NavMenu

CEES: Lokalna preduzeća ne mogu poslovati po tržišnim uslovima ako ne učestvuju u donošenju odluka

Izvor: eKapija Četvrtak, 13.06.2024. 08:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock/Indypendenz)Ilustracija
Od lokalnih preduzeća očekuje se da posluju u skladu sa tržišnim uslovima ali i sa druge strane imaju značajno nepovoljniju poziciju od privrede jer imaju i veće obaveze i često nijesu konsultovana sa državnog nivoa prilikom donošenja odluka koje imaju direktan uticaj na njih.

To je, između ostalog, saopšteno na radionici u Baru, koju je otvorio potpredsjednik barske opštine Damir Rašketić, a koju je organizovao Centar za ekonomske i evropske studije CEES. Događaj je organizovan u okviru četvoromjesečnog projekta "Saradnjom sa organizacijama civilnog društva za veću odgovornost opštinskih preduzeća", a u okviru šireg, M'BASE projekta.

Kako je saopšteno na radionici, takav nekonzistentan pristup opštinskim preduzećima, od kojih se očekuje da posluju na principima privrede, doveo je do njihovih problema u poslovanju, od kojih su, neki od ključnih: rastući troškovi zarada, inflacija, te regulisane cijene komunalnih usluga i pored činjenice da je svaka opština različita.

Neki od ključnih predloga sa radionice bili su: izmjena Zakona o komunalnim djelatnostima, izmjena metodologije obračuna regulisane cijene na način da bude prilagođena specifičnostima opština, kao i izmjena Granskog kolektivnog ugovora kojima će se smanjiti troškovi zarada. Dodatno, konstatovano je da se mora više raditi na edukaciji građana o značaju redovnog izmirivanja obaveza i ekološkom ponašanju.

Predstavnica CEES Nina Vujošević je istakla da su finansijski rizici poslovanja opštinskih preduzeća u Primorskom regionu niski do umjereni, i niži su od ostala dva regiona, a koprorativno upravljanje djelimično uskladjeno sa kriterijumima OECD-a o dobrom kororativnom upravljanju u opštinskim preduzećima. Ipak, česte izmjene pravnog okvira, povećanje troškova zarada i makroekonomski trendovi poput inflacije utiču na povećanje tih rizika.

Događaj je organizovan u okviru četvromjesečnog projekta "Saradnjom sa organizacijama civilnog društva za veću odgovornost opštinskih preduzeća", u toku kojega je organizovan i niz radionica sa opštinama, te sprovedeno istraživanje. Navedeni projekat je dio šireg projekta - "OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M'BASE" koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), u partnerstvu sa Fondacijom Friedrich Ebert (FES), NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Crne Gore. Projekat je finansijski podržan od strane Evropske komisije, posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori i Ministarstva javne uprave.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

11.07.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju

Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje dodjele nagrada prestižnog britanskog magazina "Wanderlust Reader Travel Awards 2024". Kako je saopšteno iz Nacionalne turističke organizacije, ova nominacija predstavlja značajno priznanje za našu zemlju i ukazuje na njen rastući ugled kao jedne od najatraktivnijih turističkih destinacija u Evropi. Crna Gora je već dobro poznata destinacija za čitaoce

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.