Izvor: Promo | Utorak, 25.02.2020.| 13:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nemanja Milutinović, počasni konzul Mađarske u Srbiji i predsednik HEPA za Zapadni Balkan - Sajam privrede u Mostaru prilika za prodor na tržište regiona

Nemanja Milutinović
Nemanja Milutinović
Mađarska agencija za promociju izvoza-HEPA je neproftina kompanija čiji je cilj da novim i profesionalnim uslugama pomogne mađarskim kompanijama da uspešno uđu na inostrana tržišta. Putem obuke, napredovanja i umrežavanja HEPA pomaže preduzećima da pronađu adekvatne poslovne partnere na međunarodnom nivou.

Trenutno su u toku pripreme za regionalni sajam privrede u Mostaru koji se održava od 31. marta do 4. aprila , a kako HEPA pomaže mađarskim kompanijama pri organizaciji nastupa na njemu objašnjava Nemanja Milutinović, počasni konzul Mađarske u Srbiji i predsednik HEPA za Zapadni Balkan.

- Mađarska preduzeća u ponudi imaju proizvode i usluge visokog kvaliteta, svjetske klase i primjenu inovativnosti u nekoliko industrija, a njihov rast izvoza pokazuje da su konkurentni na globalnom nivou. HEPA značaj vidi u poslovnim odnosima sa najvećim izvoznim potencijalom za mađarske kompanije i pomaže stranim partnerima da pronađu adekvatne poslove u Mađarskoj. Svojim promotivnim aktivnostima pruža profesionalne usluge partnerima kako bi podržali dalji izvozni uspjeh mađarskih preduzeća i vidljivost međunarodnog imidža zemlje. HEPA sarađuje i sa drugim državnim ekonomskim institucijama.

Koji su zadaci predstavništva HEPA u Srbiji i region?

- Predstavništvo HEPE za Balkan otvoreno je 2019. godine sa ciljem da poboljša mađarsku trgovinu i diversifikuje spoljno-ekonomske odnose Mađarske. Plan je da mađarski proizvodi budu dostupni i prepoznatljivi u našem regionu. Beogradska kancelarija HEPA organizuje protok informacija kroz mrežu Regionalne privredne komore kao i sa Privrednom komorom Srbije.

Atila Pinter ambasador Mađarske, Henrih Balaž direktor HEPE i Nemanja Milutinović
Atila Pinter ambasador Mađarske, Henrih Balaž direktor HEPE i Nemanja Milutinović

Na kojim projektima trenutno radite?

- Očekujemo da će se u budućnosti pokrenuti veliki broj projekata, posebno u oblasti formiranja zajedničkih srpsko – mađarskih kompanija, direktnih mađarskih investicija, posebno u centralnoj i južnoj Srbiji, kao i u sferi uvoza mađarskih proizvoda. Trenutno je aktuelan regionalni sajam u Mostaru i pružamo pomoć pri organizaciji nastupa mađarskih firmi na njemu. Radi se o jednom od najvećih međunarodnih sajmova privrede na koji dolaze posetioci širom regiona. Naš zadatak je da predstavimo mađarske kompanije i njihovo visoko kvalitetne proizvode i omogućimo im prodor na naše tržište organizovanjem poslovnih sastanaka sa potencijalnim partnerima. Sajam se održava u Mostaru od 31. marta do 4. aprila, a Mađarska je zemlja partner ove godine.

Pored HEPE iz Mađarske, za ovaj sajam su uključene i privredne komore iz Srbije i Crne Gore kao i Razvojna agencija Srbije. Pored navedenih državnih institucija, ovom sajmu prisustvuju i regionalni politički lideri, što govori o značaju ovog sajma za privredu celog regiona.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE