NavMenu

I EPA dala zeleno svjetlo za autoput od Mateševa do Andrijevice - Na drugoj dionici 2 petlje i 34 mosta, projektovana brzina 100 km/h

Izvor: eKapija Utorak, 28.05.2024. 12:14
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/Ministarstvo kapitalnih investicija/Screenshot)
Polako se stiču svi uslovi za nastavak gradnje auto-puta Bar-Boljare. Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) rapisala je pretkvalifikacioni poziv za izbor izvođača radova, a stiglo je i zeleno svjetlo Agencije za zaštitu životne sredine (EPA), koja je Ministarstvu saobraćaja i pomorstva dala saglasnost na Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu za idejni projekat dionice od Mateševa do Andrijevice (SEETO saobraćajna ruta 4).

- U sprovedenom postupku utvrđeno je da Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje dionice autoputa, urađen u skladu sa Zakonom o procjeni uticaja na životnu sredinu i da sadrži definisane mjere za sprečavanje, smanjenje ili otklanjanje štetnih uticaja na životnu sredinu - stoji u rješenju EPA.

Kako je naznačeno, rješenjem o davanju saglasnosti utvrđena je obaveza nosiocu projekta da poslove vezane za projekat izgradnje dionice autoputa realizuje u svemu prema mjerama zaštite životne sredine utvrđenim u Elaboratu procjene uticaja na životnu sredinu, a koje se prevashodno odnose na mjere za sprečavanje, smanjenje ili otklanjanje štetnih uticaja u toku izvođenja projekta, eksploatacije i u slučaju akcidenta. Takođe, mjere se odnose na program praćenja uticaja projekta na životnu sredinu (monitoring).

Iz EPA navode da se protiv ovog rješenja može se izjaviti žalba Ministarstvu turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera u roku od 15 dana od dana njegovog prijema, a preko ovog organa.

Dionica od Mateševa do Andrijevice, podsjetimo, finansiraće se sredstvima Evropske unije, pa je tako EBRD Crnoj Gori u martu odobrio kredit u iznosu od 200 mil EUR. Uz kredit je najavljen i grant Evropske komisije (EK) koji bi činio 40% te investicije.

- Ukoliko ukupna vrijednost projekta bude 500 mil EUR iznos granta biće 200 miliona, a ukoliko bude 600 miliona, onda će iznos granta biti oko 240 mil EUR - kazao je tada predsjendik Vlade Milojko Spajić.

Zahtjev za davanje saglasnosti na Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu podnijelo je sredinom prošle godine tadašnje Ministarstvo kapitalnih investicija podnijelo.

Dionica auto-puta od Mateševa do Andrijevice imaće dužinu oko 23,5 kilometara, što je 13,9% od ukupne dužine auto-puta Bar - Boljare. Najvećim dijelom protezaće se kroz brdski region, uz prilagođavanje uspona i padova. Projektovana brzina na ovoj dionici je 100 km/h.

Lokacija izgradnje ove dionice administrativno pripada opštinama Kolašin i Andrijevica. Riječ je o dvojnom kolovozu sa četiri trake, a kako se navodi u dokumentu, autoput je projektovan kao dva odvojena putna pravca koji se uglavnom pruža kroz brdske predjele. Početna tačka je posle petlje Mateševo i tunela dugačkog 555 metara, koji je već izgrađen i pripada dionici Smokovac-Mateševo. Kraj istraživačke oblasti je kod rijeke Kraštice, pritoke Lima, u blizini Andrijevice.

(Foto: Agencija za zaštitu životne sredine/Elaborat/Printscreen)
- Buduća dionica auto-puta počinje kod Mateševa, na nadmorskoj visini oko 1.000 metara, a zatim ide dolinom Drcke, pritoke rijeke Tare. Od Mateševa pa dalje uzvodno dolinom rijeke Drcke teren se uzdiže sve do Trešnjevika, odnosno do kote od 1.686 m. Autoput dalje ide tunelom kroz Trešnjevik i ulazi u dolinu rijeke Kraštice, pritoke Lima - stoji u dokumentu.

Dakle, pojašnjeno je, Trešnjevik je razvođe između rijeka Drcke (Tare) i Kraštice (Lima).

- Od Trešnjevika teren se nizvodno dolinom rijeke Kraštice spušta do njenog ušća u Lim, odnosno do kote od oko 770 metara - dodaje se u Elaboratu.

Na dionici su predviđene petlje Andrijevica i Mateševo, uz napomenu da petlja Mateševo nije predmet ove studije.

- Biće izgrađena 34 mosta, podvožnjaci, nadvožnjaci, jedan dvostruki tunel, sandučasti i kružni propusti na autoputu, baza za održavanje autoputa, naplatne stanice, jedno odmorište sa benzinskom i servisnom stanicom, dva motela u Mateševu i Andrijevici, obostrane benzinske stanice u Andrijevici - navedeno je u dokumentu.

Dužinu trase autoputa na dionici Mateševo-Andrijevica čine objekti 40,31%, od čega mostovi 19,88%, tuneli 15,11% i pokriveni iskopi 5,32%, dok je 59,68% trasa položena na terenu.

- Ovaj potez autoputa se nalazi između izlaza iz tunela dugačkog 555 metara koji je izgrađen na dionici Smokovac-Mateševo i oblasti rijeke Krašitice, pritoka rijeke Lim, u blizini Andrijevice - piše u Elaboratu

Zaustavne trake projektovane su na svim otvorenim dionicama puta, kao i u tunelima kraćim od 200 m i mostovima kraćim od 150 m.

Na kraju dionice nalazi se petlja Andrijevica. Petlja je projektovana da se gradi u tri faze. U prvoj fazi predložena je izlazna traka na km 21+220 koja povezuje projektovani autoput sa postojećom putnom mrežom koja obezbjeđuje prostor za bazu za održavanje, kontrolne i upravljačke objekte i naplatnu stanicu. U ovoj fazi se podrazumijeva da će se u tom trenutku autoput Bar-Boljare završiti u toj tački.

U drugoj fazi pretpostavlja se da će biti izgrađene preostale dionice auto-puta Bar-Boljare, a petlja autoputa će obezbjediti vezu između autoputa i postojeće lokalne putne mreže.

U poslednjoj fazi predložena je petlja koja povezuje buduću sekciju (Andrijevica–Berane) autoputa Bar-Boljare sa (budućim) ogrankom ka Peći. Predložena vrsta petlje je prikladna za povezivanje dva autoputa. Predloženo rješenje omogućava izgradnju svih povezanih funkcionalnih objekata sa finalnim rješenjem.

Podsjetimo, ukupna dužina auto-puta Bar-Boljare je oko 169 km i predstavlja važan infrastrukturni poduhvat na teritoriji Crne Gore. Nalazi u sastavu putnog pravca Beograd - Južni Jadran koji predstavlja krak Trans-evropske magistrale (TEM).

- Na ovaj način je autoput na području Crne Gore od velike važnosti jer povezuje osnovni pravac TEM-a (Gdanjsk, Atina, Istanbul) sa Jadranskim morem. Ovaj put je u sastavu putnih pravaca E-80 i E-65, što znači da u prometnoj evropskoj mreži predstavlja bitnu tačku, po longitudinalnim i transverzalnim pravcima - navedeno je u Elaboratu.

Koridor trase autoputa je definisan na osnovu Prostornog plana Crne Gore do 2020 godine i na osnovu Detaljnog prostornog plana autoputa Bar-Boljare.

Prva dionica Smokovac-Mateševo, čija je gradnja koštala oko milijardu eura, otvorena je 13. jula 2022. godine, a dan kasnije i zvanično je puštena u saobraćaj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.06.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Pljevlja će dobiti moderan bolnički kompleks na preko 26.000 kvadrata - Raspisan tender za projektovanje i gradnju vrijedan blizu 40 mil EUR

Pljevlja bi u naredne tri godine mogla da dobiju moderan bolnički objekat koji će se prostirati na preko od 26.000 m2. Naime, Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za projektovanje i izgradnju novog objekta Opšte bolnice u ovom gradu. Vrijednost radova je 32 mil EUR bez, odnosno 38,72 miliona sa PDV-om. U glavnom objektu biće smješteno 16 funkcionalnih cjelina i 140 bolničkih kreveta u cilju postizanja maksimalne funkcionalnosti

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.