NavMenu

Laketić: Fiskalna strategija do kraja juna, ne očekuju se novi nameti za građane i privredu

Izvor: Vijesti Subota, 25.05.2024. 09:05
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Steve Buissinne)
Izrada fiskalne strategije je u toku i očekuje se da će biti završena do juna, kazao je u intervjuu za TV Vijesto direktor Poreske uprave Savo Laketić. Kada je riječ o povećanju poreza, navodi, novih nameta za građane i privredu ne bi trebalo da bude.

Laketić je kazao da poreski dug i dalje raste, pa je na kraju aprila ove godine dostigao 630 mil EUR, oko 90 miliona više u odnosu na godinu ranije. Mjere naplate, koje sprovode u Podgorici od prošlog mjeseca daju rezultate, pa su uspjeli da od 54 kompanije naplate 1,3 mil EUR duga, te da će nastojati da takav model primjenjuju i u ostalim gradovima. Takođe, kazao je da je u toku izrada fiskalne strategije koja će biti uavršena do kraja juna. Novih nameta za građane i privredu, dodaje, ne bi trebalo da bude.

Od oko 60.000 pravnih lica oko 20.000 je neaktivno, pa rade na sređivanju stanja, a Laketić najavljuje da će uskoro i Specijalno tužilaštvo konačno imati pristup podacima Poreske uprave.

Kada je riječ o mjerama koje sprvode, Laketić ja kazao da prva faza podrazmijeva pozivanje, odnosno obavještavanje poreskog obveznika.

- Druga već podrazuijmeva neke prinudne mjere naplate i treća faza je već blokada računa. Imali smo neke 54 kompanije u aprilu koje su odmah nakon poziva zatvorile svoja poreska dugovanja. Ukupan efekt je bio 1,3 mil EUR na te 54 kompanije, koje smo obavijestili da imaju dospjele a neplaćene poreske obaveze - naveo je.

Govoreći o rezultatima u prvoh pet mjeseci ove godine, kazao je da imaju odličnu naplatu u odnosu i na prethodnu godinu i na planirane cifre.

- Naplata je za nekih 127 miliona veća, u odnosu na prošlu godinu i nekih blizu 90 miliona, u odnosu na planirani iznos naplate. U procentima gledamo imamo 27% više nego prošle godine i nekih 18% više u odnosu na plan - ističe Laketić.

Na pitanje da li se poreski dug u državnim preduzećima, opštinama i preduzećima u njihovom vlasništvu, smanjuje ili raste i za koliko, sagovornik TV Vijesti kaže da poreski dug svih navedenih pravnih lica i dalje raste, uključujući i opštine.

- Imamo nekoliko kritičnih opština, uslovno rečeno kritičnih, gdje sa stanovišta poreskog duga, prednjače opštine Rožaje, Ulcinj, Cetinje, Bijelo Polje i Berane. Po odluci Vlade, prva faza je da se sastanemo sa svim tim opštinama gdje imamo kritičan iznos poreskog duga i već smo se sastali sa predstavnicima četiri opštine, sa liste od ovih pet najvećih dužnika. Nakon što se sastanemo i sa predstavnicima opštine Bijelo Polje, sa resornim ministarstvom, napravićemo jedan plan koji će omogućiti izlazak iz krize i dugovanja - pojasnio je.

Laketić kaže i da je vrlo je teško procijeniti koliko duga od tih 630 miliona je naplativo iz razloga što kod nekih poreskih dužnika već duži niz godina nije naplaćen jedan jedini euro tog duga, a ne može se otpisati zbog zakonske prepreke da se otpisuje tek nakon apsolutne zastare, odnosno poslije deset godina.

- Radimo na analizi i u više pravaca. Imamo poreske dužnike gdje imamo nesređene analitičke kartice, dakle, na jednoj strani nam se pojavljuje pretplata, na drugoj strani dugovanje, tako da će fokus u narednom periodu biti da napravimo pravi presjek duga. Nedavno je, prije nepunih desetak dana, imenovan pomoćnik za naplatu i očekujemo da će se intenzivirati aktivnosti upravljanja i kontrole poreskog duga - dodao je.

Govoreći o fiskalizaciji, naveo je da imaju 31.500 pravnih lica koja su fiskalizovana i negdje oko 7.000 fizičkih lica koja su takođe fiskalizovana.

- Kada govorimo o fizičkim licima, najčešće se radi o onim fizičkim licima koja rentiraju pokretnu ili nepokretnu imovinu, i nekim seoskim domaćinstvima koja se bave ugostiteljskom djelatnošću i slično. Prepoznali smo veliki dio sive ekonomije kod izdavanju smještaja i u tom pravcu radimo i sa Udruženjem banaka kako bismo kroz jedan memorandum o razumijevanju, koji će biti potpisan do kraja maja, mogli da razmijenimo podatke sa bankama. Mi ćemo moći, radi utvrđivanja poreske obaveze, da pristupimo i podacima kojima raspolažu poslovne banke - kazao je.

Pored toga, dodaje, kroz saradnju sa Unijom poslodavaca, prepoznali su i sivu ekonomiju u oblasti frizerskih i kozmetičarskih usluga, te da će, takođe u saradnji sa njima raditi i na uvođenju ovog dijela sive ekonomije u legalne tokove.

- Podaci pokazuju da imamo veliki broj, preko 20.000, neaktivnih privrednih društava, od ukupno nekih preko 60.000 registrovanih pravnih lica. Već duži niz godina najveći broj tih privrednih društava nije aktivan i kroz izmjene zakona, u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja, trudimo se da nađemo najbolji i najbrži mogući način da registar očistimo - ističe Laketić.

Na pitanje ima li SDT pristup bazama podataka Poreske uprave i da li je tu napravljen neki pomak, odgovara da su, od preuzimanja dužnosti, imali tri sastanka sa institucijama - SDT, Upravom policije i Specijalnim policijskim odjeljenjem.

- Na posljednjem sastanku je konkretizovana ta tema spajanja na nivou IT sistema, gdje će Specijalno policijsko odjeljenje, ja se nadam u vrlo kratkom roku, možda u narednih par nedjelja, da ćemo uspjeti da spojimo sisteme kako bi se obezbijedila brža razmjena podataka, i kako bi podacima kojima raspolaže Poreska uprava direktno mogli da pristupe članovi Specijalnog policijskog odjeljenja, a zatim i svih ovih drugih institucija. Time se postiže i bolja efikasnost u vođenju istraga, štiti se integritet same istrage u okviru tih institucija, a smanjuje se i jedan dio posla koje smo ovdje mi odrađivali, neki ručno, a neki kroz upite, preko IT sistema.

Upitan ima li u ovom trenutku najava povećanja poreza, ukazuje da iako ovo pitanje nije u nadlžnosti Poreske uprave, vrlo tijesno sarađuju sa Ministarstvom finansija.

- Radi se na izradi fiskalne strategije, i ona bi do kraja juna trebalo da bude gotova. Ne očekujemo neke nove namete za privredu i građane - naveo je.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.06.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

U Baru planirani hoteli čija je vrijednost blizu 200 mil EUR - Razmatra se i gradnja žičara koja bi povezala obale Jadranskog mora sa Skadarskim jezerom

U Baru sre realizuju ili su u planu brojne investicije u hotelske kapacitete čija je vrijednost blizu 200 mil EUR, a koje će omogućiti otvaranje 1.000 novih radnih mjesta. Takođe, razmatra se izgradnja žičara koja bi povezala obale Jadranskog mora sa Skadarskim jezerom. - Nadam se da ćemo brzo doći do realizacije ove ideje - kazao je predsjendik Opštine Bar Dušan Raičević tokom sjednice Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.