NavMenu

Novi materijal za prozore - Više svjetlosti, manje toplote i automatsko čišćenje

Izvor: gradjevinarstvo.rs Utorak, 25.06.2024. 13:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Pexels)Ilustracija
Nova tehnologija donosi staklene površine koje ne samo da omogućavaju više svjetlosti, već istovremeno osiguravaju privatnost, hlađenje prostora i automatsko čišćenje. Ovaj inovativni metamaterijal, poznat kao Polimerna mikro-fotonska višenamenska metamaterija (PMMM), predstavlja tanki film koji se može postaviti na obične staklene površine.

Specifične osobine materijala proističu iz mikroskopske strukture njegove površine u koju su urezani piramidalni uzorci široki samo 10 mikrona. Ove mini-piramide raspršuju 73% svjetlosti koja ih pogodi, dajući materijalu mat izgled, bez odsjaja. Iako djeluje neprozirno, ovaj materijal je iznenađujuće transparentniji od običnog stakla sa 95% propuštanja svjetlosti, za razliku od uobičajenih 91% kod većine stakala.

Ova osobina omogućava prijatnije osvjetljenje kako za ljude, tako i za biljke.

Gan Huang, vodeći autor studije, izjavio je da materijal, kada se koristi na krovovima i zidovima, omogućava svijetle i zaštićene unutrašnje prostore za život i rad. Istakao je da u staklenicima visoko propuštanje svjetlosti može povećati prinose, a da se procjenjuje da je efikasnost fotosinteze 9% veća nego u staklenicima sa staklenim krovovima.


Hlađenje prostora

Najimpresivnija osobina PMMM materijala je njegova sposobnost da emituje toplotu direktno u svemir, čime hladi prostor. Ovaj fenomen, poznat kao radijativno hlađenje, koristi činjenicu da je Zemljina atmosfera transparentna za infracrvene talasne dužine. Testiranjem je utvrđeno da su prostorije hladnije za 6°C zahvaljujući ovom materijalu.


Samočisteća površina

Na površina materijala se ispod kapljica vode stvara sloj vazduha, pa se kapi jednostavno kotrljaju niz površinu, odnoseći sa sobom prašinu i prljavštinu. Ova osobina ga čini superhidrofobnim, sa uglom kontakta od 152 stepena.


Ekološki pristup

Gan Huang navodi da materijal može istovremeno da optimizuje korišćenje sunčeve svjetlosti, obezbijedi pasivno hlađenje i smanji potrebu za klima uređajima. Rješenje može da se skalira i uključi u planove za ekološki održivu gradnju.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Communications.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.07.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Raste broj turista iz Kine

Crna Gora je kao destinacija sve privlačnija za kineske turiste, čiji je broj porastao 42,4 odsto u poređenju sa 2019. godinom, saopštio je predsjednik izvršnog odbora Nacionalne turističke organizacije (NTO), Miško Rađenović. - Uvjereni smo da će kontinuirana saradnja rezultirati daljim napretkom u oblasti turizma, promovišući odgovoran i održiv turizam kao ključni faktor zajedničkog prosperiteta. U tom smislu, nastavićemo da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.