NavMenu

Krone jedan od vodećih aktera digitalne revolucije drumskog transporta

Izvor: eKapija Petak, 14.06.2024. 08:22
Komentari
Podeli

(Foto: KRONE)
Njemački Krone, evropski gigant u proizvodnji priključnih vozila, već godinama posvećeno razvija novu opremu i softverske sisteme za digitalizaciju drumskog transporta.

- Naša strategija - da budemo digitalni pionir - ogleda se u stalnom unapređenju vozila, uključujući njihovu maksimalnu umreženost, odnosno doslovno pretvaranje poluprikolice, prikolice ili smjenjivog tovarnog sanduka u mali računar, što doprinosi ekonomičnijem i bezbjednijem transportu, ali i zaštiti životne sredine - kaže rukovodilac Kroneovog odjeljenja Telematics & Digital Services, Maximilian Birle.

(Foto: KRONE)
- Naš Smart Assistant je važan dio digitalne transformacije, uporediv s moćnim operativnim sistemom. Inicirao je pravu revoluciju, recimo, u upravljanju dokumentima svih Krone priključnih vozila, radikalno pojednostavljujući manipulaciju pratećim transportnim dokumentima vozila, kao što je, na primjer, elektronski tovarni list (eCMR) i druge usluge - bez potrebe za dodatnim aplikacijama. Kroneov "pametan asistent" je najjednostavnija ponuda ove vrste na tržištu priključnih vozila i na dnevnoj bazi pruža stvarnu dodatnu vrijednost korisnicima naših priključnih vozila, čineći bitnu razliku u svijetu logistike - uvjerava gospodin Birle.

(Foto: KRONE)
Tovarni list, već decenijama važan dokument koji omogućava administrativno upravljanje transportom širom Evrope, ranije se koristio u papirnatom obliku i u četiri primjerka. Na Krone priključnim vozilima sada ga sasvim "zamjenjuje" QR kod koji omogućava pristup elektronskom tovarnom listu. Jednostavno i brzo se skenira pomoću pametnog telefona ili drugog digitalnog uređaja. Tako se svima koji su uključeni u transportni lanac omogućava lak pristup eCMR-u, od vozača do krajnjeg korisnika transportne usluge.

Među kompanijama koje već primjenjuju Kroneovu tehnologiju za "čitanje" elektronskog tovarnog lista je i nama poznat veliki austrijski prevoznik Walter Group, konkretnije njegova kompanija za drumski i kombinovani transport LKW Walter. Kompanija ove godine slavi prvi vek postojanja (osnovana je 1924). Danas ima 1.650 zaposlenih, realizuje više od 1.700.000 kompletnih utovara godišnje, u poslovnoj 2022/2023. godini ostvarila je ukupan obim prometa od 2,79 mlrd EUR.

(Foto: LKW Walter)
LKW Walter posjeduje oko 15.000 Krone poluprikolica koje se koriste širom Evrope u kombinovanom transportu i njima realizuje više od 1,5 miliona transportnih operacija svake godine. Ranije je za svaki pojedinačni transport bio potreban papirni tovarni list (što znači čak šest miliona takvih dokumenata godišnje!) koji sadrži podatke o pošiljaocu, primaocu i robi. Najvažniji teretni dokument sada se prenosi u potpuno digitalizovano okruženje i izuzetno pojednostavljuje, u krajnjem pojeftinjuje administriranje, uz nesumnjivo veliki doprinos smanjenju zagađenja čovjekove okoline i očuvanja prirodnih, šumskih resursa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.07.2024.  |  Vijesti

Raspisan tender za kupovinu objekta za smještaj studenata u Podgorici vrijedan oko 3 mil EUR

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija raspisalo je tender za kupovinu objekta za smještaj studenata na teritoriji Glavnog grada Podgorice, vrijednosti 2.975.206,61 EUR. - Uspješnom realizacijom tendera bi se obezbijedili kapaciteti za smještaj dodatnog broja studenata u studentskim domovima u Podgorici, a samim tim značajno uticalo na standard studentske populacije, što je jedan od ključnih ciljeva MPNI - navodi se u saopštenju

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.