NavMenu

Postupak komasacije za bolje upravljanje poljoprivrednim zemljištem u CG - Pilot projekat na 430 hektara u selima Mataguži i Vranj

Izvor: eKapija Srijeda, 12.06.2024. 13:46
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore, u saradnji sa Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), započelo je novi projekat s ciljem unapređenja politike upravljanja poljoprivrednim zemljištem i implementacije komasacije zemljišta.

Kako je navode iz ovog resora, poljoprivredno zemljište je temelj na kojem započinje proizvodnja hrane, i njegovo adekvatno upravljanje može značajno ojačati ruralnu ekonomiju, što je od posebne važnosti za zemlje sa ograničenim resursima obradivog zemljišta.

- FAO pruža stručnu podršku Ministarstvu u reviziji Zakona o poljoprivrednom zemljištu iz 1992. godine kako bi se osiguralo održivo upravljanje ovim dragocjenim resursom. Ova revizija će postaviti pravni okvir za komasaciju zemljišta, što je proces objedinjavanja manjih i fragmentiranih parcela u veće i efikasnije poljoprivredne jedinice - saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Poljoprivreda Crne Gore karakteriše se tradicionalnom proizvodnjom i malim posjedima. Obradivo zemljište je ključni resurs pod stalnim pritiskom, a napuštanje zemljišta je često zbog demografskih promjena, gdje mladi odlaze u urbane centre tražeći sigurnost zaposlenja. Visoka fragmentacija zemljišta dodatno ograničava produktivnost i efikasnost malih poljoprivrednih gazdinstava. Upravo u tome može pomoći komasacija zemljišta.

- Komasacija zemljišta omogućava poboljšanje strukture poljoprivrednih gazdinstava i posjeda, povećavajući njihovu ekonomsku i socijalnu efikasnost. Ovaj proces uzima u obzir potrebe i iskustva vlasnika parcela, dizajnirajući novi raspored zemljišnih parcela koji odgovara njihovim potrebama - pojasnili su.

Pilot-područje za ovaj projekat obuhvata 430 hektara na jugoistoku Crne Gore, uključujući sela Mataguži i Vranj. U projekat je uključeno preko 700 vlasnika zemljišta koji daju informacije o postojećem stanju vlasništva, strukturi gazdinstava, poljoprivrednim aktivnostima i interesu za učešće u projektu.

- Tim stručnjaka iz FAO i Ministarstva radi na Studiji izvodljivosti, koja će procijeniti postojeće stanje i interes vlasnika za komasaciju. Trenutno se obavljaju pojedinačni intervjui sa svim identifikovanim vlasnicima i korisnicima zemljišta kako bi se prikupile detaljni podaci o vlasništvu i strukturi gazdinstva, poljoprivrednim aktivnostima, potrebi za komasacijom zemljišta, zainteresovanosti za učešće u projektu te željama i preferencijama vlasnika u vezi sa kupovinom, prodajom, zakupljivanjem ili davanjem zemljišta u zakup. Ovo osigurava da svaki vlasnik zemljišta bude dobro informisan i da ima pravo učešća u donošenju odluka - stoji u saopštenju.

Projekt komasacije ima za cilj smanjenje broja parcela na pola, uz udvostručenje njihove površine, što će omogućiti pravilniji oblik parcela i bolji pristup poljoprivrednoj infrastrukturi. Ove promjene će stvoriti konkurentnije farme i preduzetne poljoprivrednike spremne za evropsko tržište.

Iz Ministarstva navode da komasacija zemljišta predstavlja ključni korak ka stvaranju održive i konkurentne poljoprivrede u Crnoj Gori.

- Vlasnici zemljišta u pilot području Mataguži - Vranj pozvani su da iskoriste ovu priliku i aktivno učestvuju u projektu koji će značajno unaprijediti njihove posjede i cjelokupnu ruralnu ekonomiju - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

11.07.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju

Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje dodjele nagrada prestižnog britanskog magazina "Wanderlust Reader Travel Awards 2024". Kako je saopšteno iz Nacionalne turističke organizacije, ova nominacija predstavlja značajno priznanje za našu zemlju i ukazuje na njen rastući ugled kao jedne od najatraktivnijih turističkih destinacija u Evropi. Crna Gora je već dobro poznata destinacija za čitaoce

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.