NavMenu

Ocjena investicionog ambijenta u Crnoj Gori snižena drugu godinu zaredom

Izvor: Mina Petak, 14.06.2024. 11:52
Komentari
Podeli
(Foto: Mina/Savjet stranih investitora)
Indeks lakoće poslovanja u Crnoj Gori za prošlu godinu ocijenjen je sa 6,4 i drugu godinu zaredom bilježi pad, pokazalo je najnovije izdanje Bijele knjige, koju izrađuje Savjet stranih investitora (SSICG).

U danas objavljenom 13. izdanju Bijele knjige - Investiciona klima u Crnoj Gori 2023, navodi se da je pad indeksa lakoće poslovanja zabilježen i u okviru zasebnih industrija.

- Izuzetak je sektor bankarstva u kojem je ostvareno poboljšanje, kao i sektor telekomunikacija koji je ostao na nivou iz 2022. godine - navodi se u publikaciji u kojoj 43 članice Savjeta, koje generišu više od 30 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), ocjenjuju stanje poslovnog ambijenta i navode ključne izazove sa kojima se suočavaju.

Predsjednik Upravnog odbora SSI, Tamaš Kamaraši, kazao je da je Bijela knjiga tokom proteklih godina pružala analize tržišnih trendova, prilika i izazova, pokazujući pravac u kojem treba razvijati poslovni ambijent u Crnoj Gori.

- Rezultati koje smo predstavili i koji se odnose na prošlu godinu nastali su na osnovu unaprijeđene metodologije prikupljanja i analize podataka - rekao je Kamaraši.

U publikaciji se navodi da u prošloj godini, turizam i trgovina bilježe pad od 0,4, pa su tako indeksi lakoće poslovanja u ova dva sektora ocijenjeni sa 6,7 i 6,6. Indeks koji se odnosi na transport i logistiku iznosi šest sa zabilježenim padom od 0,6.

Članice Savjeta koje posluju u sektoru proizvodnje i energetike lakoću poslovanja u prošloj godini ocjenjuju sa 5,5, što je 0,7 niže u poređenju sa 2022. godinom.

- Poboljšanje indeksa lakoće poslovanja u prošloj godini zabilježeno je u sektoru bankarstva, koji je ocijenjen sa 6,7 i to zahvaljujući rastu od 0,4. Indeks lakoće poslovanja u telekomunikacijama je isti kao i 2022. godine i iznosi 7,2 - navodi se u saopštenju.

Kamaraši je naveo da, iako istraživanja pokazuju pad indeksa lakoće poslovanja drugu godinu zaredom, trenutna komunikacija sa donosiocima odluka ostavlja prostor za optimizam.

- Na tom tragu, vjerujem da imamo priliku da u izdanju Bijele knjige za 2024 zabilježimo određeni napredak. Nadamo se još intenzivnijoj saradnji sa Vladom, kako bismo zajedno realizovali preporuke koje smo naveli - kazao je Kamaraši.

Ministar finansija, Novica Vuković, najavio je da će Ministarstvo detaljno razmotriti preporuke iz Bijele knjige, s obzirom na to da je jedan od prioriteta Vlade kreiranje poslovnog ambijenta koji je atraktivan za postojeće, ali i nove kredibilne strane investitore.

- Ministarstvo finansija s punom pažnjom razmotriće i uvažiti preporuke ovog važnog dokumenta, budući da nam je veoma značajno da strani investitori koji posluju u Crnoj Gori, budu zadovoljni uslovima i ukupnim poslovnim ambijentom - rekao je Vuković.

On je kazao da je njihov cilj da ga dodatno unaprijede i omoguće neophodne pretpostavke za privlačenje kredibilnih ulagača, stoga će zajedno sa Agencijom za investicije i drugim uključenim institucijama raditi na dodatnom podsticanju savremenih i održivih modela poslovanja.

- Unaprijed se radujemo budućim partnerstvima sa privrednicima i pozitivnim efektima novih projekata na državni budžet i ukupnu ekonomsku sliku Crne Gore - naveo je Vuković.

Bijela knjiga - Investiciona klima u Crnoj Gori 2023, prvi put, uključuje evaluaciju specifičnih indeksa i detaljnije istražuje faktore koji utiču na lakoću poslovanja u svim posmatranim sektorima. Nadalje, prepoznato je pet ključnih razvojnih područja za unapređenje poslovnog ambijenta, a uvedena je i ocjena nivoa uključenosti investitora u proces donošenja odluka.

Bijela knjiga koja se odnosi na ovu godinu biće, kako je najavljeno, predstavljena tokom novembra.

- Novi termin izdavanja Bijele knjige, ostavlja adekvatan prostor Vladi da blagovremeno razmotri i uključi preporuke i analize stranih investitora u program rada - zaključili su iz SSICG.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.07.2024.  |  Saobraćaj

Đurišić: Za spas kompanije ToMontenegro potrebna duboka analiza i profesionalci u bordu

Da bi To Montenegro mogao da opstane i da se uspješno razvije neophodno je da se uradi stručna dubinska analiza poslovanja, kao i da u njegov bord bude imenovana većina - troje profesionalaca i stručnih lica iz komercijalnig vazduhoplovstva, kazao je osnivač Montenegro Airlinesa i njegov direktir do 2013. godine Zoran Đurišić povodom jučerašnje odluke Vlade o smjeni dosadašnjeg izvršnog direktora Marka Anžura i imenovanja novog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.