NavMenu

U prethodne tri godine ostvaren izuzetan ekonomski rast - Njemački privrednici ponovo razmišljaju o Crnoj Gori kao investicionoj destinaciji

Izvor: eKapija Petak, 14.06.2024. 08:58
Komentari
Podeli
(Foto: Vlada Crne Gore/Bojana Ćupić)
Crna Gora ima vrlo dinamičnu ekonomiju, koja je u prethodne tri godine imala izuzetan ekonomski rast. To nas je svrstalo među najbrže rastuće ekonomije svijeta i potvrdilo naš veliki privredni potencijal, poručio je predsjendik Vlade Milojko Spajić na godišnjem prijemu Istočnog odbora njemačke privrede

Kako je saopšteno iz kabinetar premijera Spajića, veliki napredak u EU integracijama i uspješno završeni brojni reformski procesi privukli su pažnju ogromnog broja njemačkih privrednika, koji ponovo razmišljaju o Crnoj Gori kao investicionoj destinaciji. Da se dobar glas daleko čuje, pokazao je i broj posjetilaca na godišnjem prijemu Istočnog odbora njemačke privrede, na kom je premijer Milojko Spajić održao govora, ali i odgovarao na pitanja zainteresovanih čelnika uglednih kompanija.

Preko 150 predstavnika njemačkih državnih institucija, kompanija članica Istočnog odbora i članova diplomatskog kora, dobili su uvid u sve prednosti, koje donosi ulaganje u Crnu Goru, državu koja je predvodnik u EU integracijama i sljedeća članica velike evropske porodice.

Tome se nadaju i njemački privrednici, poručila je predsjedavajuća Odborom Katrina Klas-Mulauzer, sa bine na kojoj je Albert Ajnštajn predstavio javnosti teoriju relativiteta.

- Pozivajući vas, željeli smo da pošaljemo jasnu poruku donosiocima odluka da otvore granice i prošire EU, da omoguće ostalim zemljama pristup tržištu, nadam se da ćemo ubrzo dočekati Crnu Goru kao 28. članicu Evropske unije - kazala je Klas-Mulauzer i dodala:

- Samo ujedinjena Evropa može prosperirati u ovakvim, nestabilnim vremenima.

Reformski procesi u prethodnih sedam mjeseci su dali rezultat, a još mnogo posla je pred Vladom, kako bi se dostigao EU nivo i Crna Gora postala dio jedinstvenog tržišta, što je vitalno za snaženje ekonomije, istakao je predsjednik Vlade u zgradi Athenhold opservatorijuma.

- Sjajna je ideja da se događaj održi baš ovdje, jer Crna Gora je na neki način zvijezda u usponu i nadam se da se odavde to vidi. Na mapi svijeta smo mali, ali obećavam da se isplati gledati kroz teleskop, jer Crna Gora ima toliko toga da ponudi - kazao je predsjednik Vlade u uvodu i dodao:

Prema njegovim riječima, Crna Gora ima vrlo dinamičnu ekonomiju, koja je u prethodne tri godine imala izuzetan ekonomski rast na nivou 13, 6,4 i 6%.

- To nas je svrstalo među najbrže rastuće ekonomije svijeta i potvrdilo naš veliki privredni potencijal. Taj trend se nastavlja i u 2024. pošto smo u prvom kvartalu takođe u vrhu među evropskim ekonomijama sa najvećim rastom - kazao je.

Vladavina prava je bez sumnje tema od posebnog značaja za privlačenje kredibilnih investitora. Zato je dobijanje IBAR-a, kako je naveo predsjednik Vlade, još jedan signal svima u EU, da Crna Gora konačno u praksi pokazuje da je dostojna članstva u evropskoj porodici i spremna da usvoji vrijednosti koje ona baštini.

Sve izvjesniji uspješan kraj integracionog procesa nije jedino novo što Crna Gora nudi investitorima. Radi se punom parom, ističe premijer, i na unapređenju poreske politike, ali i agilnosti administracije, da odgovori zahtjevima privrednika. Pohvale su stigle iz publike, od njemačkih privrednika, koji posluju u našoj zemlji.

- Zaista vjerujem da Crna Gora ima neograničen potencijal, a da bi se on do kraja ispunio, neophodno je raditi na razvoju infrastrukture. Zbog toga do 2030. želimo da Crnu Goru spojimo sa Evropskom unijom u svakom pogledu. Unaprijedićemo aerodrome, rekonstruisati željeznicu, izgraditi auto-puteve i brze saobraćajnice i time trasirati put crnogorske ekonomije ka vrhu - naglasio je Spajić.

Njemačke turističke kompanije već su pokazale interesovanje i rade na dovođenju većeg broja gostiju iz Njemačke. To otvara prostor za dodatan razvoj smještajnih kapaciteta, ali i rast drugih privrednih grana, poput poljoprivrede.

Ukupan napredak čitavog regiona, moglo bi donijeti realizovanje ideja iz Berlinskog procesa.

- Berlinski proces je za nas vrlo važan, donedavno smo bili posljednji u ispunjavanju uslova iz, a sada smo lideri na tom planu. Na Samitu u Kotoru razgovorali smo o tome kako da riješimo, ili makar stavimo po strani određene bilateralne probleme, kako bi krenuli naprijed sa nekim bitnim temama za standard građana. Berlinski proces je odličan način da se približi region i zajedno ojača ekonomski standard - zaključio je predsjednik Vlade.

Na kraju događaja premijer Spajić je na poklon dobio statuu Alberta Ajnštajna.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.07.2024.  |  Vijesti

Raspisan tender za kupovinu objekta za smještaj studenata u Podgorici vrijedan oko 3 mil EUR

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija raspisalo je tender za kupovinu objekta za smještaj studenata na teritoriji Glavnog grada Podgorice, vrijednosti 2.975.206,61 EUR. - Uspješnom realizacijom tendera bi se obezbijedili kapaciteti za smještaj dodatnog broja studenata u studentskim domovima u Podgorici, a samim tim značajno uticalo na standard studentske populacije, što je jedan od ključnih ciljeva MPNI - navodi se u saopštenju

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.