NavMenu

Sve veći troškovi života – sve hladnije u stanovima

Izvor: Politika Utorak, 25.06.2024. 11:21
Komentari
Podeli
(Foto: F.Schmidt/shutterstock.com)
Oko 10,6% Evropljana nije bilo u stanju da održi svoje domove adekvatno toplim 2023. godine. To je za 1,3 odsto više u odnosu na 2022. godinu, što je porast koji naglašava uticaj krize troškova života na potrošače, uključujući veće račune za energiju, objavila je Evropska komisija u pregledu mjera koje bi trebalo da ublaže problem energetskog siromaštva.

Poslednjih godina, zemlje EU nastojale su da podrže one koji pate od energetskog siromaštva putem hitnih mjera, kao što su programi podrške, energetski vaučeri i naknade za grijanje, mada one nisu bile osmišljene za rješavanje osnovnih uzroka energetskog siromaštva, navodi se u izvještaju, saopštili su iz EK.

Da bi se to dogodilo, potrebna su dugotrajna strukturna rješenja za zaštitu i osnaživanje potrošača. To je upravo ono što je Evropska komisija imala za cilj revidirajući veliki dio svog evropskog zelenog zakona o revidirane direktive o energetskoj efikasnosti i energetskim performansama zgrada postavljaju ambiciozne ciljeve za najugroženija domaćinstava koja se suočavaju sa energetskim siromaštvom i nedavno su usvojena nova pravila u vezi sa dizajnom tržišta električne energije, kao i dekarbonizovanim gasovima i vodonikom, koja će poboljšati prava i zaštitu potrošača u snabdijevanju električnom energijom i prirodnim gasom.


Nova pravila će potrošačima dati pravo da biraju između niza ugovora s mogućnošću da imaju, paralelno, više vrsta ugovora o električnoj energiji kako bi najbolje odgovarali njihovim različitim energetskim potrebama. To znači, na primjer, da bi potrošač mogao imati ugovor s fiksnom cijenom, osiguravajući predvidljive troškove za svoje glavne energetske potrebe u domaćinstvu, a istovremeno ima i ugovor sa dinamičnom cijenom za punjenje toplotne pumpe ili električnog automobila u bilo koje vrijeme, prenosi AERS.

Istovremeno, zemlje EU će morati da svim raspoloživim sredstvima bolje zaštite ugrožene i energetski siromašne kupce od isključenja struje ili gasa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.07.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Raste broj turista iz Kine

Crna Gora je kao destinacija sve privlačnija za kineske turiste, čiji je broj porastao 42,4 odsto u poređenju sa 2019. godinom, saopštio je predsjednik izvršnog odbora Nacionalne turističke organizacije (NTO), Miško Rađenović. - Uvjereni smo da će kontinuirana saradnja rezultirati daljim napretkom u oblasti turizma, promovišući odgovoran i održiv turizam kao ključni faktor zajedničkog prosperiteta. U tom smislu, nastavićemo da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.