NavMenu

Izmjenama PUP-a predviđena izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih saobraćajnica - Na dijelu puta Nikšić-Cetinje planirana nova trasa u dužini od 22 km

Izvor: eKapija Petak, 14.06.2024. 09:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Satermedia)Ilustracija
Izmjenama i dopunama Prostorno-urbanističkog plana opštine Nikšić predviđena je i izgradnja novih, odnosno rekonstrukcija postojećih saobraćajnica. Naime, predviđena je nova trasa dijela magistralne saobraćajnice Nikšić – Cetinje na području opštine Nikšić, od Čeva do lokaliteta Paprati na magistralnom putu M-3 (Šćepan polje - Nikšić - Podgorica) u dužini od 22 km, te rekonstrukcija i izgradnja regionalnih saobraćajnica, u funkciji podsticaja razvoja cjelokupne teritorije opštine.

Podsjetimo, Vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela Odluku o donošenju Izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana opštine Nikšić sa Izvještajem sa javne rasprave. Usvajanjem ovog dokumenta, kako je kazao ministar prostornog planiranja, urbanizma državne imovine Janko Odović, stvorili su se uslovi da u Nikšić dođu investitori kao što je Lidl i BIG Fashion.

- Planskim rešenjima je predviđeno da se izgradnja odvija na usmjeren i kontrolisan način kako bi se obezbijedio uravnotežen prostorni i urbani razvoj i povećala funkcionalnost područja, smanjila bespravna izgradnja i potrošnja plodnog zemljišta, spriječila preizgrađenost pojedinačnih parcela i omogućila strukturna transformacija (sanacija i rekultivacija), uz usmjeravanu novu izgradnju koja poštuje sve planske mjere - soapšteno je iz Vlade.

Naglašena je obaveza poštovanja smjernica za zaštitu od seizmičkog rizika i drugih opasnosti (prije svega poplava), propisane gustine stanovanja i maksimalne visine novih objekata i smjernica za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata i naselja, te obaveza očuvanja javnih prostora, parkova, pješačkih staza i zelenih površina unutar grada, gdje mogu da se razvijaju sportske i rekreativne aktivnosti.

- Najznačajnija planska rešenja na prostoru opštine se zadržavaju, a izmjene i dopune su planirane u dijelu magistralne i regionalne saobraćajne i elektroenergetske infrastrukture, elektroenergetskih objekata – solarnih elektrana, te u definisanju područja, smjernica i uslova za eksploataciju mineralnih sirovina i obavljanje privredne djelatnosti - piše u saopštenju.

U dijelu saobraćaja predviđena je nova trasa dijela magistralne saobraćajnice Nikšić - Cetinje na području opštine Nikšić, od Čeva do lokaliteta Paprati na magistralnom putu M-3 (Šćepan polje - Nikšić - Podgorica) u dužini od 22 km, te rekonstrukcija i izgradnja regionalnih saobraćajnica, u funkciji podsticaja razvoja cjelokupne teritorije opštine.

- Izmjenama i dopunama povećava se mogućnost realizacije planskih rješenja, kroz dopunu i preciziranje smjernica za primjenu planskog dokumenta, redefinišu područja za koja je potrebno raditi detaljne urbanističke planove, definišu urbanistički uslovi za izgradnju objekata i za parcelaciju za lokacije za koje postoje smetnje u realizaciji zbog nepostojanja plana sa detaljnom razradom i dopunjavaju uslovi i smjernice za direktnu realizaciju GUR-a po namjenama površina i objekata - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.07.2024.  |  Vijesti

Raspisan tender za kupovinu objekta za smještaj studenata u Podgorici vrijedan oko 3 mil EUR

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija raspisalo je tender za kupovinu objekta za smještaj studenata na teritoriji Glavnog grada Podgorice, vrijednosti 2.975.206,61 EUR. - Uspješnom realizacijom tendera bi se obezbijedili kapaciteti za smještaj dodatnog broja studenata u studentskim domovima u Podgorici, a samim tim značajno uticalo na standard studentske populacije, što je jedan od ključnih ciljeva MPNI - navodi se u saopštenju

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.