NavMenu

Bemax bi uskoro mogao da počne sa eksploatacijom mineralnog kamena u Andrijevici - Data saglsasnost na odluku o dodjeli koncesije

Izvor: eKapija Petak, 14.06.2024. 10:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: rtem/shutterstock.com)Ilustracija
Kompanija Bemax uskoro bi mogla da počne sa eksploatacijom mineralnog kamena u Andrijevici, na lokalitetu Piševska rijeka 1, nakon što je Vlada usvojila informaciju o realizaciji javnog oglasa, donijela odluku o dodjeli koncesije i prihvatila ugovor o koncesiji. Takođe, Vlada je na poslednjoj sjednici ovlastila ministra energetike i rudarstva Sašu Mujovića da potpiše ugovor sa podgoričkom kompanijom koja je dala najpovoljniju ponudu na tenderu koji je raspisan još krajem 2022. godine.

Kako je, između ostalog, navedeno u informaciji, kompanija Bemax je u opisanom poslovnom planu za realizaciju koncesije dala plan investicija u iznosu od 8,2 mil EUR. Ova sredstva biće uložena u mehanizciju i opremu, infrastrukturne objekte, izradu projektne i ostale tehničke dokumentacije, nabavku opreme i mehanizacije za proces pripreme mineralne sirovine, proces primarne prerade mineralne sirovine i dobijanje finalnog proizvoda - asfalta.

Dati poslovni plan zasnovan je na količini proizvodnje od 30.000 m3 č.s.m na godišnjem nivou, odnosno 840.000 m3 č.s.m za period eksploatacije uz ponuđeni procentni iznos od 7,5%. Rok trajanja koncesije je 30 godina.

Za projektovanu količinu od 30.000 m3 č.s.m godišnje (45.000 agregata), tj. 840.000 m3 č.s.m za 28 godina eksploatacije, što je 1.260.000 m3 tržišnog proizvoda, vrijednost proizvodnje iznosi 25,2 mil EUR za period od 28 godina, odnosno 900.000 EUR godišnje, od čega će u budžet države a ime stalnog dijela koncesione naknade na godišnjem nivou biti uplaćen iznos od 67.500 EUR, dok za ukupan period eksploatacije iznosi 1,89 miliona (70% pripada lokalnom i 30% držvnom budžetu). Prihod budžeta na ime PDV-a iznosi 5,3 mil EUR.

Po pitanju radne snage, kompanija na površinskom kopu Piševska rijeka planira da zaposli 19 ljudi.

Planom je predviđeno da se proizvod plasira pri izvođenju radova izgradnje i rekonstrukcije objekata niskogradnje, naročito u sklopu nastavka izgradnje auto-puta Bar - Boljare, kao i izgradnje ostalih infrastrukturnih objekata.

Uzimajući u obzir sve navedene parametre, zaključuje se da će realizacija ovog projekta pozitivno uticati na razvoj Andrijevice.

Podsjetimo, tender za eksploataciju vulkanita sa nalaizišta Piševska rijeka 1 raspisan je krajem 2022. godine. Ponude su otvorene 9. februara 2023, a najpovoljniju je dao Bemax.

Tadašnje Ministarstvo kapitalnih investicija objavilo je odluku o najpovoljnijoj ponudi početkom marta, međutim, kompanija Bemax, još od tada čeka da Vlada Crne Gore potvrdi odluku o dodjeli koncesije.

Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.07.2024.  |  Saobraćaj

Đurišić: Za spas kompanije ToMontenegro potrebna duboka analiza i profesionalci u bordu

Da bi To Montenegro mogao da opstane i da se uspješno razvije neophodno je da se uradi stručna dubinska analiza poslovanja, kao i da u njegov bord bude imenovana većina - troje profesionalaca i stručnih lica iz komercijalnig vazduhoplovstva, kazao je osnivač Montenegro Airlinesa i njegov direktir do 2013. godine Zoran Đurišić povodom jučerašnje odluke Vlade o smjeni dosadašnjeg izvršnog direktora Marka Anžura i imenovanja novog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.