NavMenu

Kako najbrže da rashladite automobil tokom visokih temperatura?

Izvor: Jutarnji list Ponedjeljak, 24.06.2024. 11:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / SplitShire)Ilustracija
Poslednjih dana bijležimo rekordno visoke temperature, a automobili koji su parkirani na suncu ovih dana lako se mogu zagrijati i do 50°C. Slijedi niz savjeta kako najbolje da ohladite auto, iskoristite sav potencijal klima uređaja i pritom uštedite gorivo.


Izbacite vruć vazduh iz automobila prije ulaska

Prije nego što uđete u automobil, spustite zadnja stakla i suvozačevo staklo i nekoliko puta naglo otvorite i zatvorite vozačeva vrata. Tako ćete jednostavno izbaciti dosta vrućeg vazduha iz automobila i prije nego što sjednete u njega.


Izbacite još vrućeg vazduha tokom vožnje

Uključivanje klime prije nego što ste malo ohladili unutrašnjost automobila samo je gubitak vremena i goriva. Držite sve prozore otvorene pola minuta kako biste izbacili ostatak vrućeg vazduha iz kabine.

Nemojte otvarati samo prednje prozore, jer će to ohladiti samo prednji dio vozila, a onda čim zatvorite prozore vruć vazduh iz zadnjeg dijela kabine ponovo će se proširiti cijelim autom, te ćete tako učiniti samo pola posla. Sve će biti brže ako automobil ima i krovni otvor.


U početku nemojte koristiti recirkulaciju vazduha

Temperatura u vozilu obično je mnogo viša od spoljašnje. Zbog toga nemojte odmah da koristite recirkulaciju vazduha, jer će klima povlačiti vazduh iz putničke kabine, koji je topliji od spoljašnjeg vazduha i biće potrebno duže da se on ohladi. Brže će se ohladiti vazduh koji klima uzima od spolja.


Kada se unutrašnjost ohladi pređite na recirkulaciju

Kada se unutrašnjost ohladi na temperaturu koja je niža od spoljašnje, pokrenite recirkulaciju vazduha. To sprečava uvlačenje vrućeg vazduha od spolja u kabinu, omogućujući sistemu da lakše održava željenu temperaturu. Na taj način auto će trošiti manje goriva, a klima se neće toliko naprezati.


Strateški se parkirajte

Kad god je to moguće, parkirajte automobil na mjesto pod sjenkom. Ako to nije moguće, vozilo barem zaštitite štitnicima od sunca ispod šoferšajbne i na prozorima. To pomaže da se spriječi prekomjerna akumulacija toplote unutar automobila, smanjujući vrijeme i energiju potrebnu za njegovo hlađenje.


Ne pretjerujte s niskim temperaturama

Ako imate automatsku klimu postavite temperaturu na prijatan nivo, recimo 22 stepena, a ne na najnižu postavku. Pretjerano hlađenje vazduha može opteretiti klimatizacijski sistem i povećava potrošnju goriva.


Održavajte svoj klima uređaj

Redovno održavajte klima uređaj vašeg automobila čišćenjem ili zamjenom filtera vazduha u kabini prema preporuci proizvođača. Začepljen filter može smanjiti protok vazduha i efikasnost rada.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.07.2024.  |  Vijesti

Voli će na prostoru nekadašnje fabrike Radoje Dakić graditi tržni centar na preko 18.000 kvadrata - U planu i nova upravna zgrada (FOTO)

Kompanija Voli Trade planira izgradnju tržnog centra i upravne zgrade na prostoru nekadašnje fabrike Radoje Dakić u Podgorici. Izgradnja je planirana na dvije urbanističke parcele ukupne površine oko 22.000 kvadrata. To se može vidjeti u zahtjevu za odlučivanje o potrebi izrade Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu koji je kompanija podnijela Agenciji za zaštitu životne sredine. Kako je naznačeno u dokumentu, Ministarstvo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.