NavMenu

Predložene izmjene Zakona o energetici - Novi izvori električne energije brže na prenosnu mrežu

Izvor: Forbes Crna Gora Subota, 25.05.2024. 13:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nadezda Murmakova/shutterstock.com)Ilustracija
Ako Skupština Crne Gore usvoji izmjene i dopune Zakona o energetici, koje su u proceduri, biće riješen problem priključenja novih obnovljivih izvora energije na prenosnu mrežu kroz uvođenje operativnih ograničenja.

Predlog su podnijeli poslanici vladajućeg Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić i Uglješa Urošević.

Ključna izmjena je u članu 1 Predloga koji glasi: "Operator prenosnog sistema može podnosiocu zahtjeva za priključenje da ponudi priključak sa ograničenom odobrenom snagom ili da podnosiocu zahtjeva obezbijedi priključak koji je podložan operativnim ograničenjima. U slučaju da podnosilac zahtjeva za prikijučenje odabere priključak za koji postoje operativna ograničenja, operator prenosnog sistema ne podliježe obavezi plaćanja novčane naknade za primijenjena ograničenja".

Crna Gora ima znatno više izdatih urbanističko-tehničkih uslova za nove izvore energije (solarne, vjetroelektrane) nego što su realni kapaciteti prenosnog i distributivnog sistema.

Iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) ranije su kazali da je potrebno ojačati prenosnu mrežu što može potrajati i više od jedne decenije, da bi ona mogla prihvatiti više od 30 novih solarnih i vjetroelektrana, koje su proteklih godina dobile urbanističko tehničke uslove. Takođe, za to su potrebne investicije od više stotina miliona eura.

U obrazloženju Predloga izmjena Zakona objašnjeno je da član 1 podnosiocu zahtjeva daje mogućnost da mu se ponudi priključak sa ograničenom odobrenom snagom ili da se podnosiocu zahtjeva obezbijedi priključak koji je podložan operativnim ograničenjima.

- Član 2 predloga definiše šta od podataka treba da sadrži ugovor pa između do sada navedenog u članu 175 predviđa i sljedeće: ‘nedostajuću infrastrukturu i/ili operativna ograničenja’, ako je o toj vrsti ugovora riječ - piše u obrazloženju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.06.2024.  |  Energija

Havarija u regionu: Raspad elektroenergetskog sistema krenuo iz Albanije

Prema prvim preliminarnim analizama i informacijama koje su prezentovane na telekonferenciji održanoj 21. juna u 16.30 časova u organizaciji Evropske asocijacije operatora prenosnih sistema za električnu energiju (ENTSO-E), raspad je krenuo u 12.20 časova u elektroprenosnoj mreži Albanije ispadom interkonektivnog dalekovoda 400 kV Zemlak (Albanija) - Kardia (Grčka). U saopštenju Nezavisnog operatora sistema u BiH piše da je u petak u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.