NavMenu

Za rekonstrukciju KCCG i bolnica u Bijelom Polju i na Cetinju planirano zaduženje od 12 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 24.06.2024. 14:05
Komentari
Podeli
OB Bijelo Polje (Foto: eKapija)OB Bijelo Polje
U planu je rekonstrukcija Kliničkog centra Crne Gore i opštih bolnica u Bijelom Polju i na Cetinju, a za ove projekte država planira da se zaduži 12 mil EUR. Ukupna vrijednost planiranih investicija je 15 miliona.

To se može vidjeti u dokumentu koji je Vlada objavila nakon poslednje sjednice, a u kome piše da se Ministarsto zdravlja obratilo Ministarstvu finansija zahtjevom za iniciranje pregovora sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) u cilju potpisivanja ugovora o kreditu.

U informaciji je naznačeno da je plan da se rekonstrukcijom unaprijedi energetska efikasnost u ovim objektima. Ministarstvo zdravlja je u prethodnom periodu bilo u komunikaciji sa EBRD-om, a iz banke su izradili i studiju izvodljivodti za realizaciju ovih investicija.

- Energetski auditi sprovedeni su za tri bolnice u Crnoj Gori, tj. Klinički centar Crne Gore u Podgorici, bolnicu Danilo I na Cetinju i bolnicu u Bijelom Polju. Pored energetskih audita, izvršena je i procjena strukturnog stanja zgrada, kao i pregled prisustva azbestom kontaminiranih materijala (ACM) u građevinskim materijalima - navodi se u informaciji.

Nakon energetskih audita, predložene EE/RE mjere (mjere energetske efikasnosti/obnovljive energije) bile su:
  • Potpuna nadogradnja HVAC sistema (Heating Ventilation Air Conditioning)
  • Instalacija sistema za upravljanje energijom zgrade (BEMS)
  • Instalacija PV sistema
  • Nadogradnja sistema rasvjete
  • Izolacija zidova (u maloj zgradi za infektivne bolesti u Bijelom Polju) i krovova (u Podgorici i Bijelom Polju).
U dokumentu se navodui da su predložene mjere za poboljšanje opšte infrastrukture bile rekonstrukcija, odnosno zamjena električnih mreža i razvodnih tabli, farbanje unutrašnjih zidova i plafona, radovi/zamjena spuštenih plafona i specifični radovi vezani za kotlarnicu (samo u bolnici u Podgorici).

Što se tiče strukturnog stanja zgrada i prisustva ACM-a, na osnovu preliminarnih istraživanja, nijedna od tri zgrade nema strukturne slabosti, takođe nema podataka o postojanju azbesta.

- Investicioni program obuhvata sve tri bolnice u kojima su sprovedeni energetski auditi. Specifični trošak po bruto površini (EUR/m2) za implementaciju EE/RE i mjera za poboljšanje opšte infrastrukture iznosi oko 259 EUR/m2. Ovaj specifični investicioni trošak, međutim, ne uključuje troškove za pripremu i upravljanje projektima (energetski auditi, projektovanje, monitoring/nadzor, itd.), koji iznose oko 13% ukupnog investicionog troška. Uzimajući u obzir ovaj udio i 20% nepredviđenih troškova, prosječan specifični ukupni investicioni trošak po bruto površini iznosi 358 EUR/m2. Ukupni investicioni trošak renoviranja bolnica uključenih u investicioni program iznosi 13,5 mil EUR, uključujući 20% nepredviđenih troškova - stoji u dokumentu.

Ukupna ušteda energije nakon implementacije EE/RE mjera u bolnicama iznosi oko 14.929 MWh/god, specifična ušteda energije iznosi oko 396,5 kWh/m2 godišnje. Prosječan procenat uštede energije iznosi oko 70% u poređenju sa osnovnom potrošnjom energije. Kumulativna ušteda C02 tokom trajanja projekta (period od 20 godina) iznosi 83.248 tona,a kumulativna ušteda C02 po ukupnom investicionom trošku iznosi 6,2 kg/EUR ukupnog investicionog troška.

Studija pokazuje izuzetno pozitivne efekte za sve tri navedene ustanove i velike uštede energije u narednim godinama, uz značajno poboljšanje uslova rada.

- Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 15 mil EUR. Od tog iznosa, planirano je da se putem kreditnog zaduženja od EBRD banke obezbijedi 12 miliona, dok će preostali iznos od tri miliona biti pokriven investicionim grantom od 2 miliona eura i tehničkom pomoći koju obezbjeđuje EBRD banka - pojašnjeno je.

U vezi sa ovim projektom Ministarstvo finansija već je počelo komunikaciju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) radi finansiranja ovog značajnog poduhvata.

- Kao prvi korak u ovom procesu, razmijenjeni su nacrti sporazuma između Ministarstva finansija i EBRD banke. Ovi nacrti predstavljaju osnovu za dalje pregovore i usklađivanje interesa obje strane. Nacrtom je predviđeno da će finansiranje biti u skladu sa standardnim uslovima koje propisuje EBRD - naveli su iz Vlade.

Takođe, shodno preliminarnim razgovorima sa EBRD bankom, predviđen je zajam do 12 mil EUR sa rokom otplate od 15 godina, uključujući 3 godine grejs perioda, uz varijabilnu kamatnu stopu šestomjesečni EURIBOR + 1%. Ostali uslovi, predviđaju naknadu za obradu kredita od 1%, kao i naknadu na nepovučena sredstva od 0,5% godišnje. Uslovi su u skladu sa odredbama Standardnih uslova zaduživanja EBRD-a.

- U narednom periodu, Ministarstvo finansija će intenzivno raditi na pregovorima sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kako bi se postiglo usaglašavanje konačnog teksta ugovora o kreditu za realizaciju Projekta. Cilj ovih pregovora je da se dogovori konačan tekst ugovora sa uslovima finansiranja koji će biti prihvatljiv za obje strane, a koji će u isto vrijeme omogućiti uspješnu implementaciju projekta - piše u informaciji

Nakon što konačan nacrt ugovora bude pripremljen, Ministarstvo finansija će informisati Vladu Crne Gore o konačnim uslovima i odredbama ugovora i dostaviti ga na razmatranje i prihvatanje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

11.07.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju

Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje dodjele nagrada prestižnog britanskog magazina "Wanderlust Reader Travel Awards 2024". Kako je saopšteno iz Nacionalne turističke organizacije, ova nominacija predstavlja značajno priznanje za našu zemlju i ukazuje na njen rastući ugled kao jedne od najatraktivnijih turističkih destinacija u Evropi. Crna Gora je već dobro poznata destinacija za čitaoce

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.