NavMenu

Kvalitetno poresko savjetovanje važno za sve kompanije

Izvor: eKapija Utorak, 25.06.2024. 14:28
Komentari
Podeli
(Foto: CG News)
Rad Komore poreskih savjetnika ići će u pravcu afirmacije poreskog savjetovanja i davanja doprinosa o poboljšanju zakonskog okvira kada je riječ o poreskoj i carinskoj legislativi. To će postati kamen temeljac za tek predstojeće projekte i saradnje, poručio je predsjednik Komore Zoran Vukićević povodom obilježavanje godine dana od osnivanja.

Vukićević je podsjetio da je Komora poreskih savjetnika Crne Gore osnovana 31. maja 2023. godine kao profesionalna i samostalna organizacija sa statusom pravnog lica.

- Trenutno broji 23 člana, dakle 23 poreska savjetnika koji će snositi najveći teret pri podizanju svijesti o važnosti ove djelatnosti, a broj poreskih savjetnika se polako ali sigurno uvećava - istakao je Vukićević.

On je kazao da je Ministarstvo finansija donošenjem zakonske regulative stvorilo uslove za uvoženje ove djelatnosti u crnogorsku realnost u okviru rješavanja pitanja koja se tiču poreske i carinske legislative.

- Poreski savjetnici su posrednici između institucija sistema i realnog sektora koji će nastojati da svojim aktivnim djelovanjem i zajedničkim naporima doprinesu ostvarenju jednog od primarnih ciljeva komore, odnosno pravilnoj implementaciji važećeg legislativnog okvira s namjerom uspostavljanja i razvijanja saradnje sa inostranim poreskim komorama, međunarodnim poreskim i carinskim organizacijama, fakultetima, strukovnim i drugim relevantnim udruženjima - rekao je Vukićević.

Budimir Raičković predsjednik Asocijacije menadžera Crne Gore izrazio je uvjerenje da uvođenje reda i organizacije u ovoj oblasti veoma važno zbog čega kaže i pružaju institucionalnu podršku.

On je učestvujući na panelu "Poreski savjetnici i fiskalna odgovornost" kazao da je kvalitetno poresko savjetovanje važno za sve kompanije.

- Važno je za kompanije da imaju adekvatno poresko savjetovanje jer te odluke značajno utiču na rezultate kompanija, a svi rukovodioci treba da poštuju riječ struke - istakao je Raičević.

Suzana Radulović, generalna sekretarka Unije poslodavaca Crne Gore smatra da još uvijek nema dovoljno razumijevanja za značaj uloge poreskih savjetnika kako od strane države, tako i od strane društva pa i privrednih subjekata.

- Vrlo je važna uloga poreskog savjetnika na ukazivanje na zakonodavni i regulativni okvir kao i na posledice u slučaju nepoštovanja ispunjenja poreskih obaveza. Ako uzmemo u obzir i put ka EU i potencijalnom proširenju poslovnih mogućnosti to onda daje dodatnu komponentu značaja poreskih savjetnika - kazala je Radulović.

Tokom konferencije potpisan je i sporazum o saradnji između Instituta internih revizora Crne Gore, Komore procjenitelja i sudskih vještaka Crne Gore i Komore poreskih savjetnika Crne Gore. Trilateralni Sporazum o saradnji predviđa zajedničke aktivnosti i projekte koji će doprineti unapređenju kvaliteta usluga koje pružaju članovi sve tri organizacije.

Konferencija poreskih savjetnika okupila je vodeće stručnjake iz oblasti internih revizija, procjena i poreskog savjetovanja, stvarajući temelje za buduću saradnju i razvoj ovih važnih profesija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.09.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Kako će izgledati Centar za neonatologiju u okviru KCCG - Predstavljamo nagrađena rješenja (FOTO)

Na nacionalni konkurs za izradu idejnog rješenja Centra za neonatologiju u okviru Kliničkog centra Crne Gore pristiglo je 10 radova, a žiri je odlučio da dodijeli prve dvije nagrade i otkup. Podsjetimo, konkurs je rapisalo Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine u junu ove godine. Prva nagrada i iznos od 12.000 EUR dodijeljena je radu pod šifrom 11224, a autori su Srđan Tadić, Aleksandar Marsenić i Bojan

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.