Izvor: eKapija | Subota, 27.01.2018.| 11:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mirela Delibegović, naučnica - Moj posao je hobi za koji sam plaćena

Mirela Delibegović
Istraživanje na polju dijabetesa i pronalazak lijeka trodaskemin, koji se već pokazao djelotvornim u liječenju dijabetesa, raka dojke i arteroskleroze dovela su profesoricu Mirelu Delibegović u centar pažnje svjetske naučne zajednice. Rođena Tuzlanka, koja sada živi u Škotskoj, već ima zavidnu karijeru. Postdiplomske studije iz medicine završila je na prestižnom Harvardu, a sa samo 38 godina postala redovni profesor na Univerzitetu u Aberdinu. Supruga i majka dvoje djece kaže da je moguće ostvariti profesionalni uspjeh uz normalan porodičan život. Ona istinski uživa u onom što radi i osjeća da je na tragu nečega revolucionarnog što bi moglo da promjeni i poboljša živote ljudi.

- Najvažnija stvar u životu je pitanje šta ostavljamo iza sebe. Biti uspješan je važno, ali je još važnije prenjeti znanje, ambiciju i energiju na mlade ljude. Kao profesor vjerujem da nove generacije imaju mnogo toga da ponude, ali istovremeno sve je teže naći svoj put u globalnoj ekonomiji - kaže na početku razgovora za eKapiju prof. Delibegović.

Odlazak iz ratom zahvaćene Tuzle, gdje je provela najljepši dio djetinjstva, bio je za nju vrlo težak. Međutim, preseljenje u Edinburg gdje je završila posljednji razred srednje škole, ispostavilo se da je bila prekretnica u njenom životu.

- Već dva dana nakon dolaska u Veliku Britaniju, počela sam školovanje u George Heriots školi, što je ispalo bolje za mene, jer nisam imala vremena da stalno razmišljam koliko mi nedostaju mama i tata u Tuzli. Te godine ostvarila sam rezultate koji su mi omogućili da dobijem ponudu Univerziteta Edinburg za studij farmakologije, što je oduvijek bilo moje interesovanje.

Nakon diplomiranja, usavršavala se u farmaceutskoj kompaniji GlaxoSmithKline (GSK), gdje je uvidjela da je izučavanje dijabetesa nešto čime želi da se bavi.

- Moj mentor u toj kompaniji imao je saradnju sa Univerzitetom Dundee, pa me preporučio za intervju. Otišla sam da konkurišem za poziciju tehničara na Dundee-ju, sa idejom da ću raditi kako bih sama platila za doktorat. Međutim, nakon što sam profesorima izložila svoj diplomski rad, saopštili su da mi daju punu školarinu za doktorat. To je bilo ostvarenje mog sna, jer Dundee je svjetski poznat po istraživanjima na polju dijabetesa.

Svu snagu je potom usmjerila u istraživanja, jer je, kako kaže, ljubav prema nauci za nju neizmjerna.

Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
- Studentski dani, nažalost, vrlo brzo prođu i ponekad pomislim da bi bilo lijepo da sam mogla više da uživam. Međutim, moja stipendija je zavisila od ocjena tako da sam dosta vremena provodila učeći, a manje u uživanju. Ipak, ono što me radovalo i što je bila moja nagrada nakon dobih ocjena je odlazak ljeti u Tuzlu.

Postdoktorski studiji na Harvardu

Na trećoj godini doktorata, otišla je da posjeti sestru u Americi koja je tada trebalo da magistrira pravo na Harvardu.

- Budući da sam imala slobodnog vremena poslala sam mejl profesoru sa medicinskog fakulteta na Harvardu, koji je objavljivao neke od najinteresantnijih publikacija u oblasti dijabetesa i raka. Kada sam se vratila u Dundee poslao mi je ponudu da radim postdoktorske studije na Harvardu.

Kada je odbranila doktorat na Dundee-ju, odselila se u Boston, u kojem je, kako kaže, provela najbolje i najproduktivnije dane.

- Dobila sam novac od Američkog udruženja za srce i četiri godine sam se bavila istraživanjima.

Zbog posla koji joj je ponuđen na Univerzitetu u Aberdinu, 2007. godine se vraća u Škotsku. Nakon osam godina provedenih na ovom univerzitetu, sa samo 38 godina, dobila je posao redovnog profesora.

Pronalazak čudotvornog lijeka

Profesorica Delibegović i njen tim skoro 15 godina istražuju proteinu koji se zove PTP1B što ih je dovelo do ispitivanja lijeka trodaskemin (trodusquemine) koji zaustavlja djelovanje tog proteina. Ovaj lijek već nazivaju čudotvornim jer poslije samo jednog korištenja otapa masnoću i kalcifikat iz arterija. Lijek se već pokazao uspješnim kada je u pitanju liječenje dijabetesa tipa 2, dok se još ispituje njegova djelotvornost u liječenju raku dojke.

- Moj saradnik iz Cold Spring Harbor-a je objavio 2014. da lijek funkcioniše tako što zaustavi djelovanje proteina koji se zove PTP1B. Istražujem protein PTP1B jos od 2003. i na tome kako bi se zaustavljanje rada ovog proteina moglo koristiti kao tretman za gojaznost i dijabetes. Međutim, budući da je moja laboratorija zainteresovana ne samo za to da li zaustavljanje rada ovog proteina ima antidijabetesna svojstva, nego i pozitivne rezultate za kardiovaskularne bolesti, pogotovo arterosklerozu, odlučili smo testirati trodaskemin na miševima sa arterosklerozom koji imaju proces stvaranja kalcifikata veoma sličan kao i kod ljudi.

Njen tim, trenutno testira koje efekte ovaj lijek ima na krv i bijela krvna zrnca kod različitih pacijenata, i sa ovim istraživanjima, kako kaže, žele da se prijave kod fondova za kliničke studije.

Inače, i njen saradnik iz Amerike radi kliničku studiju sa trodaskeminom na pacijentima sa metastaziranim karcinomom dojke, a lijek je testiran i na pacijentima sa dijabetesom, međutim rezultati jos nisu objavljeni.
Želim znati odgovore

Saznanje da ste na tragu nečeg revolucionarnog što može da promjeni i poboljša živote ljudi je, kaže, neprocijenjivo. Upravo to je i bio razlog zašto je izabrala nauku.

- Bolesti koje istražujem ne biraju boju kože, religiju, godine života, niti zemlju u kojoj živimo. Svako od nas već ima postepene naslage kalcifikata samo time što starimo, a kada uz to dodamo i ishranu, način života i stres kojem smo izloženi, sve više imamo predispozicije za ova oboljenja. Činjenica da radim nešto što može pomoći drugima je velika nagrada sama po sebi.

Prenosi riječi njenih kolega koji kažu da je "ovaj posao kao hobi za koji vas neko plaća". Stalno se razmišlja o eksperimentima i rezultatima - šta oni znače, šta raditi sljedeće, šta su drugi objavili, gdje se još prijaviti za novac...

- Poslovno dosta putujem i držim predavanja, noću čitam naučne radove dok porodica spava, a i vikendi znaju biti radini... Sve to radim ne zato što me neko tjera nego zato što želim znati odgovore. Nema ništa bolje od toga da uživate u svojoj profesiji, onda ste zadovoljni životom. Dosta toga sam ostvarila na polju nauke, ali to je tek početak - najveći uspjeh me tek čeka.

Jedini na svijetu znate rezultate eksperimenta

Na pitanje kada bi ponovo birala profesionalni put, šta bi to bilo, bez razmišljanja kaže posao koji trenutno radi.

- Osjećaj koji imate kada znate da ste vi jedina osoba na svijetu koja zna rezultat nekog eksperimenta, iako to trajalo samo 5 min, je nešto što se ne može kupiti.

Slobodno vrijeme za nju je luksuz, a kada ga ima najradije ga provodi sa suprugom i dvoje djece. Uživa dok gleda kćerku kada pleše balet i sina kada igra fudbal ili tenis. U rodni grad nema priliku da ide često, ali kada je tamo, "srce je na mjestu". Sestra joj je oslonac i inspiracija, izvor dobre energije, znanja i osjećajnosti. Divi se roditeljima, jer su sestru i nju odgojili da poštuju druge.

- Divim se i kolegama koji su mi pokazali da je moguće ostvariti profesionalni uspjeh uz normalan porodični život, kao i mojim prijateljicama koje su upješne i imaju nekoliko djece. Zahvalna sam nastavnicima iz osnovne škole koji su me naučili osnovnom znanju koje sam kasnije nadogradila.

Najveća želja, koja je pokreće svako jutro, je da vidi da njen rad pomaže drugima. Obećava da neće stati dok je ne ostvari.

Slobodana ŠubaraUnos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.