NavMenu

Eko-tim: Plan za ­oporavak Pljevalja nedovoljno ambiciozan, neophodno uključiti razvoj primarnih djelatnosti

Izvor: eKapija Utorak, 25.06.2024. 13:37
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Adam Radosavljevic)
Nevladina organizacija Eko-tim izrazila je zabrinutost u vezi s Planom za oporavak Pljevalja, pripremljenim od strane Vlade Milojka Spajića u saradnji sa Opštinom Pljevlja i Rudnikom uglja.

- Iako pozdravljamo napore Vlade Crne Gore u pripremi ovog Plana, smatramo da predloženi plan nije dovoljno ambiciozan i sveobuhvatan za dugoročan ekonomski oporavak i stabilnost Pljevalja - kazala je Diana Milev Čavor, koordinatorka programa za klimu i energiju u nevladinoj organizaciji Eko-tim.

Plan se pretežno oslanja na uslužne djelatnosti koje iako značajne, ne mogu same po sebi obezbijediti ekonomsku otpornost. Potrebno je paralelno ulaganje u primarne i sekundarne sektore kako bismo stvorili čvrstu ekonomsku osnovu. Primarne djelatnosti, poput poljoprivrede, šumarstva itd. tradicionalno su stubovi ekonomije Pljevalja. Ulaganje u modernizaciju i podršku ovim sektorima ključno je za osiguranje održivog ekonomskog razvoja. Neophodna su veća ulaganja u modernizaciju poljoprivrede, podsticanje lokalne proizvodnje hrane, podsticanje razvoja industrije kroz konkretne Vladine programe i mjere koje trebaju da doprinesu njihovom razvoju.

- Predloženi plan fokusira se na niz projekata u tercijarnom sektoru, uključujući toplifikaciju, energetsku efikasnost, izgradnju Opšte bolnice, razvoj turizma i poboljšanje saobraćajne infrastrukture. Ovi projekti su svakako korak naprijed u unaprjeđenju životnih uslova i otvaranju određenog broja novih radnih mjesta. Međutim, isključivo oslanjanje na tercijarne djelatnosti neće biti dovoljno za postizanje održivog ekonomskog rasta i stabilnosti, što posebno ističemo kao nedostatak ovog plana a uzevši u obzir sve resursne potencijale koje Pljevlja imaju - navodi Milev Čavor.

Kako dodaje, Pljevlja ne smiju biti samo mjesto koje se oporavlja kroz uslužne djelatnosti, već grad sa jakom osnovom u primarnim i sekundarnim sektorima. Diversifikacija ekonomije i komplementarna ulaganja u sve sektore ključna su za stabilnost i prosperitet Pljevalja i Crne Gore u cjelini.

- Apelujemo na Vladu da razvije sveobuhvatan plan koji uključuje sinergiju primarnih, sekundarnih i tercijarnih delatnosti, čime ćemo zaista osigurati uravnotežen ekonomski rast osiguravajući time ekonomski oporavak kakav građani Pljevalja zaslužuju. Eko-tim, kao koordinator lokalne Platforme za pravednu tranziciju u Pljevljima će u narednom periodu upututi inicijativu Vladi za pripemu Plana pravedne tranzicije za Pljevlja sa konkretnim preporukama za privredne aktivnosti koje se mogu valorizovati u ovoj opštini - zaključuje Milev Čavor.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.07.2024.  |  Vijesti

Raspisan tender za kupovinu objekta za smještaj studenata u Podgorici vrijedan oko 3 mil EUR

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija raspisalo je tender za kupovinu objekta za smještaj studenata na teritoriji Glavnog grada Podgorice, vrijednosti 2.975.206,61 EUR. - Uspješnom realizacijom tendera bi se obezbijedili kapaciteti za smještaj dodatnog broja studenata u studentskim domovima u Podgorici, a samim tim značajno uticalo na standard studentske populacije, što je jedan od ključnih ciljeva MPNI - navodi se u saopštenju

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.