NavMenu

Auto-put ipak neće ići preko crmničkih sela

Izvor: barinfo.me Srijeda, 19.06.2024. 15:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: gkuna/shutterstock.com)Ilustracija
Nakon nekoliko sastanaka Crmničana sa predstavnicima Monteputa i nadležnih institucija, postignut je načelni dogovor o promjeni koridora auto puta, koji je, prema Nacrtu prostornog plana Crne Gore do 2040. godine, bio ucrtan preko gornjocrmničkih sela.

Igor Gojnić u izvjavi za Radio Bar i Bar Info podsjeća da su mještani, kada su saznali o čemu se radi, formirali Radnu grupu sa namjerom da prati i pokuša da izvrši izmjene Prostornog plana, odnosno koridora auto puta.

- Riječ je o dva problema, koja su bila predmet kasnijih dogovora Radne grupe i Monteputa i planera. Pored auto puta, planirana je i brza saobraćajnica, od Budve, koja prelazi preko crmničke strane i cijelim tim dijelom prati koridor auto puta. Mi smo uspostavili kontakt, prvo preko Ministarstva za saobraćaj i pomorstvo, a nakon toga uspostavili smo i kontakt sa Monteputem i imali smo tri sastanka, na osnovu kojih smo pokušali da riješimo problem - objašnjava sagovornik.

Gojnić je istakao da su radni sastanci bili vrlo uspješni.

- U tom dijelu, uspjeli smo da promijenimo koridore auto puta i da nađemo alternativne koridore koji su prihvatljivi za Crmničane, za zaštitu životne sredine.

On objašnjava da su razmatrana tri-četiri alternativna rješenja, od kojih je odabrano najprihvatljivije.

- To alternativno rješenje bi trebalo sada da se tehnički razradi, da se izvrše potrebne hidrotehničke i ostale analize, kako bi se vidjelo da li se u tom tehničkom dijelu može realizovati.


Gojnić ističe da su dvije saobraćajnice bile ucrtane preko crmničkih sela: brza cesta i koridor auto puta.

- Ni jedna ni druga saobraćajnica neće pratiti koridore koji su bili predviđeni Prostornim planom do 2040. godine. S time smo uspjeli da u cjelini Crmnicu sačuvamo, a realizovaće se najprihvatljivije rješenje. Sada očekujemo sljedeći sastanak, gdje će biti od strane Monteputa predložena tehnička rješenja. U svakom slučaju, očekujemo dalje pregovore, ali ono što je najvažnije, jeste da koridori koji su bili predviđeni Prostornim planom neće biti realizovani, već će biti realizovano prihvatljivo rješenje - zaključio je sagovornik.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.07.2024.  |  Vijesti

Raspisan tender za kupovinu objekta za smještaj studenata u Podgorici vrijedan oko 3 mil EUR

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija raspisalo je tender za kupovinu objekta za smještaj studenata na teritoriji Glavnog grada Podgorice, vrijednosti 2.975.206,61 EUR. - Uspješnom realizacijom tendera bi se obezbijedili kapaciteti za smještaj dodatnog broja studenata u studentskim domovima u Podgorici, a samim tim značajno uticalo na standard studentske populacije, što je jedan od ključnih ciljeva MPNI - navodi se u saopštenju

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.