NavMenu

Kada će Ulcinj dobiti nove hotele sa pet zvjezdica - Ugovori i dalje na snazi, kupci će morati da grade Galeb i Lido

Izvor: Vijesti Petak, 07.05.2021. 12:17
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Refik Mollabeqiri)
Ugovori o kupoprodaji hotela Galeb i Lido iz 2006. godine, kojima je Vlada obavezala kupce da sagrade nove umjesto srušenih hotela, još uvijek su na snazi. To je Vijestima potvrđeno u Ministarstvu ekonomskog razvoja (MER).

Iz resora koji vodi ministar Jakov Milatović, poručili su da će u narednom periodu pratiti aktivnosti na stvaranju preduslova za valorizaciju lokacija na kojima su nekada bili hoteli Galeb i Lido.

Kompanija Rokšped je kupila Galeb 5. septembra 2006. godine, za 5,75 mil EUR. Osnovnim ugovorom kupac se obavezao da u hotel uloži 15,4 miliona eura i da on ima pet zvjezdica.

Prva investiciona godina trebalo je da počne u januaru 2007. godine, a novi Galeb je prve goste trebalo da dočeka početkom 2009. godine.

U međuvremenu, hotel je srušen, a Rokšped najavio gradnju novog luksuznog zdanja sa pet zvjezdica za kojem ni danas nema kamena temeljca.

Kompletan inventar i armaturu sa starog Galeba novi vlasnik je prodao, dok su betonski ostaci hotela završili u blizini karaule na Bojani.

Falila planska dokumentacija

U MER-u su pojasnili da je razlog neispunjenja ugovornih obaveza bio nedošenje planske dokumentacije i nemogućnost upisa vlasništva na nepokretnostima iz LN 4488 KO Ulcinj koja obuhvata lokaciju nekadašnjeg hotela Galeb.

Zbog toga je po zahtjevu Rokšpeda pred Upravom za nekretnine PJ Ulcinj vođen upravni postupak za pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine.

Iz Ministarstva su kazali da je postupak okončan u julu prošle godine tako što je Rokšped upisan sa pravom svojine na predmetnim nepokretnostima.

- Prethodno Ministarstvo održivog razvoja u saradnji sa Sekretarijatom za razvojne projekte, sada Agencijom za investicije, intenzivno je sprovodilo aktivnosti kako bi se ta lokacija u konačnom valorizovala. S tim u vezi, a u cilju sveobuhvatne analize stanja i statusa ugovora o kupoprodaji Galeba, Ministarstvo je angažovalo kontrolora koji je tokom 2019. godine sačinio Izvještaj o ispunjenosti ugovornih obaveza, sa navođenjem cjelokupne problematike od momenta potpisivanja ugovora - rekli su MER-u.

U skladu sa izvještajem, dodaju u MER-u, pristupilo se daljim pregovorima sa Rokšpedom, koji su bili blokirani jer je u tom periodu vođen postupak o utvrđivanju prava svojine.

- Ugovor o kupoprodaji hotela Galeb i dalje je na snazi. Ministarstvo će u saradnji sa Agencijom za investicije, kontrolorom i drugim uključenim institucijama, odnosno, zaštitnikom imovinsko pravnih interesa i HTP Ulcinjskom rivijerom, u narednom periodu informisati Vladu i u skladu sa odlukama Vlade formulisati dalje postupanje prema kupcu - poručili su iz MER-a.

Ostaje i dalje nejasno kako je i na koji način Rokšped i drugi put izigrao ugovor sa Vladom oko roka za izgradnju hotela. Kako su Vijesti već objavile, prvi aneks ugovora zaključen je 2008. godine, ali nijedan rok nije poštovan.

Vijestima je početkom 2013. tadašnji pomoćnik ministra turizma Olivera Brajović kazala da je aneksom ugovora koji će biti ponuđen Rokšpedu precizirano da ta podgorička kompanija najkasnije do 15. septembra te godine mora aplicirati kod nadležnog ministarstva za izdavanje građevinske dozvole.

- Najkasnije do 1. oktobra 2013. moraju početi glavni građevinski radovi na izgradnji Galeba, a najkasnije do kraja aprila 2016. godine hotel mora biti izgrađen i stavljen u funkciju - kazala je tada Brajovićeva.

Rokšped je nedavno oglasio prodaju atraktivne parcele na Pinješu čime je i zvanično odustao da investira u izgradnju novog hotela, što ipak ne znači da budući kupac neće naslijediti obaveze iz ugovora sa Vladom.

Port Milena zakočila gradnju Lida

Kada je u pitanju hotel Lido, iz MER-a su saopštili da će tek krajem ove godine biti stvoreni preduslovi za početak realizacije investicije.

Podsjetili su da je u skladu sa ugovorom iz 2006. godine investitor Capital Estate bio u obavezi da realizuje investicioni program u hotel sa vilama u iznosu od 37.957.000 eura i dovede ga do nivoa 5 zvjezdica, te da je lokacija obuhvaćena studijom lokacije Port Milena, koja je usvojena u januaru 2010. godine.

Iz MER-a su kazali da investitor nekoliko godina nije bio u mogućnosti da se uknjiži kao vlasnik nepokretnosti, iako je tenderski postupak jasno ukazivao da su predmet prodaje i objekti i zemljište u funkciji hotela.

- Tokom 2012. godine potpisan je aneks III po kojem je početak predinvesticionih obaveza uslovljen rješavanjem najmanje 30% ekološkog problema Port Milene, dok je početak investicionih obaveza Capital Estatea uslovljen rješavanjem najmanje 75% ekološkog problema kanala Port Milena - pojasnili su u MER-u.

Problem kanala djelimično će biti riješen izgradnjom kanalizacione mreže za naselja koja gravitiraju oko kanala Port Milena.

Taj ugovor je zaključen u septembru 2019. godine, vrijedan je 3,36 mil EUR sa rokom realizacije od 365 dana, ali je pandemija koronavirusa odložila radove.

- Važećim projektom predviđena je izgradnja fekalne kanalizacione mreže dužine 11,9 km i atmosferske kanalizacione mreže dužine 1,8 km. Zbog pandemije izazvane koronavirusom, rok za završetak radova je pomjeren za kraj oktobra ove godine zbog čega još još uvijek nije ostaren preduslov za nastavak planirane investicije - istakli su u MER-u.

Napominju da je i za taj ugovor prethodno ministarstvo anagažovalo kontrolora koji je izvršio kontrolu ispoštovanih ugovornih obaveza po odredbama koje je investitor realno mogao da ispuni.

- Jer kao što smo napomenuli, još uvijek nijesu stvoreni preduslovi za početak investicije. Ministarstvo će i u narednom periodu intenzivno nastaviti da prati aktivnosti na stvaranju preduslova kako bi se predmetna lokacija valorizovala na adekvatan način, kroz čiju valorizaciju će biti ostvareni razni benefiti - kazali su u Ministarstvu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.