NavMenu

Peranović: Ne planira se povećanje opšte stope PDV-a

Izvor: eKapija Nedjelja, 26.05.2024. 08:40
Komentari
Podeli
(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
U narednom periodu slijedi izmjena određenih poreskih zakona, ali je važna činjenica da se ne planira povećanje opšte stope PDV-a, kazala je direktorica Direktorata za poreski i carinski sistem u Ministarstvu finansija Crne Gore Biljana Peranović na Simpozijumu računovođa i revizora u Ulcinju.

Kako je saopšteno, vršilac dužnosti direktora Poreske uprave (PU) Sava Laketić istakao je značaj računovodstveno-revizorske profesije u implementaciji poreskih propisa, poručujući da se intezivno radi na reforemi sveobuhvatnog poreskog sistema.

- Fokusirani smo što veću naplatu prihoda. Intezivno radimo na smanjenju sive ekonomije i vjerujem, da ćemo uz naš stručni kadar, uspješno dovesti taj proces do kraja - naveo je Laketić.

U narednom periodu očekuje se izmjena seta poreskih zakona, poručila je Biljana Peranović, direktorica Direktorata za poreski i carinski sistem u Ministarstvu finansija Crne Gore.

- Slijedi nam izmjena određenih poreskih Zakona, ali je bitno da se ne planira povećanje opšte stope PDV-a. Jeste da imamo česte promjene poreskih zakona ali su one potrebne i biće ih. Mi se trudimo da u ovom procesu uključimo što više subjekata - kazala je Peranović.

Predstavnica Savjeta stranih investitora Kristina Bukilić poručila je da je "nedorečenost zakonske regulative i poreskih propisa vileka barijera u poslovanju".

Na panelu posvećenom primjeni novih poreskih zakona u Crnoj Gori čiji je moderator bila Anastasija Boljević, generalna sekretarka Instituta sertifikovanih računovođa, učestvovale su i Anita Radulović i Vesna Radunović članice Upravnog odbora ISRCG.

One su ukazale na izazove sa kojima se računovodstvena i revizorska praksa susreću prilikom česte promjene poreskih propisa i koliko to povećava troškove rada računovodstveno revizorskih praksi.

U saopštenju se navodi da je ovogodišnji Simpozijum, okupio više od 300 učesnika, te da bio je prilika da predstavnici računovodstveno-revizorske struke daju odgovore na brojne izazove sa kojima se suočava crnogorska ekonomija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.06.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Pljevlja će dobiti moderan bolnički kompleks na preko 26.000 kvadrata - Raspisan tender za projektovanje i gradnju vrijedan blizu 40 mil EUR

Pljevlja bi u naredne tri godine mogla da dobiju moderan bolnički objekat koji će se prostirati na preko od 26.000 m2. Naime, Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za projektovanje i izgradnju novog objekta Opšte bolnice u ovom gradu. Vrijednost radova je 32 mil EUR bez, odnosno 38,72 miliona sa PDV-om. U glavnom objektu biće smješteno 16 funkcionalnih cjelina i 140 bolničkih kreveta u cilju postizanja maksimalne funkcionalnosti

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.