NavMenu

Za BELEN 500.000 EUR iz paketa energetske podrške EU

Izvor: Mina Četvrtak, 13.06.2024. 08:10
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Analogicus)
Ministarstvo energetike i rudarstva je Berzi električne energije (BELEN) prenijelo sredstva u iznosu od 500.000 EUR, dodijeljena kroz paket energetske podrške Evropske unije (EU).

Vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za elektroenergetiku u Ministarstvu energetike i rudarstva, Zvjezdan Vujović, kazao je da je Vlada na sjednici od 28. marta usvojila informaciju u vezi sa dodjeljivanjem direktne budžetske podrške Evropske komisije (EK) za održavanje softverskih sistema koji omogućavaju implementaciju dan-unaprijed tržišta u Crnoj Gori.

- Vlada je dala saglasnost Ministarstvu finansija da iznos od 500.000 EUR namijeni društvu BELEN u cilju održavanja tih softverskih sistema. Nakon što je Ministarstvo finansija preusmjerilo sredstva u navedenom iznosu, Ministarstvo energetike i rudarstva je izvršilo prenos sredstava BELEN-u - rekao je Vujović agenciji Mina-business.

U sklopu paketa podrške za prevazilaženje energetske krize, EK je Crnoj Gori dodijelila 30 mil EUR novčane pomoći.

Jedna od utvrđenih mjera iz akcionog plana za dodjeljivanje direktne budžetske podrške EK Crnoj Gori je izdatak uslovljen obavezom dvogodišnjeg održavanja softverskih sistema, koji omogućavaju implementaciju dan-unaprijed tržišta u Crnoj Gori.

Vujović je objasnio da je dalji razvoj dan-unaprijed tržišta električne energije od strateškog značaja za Crnu Goru i budućeg spajanja crnogorskog sa jedinstvenim evropskim trzistem električne energije i predstavlja ujedno i obavezu iz Poglavlja 15 - Energetika.

Ministarstvo energetike i rudarstva će, prema riječima Vujovića, nastaviti da pruža konkretnu podršku svim energetskim subjektima u svim projektima od značaja za budući razvoj Crne Gore.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

11.07.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju

Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje dodjele nagrada prestižnog britanskog magazina "Wanderlust Reader Travel Awards 2024". Kako je saopšteno iz Nacionalne turističke organizacije, ova nominacija predstavlja značajno priznanje za našu zemlju i ukazuje na njen rastući ugled kao jedne od najatraktivnijih turističkih destinacija u Evropi. Crna Gora je već dobro poznata destinacija za čitaoce

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.