NavMenu

CG želi da razvija sopstveni svemirski program - Montenegro Space Research priprema lansiranje satelita Luča

Izvor: eKapija Četvrtak, 26.01.2023. 14:21
Komentari
Podeli
(Foto: Gov.me/S. Matić)
Crna Gora želi da ima svoj svemirski program koji će pokrenuti naši mladi inovatori, a u planu je i lansiranje prvog crnogorskog satelita Luča.

To je saopšteno na sastanku predsjednika Vlade Dritana Abazovića sa Ninom Drakulić, Nikolom Perovićem i Filipom Jovićevićem, mladim crnogorskim inovatorima i predstavnicima organizacije Montenegro Space Research koji su pokrenuli projekat lansiranja prvog crnogorskog satelita Luča.

Abazović je kazao da Crna Gora želi da ima svoj svemirski program koji će pokrenuti naši mladi ljudi, naučinici i inovatori. Izrazio je zadovoljstvo što Crna Gora ima takve entuzijaste čije aktivnosti želi da institucionalizuje.

Naglasio je da Vlada kroz Fond za inovacije želi podsticati mlade ljude u stvaranju inovacija, konstatujući da su oni "ledolomci" u našem društvu koji treba da promijene ekonomsku, obrazovnu i naučnu sliku Crne Gore.

- Pokrećemo Crnogorski svemirski program, stajemo iza naših inovatora koji razvijaju satelit Luča - naglasio je Abazović.

Govorilo se i o ranijem lansiranju crnogorskog probnog satelita, koje se desilo u oktobru prošle godine. Predstavnici Montenegro Space Research upoznali su premijera sa detaljima te aktivnosti. U tom kontekstu, premijer je naveo da je ponosan na rezultate njihovog rada i uloženu energiju kako bi Crna Gora bila prepoznata na naučnoj mapi regiona, Evrope i svijeta.


- Tokom razgovora usaglašena je dalja komunikacija u vezi sa prevazilaženjem i rješavanjem administrativnih problema u vezi sa lansiranjem prvog crnogorskog satelita Luča i dogovoreno da se u komunikaciji sa Ministarstvom nauke i tehnološkog razvoja se stvore sve neupohodne pretpostavke kako bi se projekat lrazvijao bez smetnji.

Razgovaralo se i o crnogorskim mladim naučnicima u svijetu koji bi mogli dati značajan doprinos razvoju pomenutih projekata.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Autoput Andrijevica-Peć povezuje Crnu Goru sa evropskim koridorima - I za gradnju dionice do Čakora očekuju se sredstva iz EU fondova

Auto-put Andrijevica – Peć bi na najbezbjedniji način povezao Podgoricu sa Prištinom i Skopljem, odnosno sa regijom kroz koju prolazi na teritoriji tih država, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora Filipa Radulovića ističu da taj putni pravac ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova. Krajem februara Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica - Peć,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.