NavMenu

Biorazgradive saksije od industrijske konoplje uskoro na tržištu - Zaštita životne sredine, bolji razvoj korijena i ušteda za manje proizvođače od oko 4.500 EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 13.06.2024. 08:05
Komentari
Podeli
(Foto: Red Pixel Studio / Marko Dašić)
Vođeni željom da donesu revoluciju u industriju ambalaže za jednokratnu upotrebu, grupa prijatelja iz okoline Jagodine okupila se pod imenom Bifrost Bioplastic. Njihova misija je smanjenje emisije ugljen-dioksida tako što će ponuditi zamjenu za plastiku koja je 100% od prirodnih materijala i 100% biorazgradiva.

Tako je nastala biorazgradiva saksija od industrijske konoplje - Hemp ОКИ saksija, koja se može posaditi direktno u zemljište, a pritom funkcioniše kao đubrivo i hrani biljku tokom vremena raspadanja. Trenutno su u fazi pripreme za izlazak na tržište.

Na pitanje zašto baš konoplja, izvršni direktor Nenad Jovanovski objašnjava za eKapiju da su počeli da istražuju materijale koji bi mogli biti korisni, fokusirajući se na tri ključne karakteristike: biorazgradivost, sposobnost potpunog razlaganja u zemljištu i korišćenje otpada:

- Naša zvijezda vodilja je bila da materijal bude što više karbonski-negativan, odnosno da efikasno uklanja ugljen-dioksid iz atmosfere. Cilj nam je bio da pronađemo rješenja koja će istovremeno doprinijeti zaštiti životne sredine i smanjiti zagađenje, a konoplja nam je baš to pružila. Koristeći otpad za kreiranje novog materijala, značajno smanjujemo ugljenični otisak. Naša studija analize životnog ciklusa (LCA) pokazuje da svaki kilogram našeg materijala eliminiše 1.169 kilograma ugljen-dioksida iz atmosfere. Time ne samo da pomažemo u smanjenju plastike već i značajno smanjujemo karbonski otisak, što ima dvostruki pozitivan uticaj na životnu sredinu.

Dodaje da konoplja ima mnoga pozitivna dejstva na zemljište:

- Na primjer, naša jalova i nekvalitetna zemljišta mogu značajno da se unaprijede uzgajanjem konoplje. Kroz nekoliko ciklusa proizvodnje, konoplja može da obogati tlo i poveća njegovu vrijednost za kultivisanje drugih prehrambenih proizvoda. Takođe, konoplja je izuzetno efikasna u apsorpciji ugljen-dioksida. Površina zasađena konopljom apsorbuje tri puta više CO2 nego ista površina šume.

________________________________________________________________________________________________________________
Jugoslavija je do ranih 70-ih godina bila treći najveći izvoznik industrijske konoplje na svijetu. Međutim, tada je konoplja svrstana u kontrolisane kulture i njena proizvodnja je naglo opala.

- U Odžacima se nekada nalazila berza koja je diktirala cijenu vlakana u Evropi, što pokazuje koliko je konoplja bila značajan dio naše tradicije. Nažalost, ta tradicija je zaboravljena, ali sada je ponovo oživljavamo kako bismo se suočili sa velikim izazovima današnjice - kaže Jovanovski.
_______________________________________________________________________________________________________________

Iako su inicijalno planirali da se fokusiraju na proizvodnju ambalaže za hranu, jer sektor dostave hrane bilježi nevjerovatan rast i tamo vide najveći potencijal za uticaj, odlučili su da sačekaju dok ne dobiju sve neophodne sertifikate za upotrebu materijala u kontaktu s hranom.

- Naša odluka o početku s proizvodnjom saksija za rasade došla je nakon pozitivnog odaziva na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, gdje su nas brojni izlagači pitali da li možemo da kreiramo proizvode za njih. Prepoznali smo potrebu na tržištu za zamjenu plastičnih saksija biorazgradivim materijalom i sada proizvodimo te saksije u selu Trnava kod Jagodine - kaže Jovanovski.

Bifrost Bioplastic tim - Mladen Stanković, Nenad Jovanovski, Luka Ćebedžić, Nikola Jovanovski i Ana Trifković (Foto: Red Pixel Studio / Marko Dašić)Bifrost Bioplastic tim - Mladen Stanković, Nenad Jovanovski, Luka Ćebedžić, Nikola Jovanovski i Ana Trifković

Saksije će biti dostupne za kupovinu na sajtu, a rade i na uspostavljanju partnerstava sa veleprodajnim kućama koje se bave opremom za rasade. Planiraju izlazak na tržište u poslednjem kvartalu 2024. godine.

________________________________________________________________________________________________________________
Priča o dubokoj zahvalnosti i ljubavi

Ovaj inovativni proizvod nosi naziv Hemp ОКИ saksije, a upravo "oki" je odličan marketinški poez, koji odmah na prvi pogled privlači pažnju. Priča o ovom nazivu počinje sa dubokom zahvalnošću i ljubavlju prema jednom izuzetnom čoveku, kaže naš sagovornik.

- "ОКИ" saksije su prvi proizvod od našeg materijal, a nose posebno ime, nadimak oca braće Jovanovski, koji je preminuo prije dvije godine. Sa svojim prijateljima i kolegama je nesebično dijelio svoje vreme, znanje i iskustvo, pružajući nam podršku bez koje sigurno ne bismo mogli da napredujemo ovako brzo. Kroz naš rad, njegovo ime i dalje živi, ne samo u našim sjećanjima, već i u svim djelovima svijeta gdje će naše saksije oтputovati. Nažalost, prethodne dvije godine nisu bile dobre na personalnom planu mnogim članovima našeg tima, ali nekako svi ti problemi, iako su nas ponekad usporavali sa razvojem, još su nas dodatno zbližili i ojačali kao tim, jer kada radiš sa ljudima koje iskreno voliš, zaista nijedan zadatak nije pretežak – ističe Jovanovski.

A zašto baš "ОКИ" ćirilično?

- Želimo da nas nešto odvoji i da možemo da se jasno brendiramo kao srpski brend. Vidite da radi - i vama je upalo u oko. Takođe, pažnju privlači i naš vizuelni identitet - dodaje sagovornik eKapije.
________________________________________________________________________________________________________________


Najviše zainteresovani cvjećari i organski proizvođači, upiti i iz inostranstva

Jovanovski kaže da su izuzetno zadovoljni tržištem Srbije i zainteresovanošću koju su do sada vidjeli.

- Biorazgradive saksije, osim što smanjuju plastični otpad, nude i brojne druge prednosti. Bolji razvoj korena, poboljšana cirkulacija vazduha i vode, te smanjenje šoka presađivanja su samo neki od benefita. Eliminišući potrebu za uklanjanjem biljke iz saksije prije sadnje, sprečavamo oštećenje korijena i omogućavamo nesmetan rast biljke. Naši rezultati pokazuju da manji proizvođač sa 100.000 sadnica može da uštedi 180 radnih sati eliminisanjem presađivanja kao koraka u sadnji, smanji korišćenje đubriva do 30%, što na kraju dovodi do ušteda od oko 4.500 EUR - ističe naš sagovornik.

Razgovarajući sa poljoprivrednim proizvođačima, shvatili su da su najviše zainteresovani cvjećari i organski proizvođači. Međutim, imaju i upite izvan Srbije, posebno iz Izraela i Bliskog Istoka, što ukazuje na veliki potencijal za proizvod na međunarodnim tržištima.

- Vidimo prostor za rast u regionu, ali i na globalnom nivou, gdje postoji sve veća potreba za održivim i ekološki prihvatljivim rješenjima u poljoprivredi - dodaje sagovornik eKapije.

(Foto: Red Pixel Studio / Marko Dašić)

Planovi za budućnost Bifrosta su veoma ambiciozni. Projekat finansira Fond za inovacionu delatnost iz Pretpristupnih fondova Evropske unije i budžeta Republike Srbije sa razdjela Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

- Trenutno radimo na sertifikaciji materijala i zaštiti brenda, što je ključni korak za dalje širenje na tržištu. Takođe smo u procesu skaliranja proizvodnje na novim mašinama, čime ćemo povećati dnevnu proizvodnju sa nekoliko stotina na nekoliko hiljada jedinica. Pored razvoja materijala, mnogo vremena ulažemo i u razvoj prodajnih kanala i mehanizama. Pripremamo se za lansiranje prodaje krajem godine, što uključuje i rad na višejezičnom sajtu sa prodajnom stranicom kako bismo olakšali pristup našim proizvodima širom svijeta. Naš cilj je da budemo lideri u proizvodnji biorazgradivih materijala i da nastavimo da doprinosimo očuvanju životne sredine kroz inovativna rješenja. Vjerujemo da ćemo, uz ove korake, postići još veći uspjeh i ostvariti našu viziju održivije budućnosti - zaključuje Nenad Jovanovski.

Aleksandra Kekić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.07.2024.  |  Saobraćaj

Đurišić: Za spas kompanije ToMontenegro potrebna duboka analiza i profesionalci u bordu

Da bi To Montenegro mogao da opstane i da se uspješno razvije neophodno je da se uradi stručna dubinska analiza poslovanja, kao i da u njegov bord bude imenovana većina - troje profesionalaca i stručnih lica iz komercijalnig vazduhoplovstva, kazao je osnivač Montenegro Airlinesa i njegov direktir do 2013. godine Zoran Đurišić povodom jučerašnje odluke Vlade o smjeni dosadašnjeg izvršnog direktora Marka Anžura i imenovanja novog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.