NavMenu

Monteput u državni budžet uplaćuje 70% dobiti - Više od 2 mil EUR biće opredijeljeno za idejni projekat dionice Jadransko-jonskog autoputa

Izvor: eKapija Petak, 14.06.2024. 11:22
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube.com/Ministarstvo kapitalnih investicija/Printscreen)
Preduzeće Monteput ostvarilo je u prošloj godini pozitivan poslovni rezultat i dobit u ukupnom iznosu od oko 4,35 mil EUR, od čega će 70% morati da uplati u državni budžet. Riječ je o iznosu od nekih 2,59 miliona od čega će najveći iznos - oko 2,2 mil EUR, biti opredijeljen za izradu idejnog projeta Jadransko-jonskog autoputa, odnosno na dionicu Podgorica-Grahovo.

Naime, Vlada je na poslednjoj sjednici usvojila Predlog odluke o utvrđivanju i raspodjeli dobiti Monteputa za 2023. godinu.

- Monteput je u poslovnoj 2023. godini ostvario pozitivan finansijski rezultat - dobit u ukupnom iznosu od 4.348.855,15 EUR. Raspodjela neto dobiti vrši se na način da se 70% neto dobiti transferiše budžetu Crne Gore, a 30% neto dobiti pripada društvu koje je dobit ostvarilo - kazali su iz Vlade.

Kako je saopšteno, na ostvareni iznos dobiti, preduzeće je u obavezi da, shodno Zakonu o porezu na dobit pravnih lica, obračuna i uplati u budžet Crne Gore, tačnije Poreskoj upravi, porez po odbitku 15% u iznosu 652.328 EUR.

Samim ti, utvrđena neto dobit iznosi oko 3,69 mil EUR, a budžetu države pripada blizu 2,59 miliona.

Od tog iznosa najveći dio sredstava, tačnije 2,2 mil EUR otići će na izradu idejnog projekta Jadransko-jonskog autoputa, odnosno na dionicu Podgorica-Grahovo.

Preostali novac biće opedijeljen za MZ Crmnica za plaćanje putarine kroz tunel Sozina, te brojnim sportskim organizacijama i klubovima.

Prema raspodjeli, Monteputu pripadaju sredstva u iznosu od 1,1 mil EUR, od čega će najveći dio - 948.958,06 otići na izradu idejnog projekta Jadransko-Jonskog autoputa, dionica Podgorica-Grahovo i potrebe tekućeg poslovanja preduzeća, za realizaciju ostalih planova, investicionih projekata i pratećih troškova.

Preduzeće će 10.000 EUR opredijeliti za podršku sportskim, obrazovnim, kulturnim i humanitarnim organizacijama i drugim potrebama, u skladu sa zahtjevima i shodno prioritetima, dok će preostalih 150.000 biti preusmjereno Komisiji za eksproprijaciju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.07.2024.  |  Vijesti

Raspisan tender za kupovinu objekta za smještaj studenata u Podgorici vrijedan oko 3 mil EUR

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija raspisalo je tender za kupovinu objekta za smještaj studenata na teritoriji Glavnog grada Podgorice, vrijednosti 2.975.206,61 EUR. - Uspješnom realizacijom tendera bi se obezbijedili kapaciteti za smještaj dodatnog broja studenata u studentskim domovima u Podgorici, a samim tim značajno uticalo na standard studentske populacije, što je jedan od ključnih ciljeva MPNI - navodi se u saopštenju

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.