od iskustva koja mogu biti relevantna za Crnu Goru jeste omogućavanje monitoringa koji će osigurati da se građani i turisti, kada je to potrebno, nalaze u izolaciji ili karantinu.

- Drugo rješenje se odnosi na monitoring fizičke distance u oblasti ugostiteljstva, kako bi, kada je to neophodno, bila zagarantovana. Posebno bih izdvojila oblast telemedicine u kojoj je neophodno razviti adekvatna rješenja, koja bi značajno rasteretila zdravstveni sistem i smanjila rizik od širenja infekcije u zdravstvenim ustanovama - navela je Cibulskaja.

Tu je i dalje unapređenje online obrazovanja, za koje je očekivati da postane sastavni dio standardnog obrazovnog sistema. Treba izdvojiti i razvoj i promociju digitalnih usluga javnog sektora koje su preduslov za uspješan izlazak iz krize, pa bi javni sektor trebalo posebno da usmjeri pažnju u tom pravcu.

- Digitalizacija privatnog sektora pokazuje koliko možemo da postignemo. Telekom već doprinosi ogromnim naporima Vlade da to postane stvarnost. Ali, potrebno je više inicijativa - rekla je Cibulskaja.

Ona je kazala da su ponudili i rješenja kako bi se posljedice usamljenosti u karantinu svele na minimum, omogućivši veću povezanost sa porodicom i prijateljima nego ikada u istoriji.

- To me posebno čini ponosnom što sam dio ove industrije, jer pokazuje da smo bitan dio svakodnevice svih građana, što je velika odgovornost za koju smo apsolutno spremni. To pokazuju i podaci, prije svega očekivan rast korišćenja interneta: kada je riječ o preuzimanju podataka od 20 odsto kod korisnika fiksnog interneta i oko 11 odsto kod korisnika mobilnog interneta, ali i kada je riječ o slanju podataka, upload-u od oko 50 odsto na mobilnoj mreži i oko 70 odsto preko fiksnog interneta - precizirala je Cibulskaja.

Ona je podsjetila da je Telekom u startu podržao ambiciozni projekat Uči doma, koji su Ministarstvo prosvjete i kompanija Amplitudo realizovali u rekordnom roku, ustupajući prava na distribuciju kanala Uči doma 1 i 2 svim operatorima, kako bi sva djeca u Crnoj Gori mogla da prate časove.

- Da bismo im olakšali rad od kuće, korisnicima Extra TV platforme koji nemaju internet poklonili smo 100 gigabajta (GB), a značajno smo povećali i brzine slanja podataka na optici, jer je danas važnije nego ikada da budemo povezani - navela je Cibulskaja.

Kompanija je sa njemačkom organizacijom Help obezbijedila, kao podršku u obrazovanju, 100 pametnih telefona sa internetom za djecu RE populacije, dok su dodatne telefone i internet u saradnji sa Udruženjem Roditelji podijelili djeci iz 12 socijalno ugroženih porodica iz Podgorice i Nikšića.

- Vjerujemo da je pravedno ono društvo koje svima pruža jednake šanse, i spremni smo da pružimo podršku u tome - dodala je Cibulskaja.

Telekom je sa Kliničkim centrom Crne Gore pokrenuo liniju 1555 za psihološku podršku građanima tokom epidemije koronavirusa, dok je uz podršku Nacionalnog koordinacionog tijela i u saradnji sa Crvenim krstom Crne Gore (CKCG) koordinisala otvaranjem broja za SMS donacije 15888, preko kojeg CKCG odnedavno prikuplja novac za najugroženije sugrađane.

Sve to su ispratili i novčanom donacijom Nacionalnom koordinacionom tijelu za borbu protiv posljedica epidemije.

Cibulskaja je, govoreći o izazovima sa kojima se Telekom suočio u reorganizaciji poslovanja u ovom periodu, kazala da je, uvođenjem prvih privremenih mjera polovinom prošlog mjeseca, kao kompanija sa najvišim standardima poslovanja postavila sebi prioritet - održavanje kontinuiteta u radu i pružanju usluga korisnicima.

- U praksi je to značilo reorganizaciju rada šopova, nabavku zaštitne opreme za naše tehničare i kolege u šopovima, kao i kontinuirano usklađivanje niza preventivnih mjera sa preporukama zdravstvenih institucija. Posebno sam zahvalna koleginicama i kolegama koje, kao rezultat svega toga, na terenu i u šopovima odgovaraju na potrebe korisnika u najkraćem roku" -navela je Cibulskaja.

Ono što su nove okolnosti posebno istakle jeste činjenica da je Crnogorski Telekom u digitalnoj transformaciji poslovanja odmakao toliko da je kompanija u svega jednoj sedmici gotovo kompletnu kompaniju izmjestila van službenih prostorija.

- Tako u ovom trenutku u Telekomu čak tri četvrtine kompanije, odnosno 75% koleginica i kolega iz svih sektora, koji su trenutno na radnom zadatku, radi od kuće, a među njima su i agenti našeg Call Centra, koji su svakodnevno na raspolaganju korisnicima iz svojih domova - precizirala je Cibulskaja.

Svi oni danas učestvuju na online konferencijama i radionicama, sastancima unutar kompanije i sa kolegama iz Deutsche Telekom grupe - zahvaljujući rješenjima koja su već bila dostupna ali ih sada mnogo više koriste jer su postala i zamjena za, između ostalog, službena putovanja.

- Napredna digitalna rješenja koja nudimo poslovnim partnerima i klijentima su se i u našem slučaju pokazala kao pouzdana i superiorna, pa smo u praksi pokazali da od stepena digitalne transformacije neke kompanije zavisi i njena sposobnost da se u kratkom roku prilagodi novim uslovima rada, zadržavajući kontinuitet u pružanju usluga - zaključila je Cibulskaja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE