NavMenu

PES: Veći ekonomski rast od planiranog i uspješna turistička sezona uvertira za punu realizaciju programa Evropa sad 2

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 24.06.2024. 15:20
Komentari
Podeli
(Foto: Pokret Evropa sad)
Bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore koji je u prvom kvartalu ove godine imao realni rast od 4,4%, a planiran je na 3,8%, pokazatelj je da aktuelna Vlada vodi veoma odgovornu ekonomsku politiku, stvarajući uslov za sigurnu implementaciju programa Evropa Sad 2, koji se već sprovodi uvećanjem minimalnih penzija, saopšteno je iz pokreta Evropa sad.

Kako su naveli, rast crnogorske ekonomije je jedan od najvećih u Evropi. Istovremeno, podaci pokazuju da je prosjek rasta u prvom kvartalu tekuće godine za 27 članica EU iznosio 0,1 odsto.

Takođe, podaci Nacionalne turističke organizacije da u Crnoj Gori trenutno boravi više od 74 hiljada turista, što je za 1,8 odsto više nego rekordne 2019. godine, ukazuju da ćemo imati rekordnu i uspješnu turističku sezonu.

- Stoga, jasno je da su veći ekonomski rast od planiranog i rekordna turistička sezona, uvertira za punu realizaciju programa Evropa Sad 2, odnosno uvećanje minimalne i prosječne zarade - kazali su.

Dodaju i da podaci Zavoda za zapošljavanje koji ukazuju da je stopa nezaposlenosti prošle godine u aprilu iznosila 15,16%, a da je u istom mjesecu tekuće godine pala na 12,58%, potvrđuju pozitivne trendove, koji će se u narednom periodu dodatno ubrzati.

- Imajući u vidu ove činjenice, ne čudi zašto pojedine političke partije i društveni činioci panično žele da se fokus sa ekonomskih tema prebaci na izazivanje vještačkih kriza, delegirajući teme koje apsolutno ne mogu pomoći ni razvoju države, niti unaprijediti kvalitet života njenih građana. Svi pokušaji destabilizacije, širenje dezinformacija i dizanje tenzija, imaju samo jednu svrhu, a to je nadljudski napor da se obesmisle rezultati na polju evropskih integracija, vladavine prava i unapređenja životnog standarda - poručuju iz PES-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.07.2024.  |  Vijesti

Raspisan tender za kupovinu objekta za smještaj studenata u Podgorici vrijedan oko 3 mil EUR

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija raspisalo je tender za kupovinu objekta za smještaj studenata na teritoriji Glavnog grada Podgorice, vrijednosti 2.975.206,61 EUR. - Uspješnom realizacijom tendera bi se obezbijedili kapaciteti za smještaj dodatnog broja studenata u studentskim domovima u Podgorici, a samim tim značajno uticalo na standard studentske populacije, što je jedan od ključnih ciljeva MPNI - navodi se u saopštenju

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.