NavMenu

Ivan Perčić, vlasnik kompanije Suncokret - Život je nagrada sa ograničenim rokom

Izvor: eKapija Petak, 10.08.2018. 11:37
Komentari
Podeli
Ivan PerčićIvan Perčić
Sredinom osamdesetih godina prošlog veka počinje priča o kompaniji Suncokret. Na severu Vojvodine, u selu Hajdukovo, 1989. godine Ivan Perčić osnovao je kompaniju za proizvodnju hladno ceđenog ulja. Tih godina u Jugoslaviji dosta se putovalo u inostranstvo, i na tim putovanjima Perčić je spoznao da su se u svetu već otvorile prve prodavnice zdrave hrane koje nisu postojale kod nas. To ga je i inspirisalo da pokrene proizvodnju.

- Kao simpatizer makrobiotičke kuhinje bio sam upoznat da je devičansko susamovo ulje najcenjenije, a ono se uvozilo iz Azije. Poznavajući tehnologiju proizvodnje tradicionalnog bundevinog ulja shvatio sam da bi nekim manjim izmenama u tehnologiji mogli dobiti i susamovo ulje. Pošto sam napravio nekoliko proba ispostavilo se da je ideja ostvariva, proizvod dobar i da je postojalo tržište. Tada sam kupio opremu staru 100 godina, remontovao je i nadogradio, te osnovao preduzeće - počinje razgovor za eKapiju Ivan Perčić, vlasnik kompanije Suncokret, koji je nedavno poneo i titulu Blic preduzetnik za 2017. godinu.

Time je otpočelo jedno sasvim novo poglavlje u njegovom životu, dosta, kako kaže, različito od onoga šta je prvobitno planirao. Perčić je, naime, u Ljubljani studirao filozofiju i sociologiju, i spremao se za poziv profesora. Makrobiotika ipak za njega nije bila nepoznanica jer je kao vrlo mlad, sa dvadesetak godina, odlučio da menja vojvođanske navike i pređe na zdrav način života i ishrane. Prelomni trenutak za to bila je upravo promena sredine, i odlazak na studije u Ljubljanu.

- Od ranih studentskih dana, osetio sam potrebu da spoznam odgovore na neka bitna pitanja kao šta je smisao života i slično. Postepeno sam shvatao da je život nagrada sa ograničenim rokom i da se moram brinuti o svom zdravlju da bih duže i kvalitetnije živeo. Ishrana je puno doprinela otvaranju novih spoznaja i snažna je podrška duhovnom miru - ističe naš sagovornik.

Da nije pogrešio u odluci i usmerenju ka fiozofiji zdravog života govori i činjenica da je kompanija od skromnih početaka došla do 36 zaposlenih i izvoza u Veliku Britaniju, Francusku, Holandiju, Mađarsku i zemlje regiona, a od jeseni preizvodi Suncokreta biće plasirani i u Španiju.

- Odnos između domaće i inostrane prodaje 2017. nam je 85% domaća prodaja i 15% izvoz, dok je u 2016. godini bio 80% domaća prodaja i 20% izvoz, a svih ovih godina nam rastu asortiman, kapaciteti, a samim tim i ljudstvo.

Nije uvek bilo lako, ali su ideja i cilj uvek bili prisutni kod našeg sagovornika. Poenta je ostala ista - da se namirnice tretiraju što je manje moguće, bez visokih temperatura, hemijskih dodataka, rafinisanih šećera, industrijskih ulja, hidrogenizovanih masti i glutena.

Granum kao novi brend

Krenuli su od devičanskog i hladnoceđenih ulja, nastavili sa puterima od uljarica i razvili program od 10 vrsta slatkih i slanih namaza, od kojih je kikiriki puter najpoznatiji i najprodavaniji. Imaju i program od 5 vrsta štangliaca za dijabetičare i sportiste, četiri vrste organskih balzamiko sirćeta, registrovana pomoćna lekovita sredstva i na kraju fitness program sa proteinima i krekerima sa povećanim procentom proteina.

Do 2014. sve proizvode prodavali su pod nazivom Suncokret, a od te godine odlučili su da urade potpuni redizajn ambalaže svih proizvoda, promene vizuelni identitet i proizvodima dodaju naziv brenda Granum.


- Razvijamo program za one koji se bave sportom i žele pravilno da oblikuju telo. Dakle, to su proizvodi obogaćeni proteinima. Takođe je važno naglasiti da smo gluten free kompanija, da su nam proizvodi biljnog porekla i organski. Tradicionalno je ostalo u domenu proizvodnje devičanskih ulja i putera od uljarica.

Kako kaže, u budućnosti će raditi i na takozvanim funkcionalnim proizvodima, pre svega onih koji imaju povećan sadržaj proteina, kao i proizvodima sa lekovitim sastojcima.

Od samog početka Suncokret je sarađivao sa Tehnološkim fakultetom iz Novog Sada, čija je Katedra za ulja bila jedna od najcenjenijih u Evropi. Danas sarađuju sa Hemijskim fakultetom iz Beograda i Finsom (Naučni institut za prehrambene tehnologije) iz Novog Sada.

Organska proizvodnja

Kompanija se od samih početaka bavila i organskom poljoprivredom. Kako kaže naš sagovornik, tada se namirnice nisu sertifikovale i verovalo se na reč. Godine 1995. počeli su da proizvode organske proizvode sa sertifikatom Terras iz Subotice, međutim, pošto Srbija nije donela zakon o organskoj proizvodnji, sertifikat nije bio priznat.

Vlasnik Suncokreta smatra da se do danas nije mnogo toga promenilo od tih devedesetih godina.

- Na veliku žalost pomaci su vrlo skromni, pogotovo što smo država sa dobrom zemljom, usitnjenim posedima, infrastrukturom, dobrom klimom, tradicijom i vrednim i sposobnim ljudima.

I pored ovakvog stava, većinu sirovina, koje mogu, nabavljaju iz Srbije.

- Sve što se može naći kvalitetno uzimamo sa domaćeg tržišta. To su pre svega organski suncokret, lan, jabuke, maline i borovnica.

Sirovine su 60% domaće, a u planu je da se narednih godina taj procenat poveća za 10%.

U poslovanje kompanije Ivan Perčić uključio je i svoju decu, Kseniju i Igora, koji će po svemu sudeći uspešno nastaviti porodični biznis.

Sanja Šojić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.