NavMenu

Za 11 bivših radnika "Radoje Dakića" po 2.000 EUR

Izvor: Mina Subota, 25.05.2024. 08:41
Komentari
Podeli
(Foto: beeboys/shutterstock.com)
Ustavni sud donio je odluku kojom obavezuje Ministarstvo finansija da bivšim radnicima fabrike Radoje Dakić isplati po 2.000 EUR na ime nematerijalne štete zbog povrede prava iz Ustava i Evropske konvencije.

Portal RTCG prenosi da je navedeno u informaciji koju je Vlada usvojila na sjednici u petak u vezi sa izvršenjem odluke Ustavnog suda od 24. oktobra prošle godine.

Bivši radnici Radoja Dakića, njih 11, podnijeli su Ustavnom sudu ustavnu žalbu zbog neizvršavanja pravosnažnih i izvršnih sudskih odluka Osnovnog suda u Podgorici, radi naplate novčanog potraživanja od te fabrike.

Na osnovu navedenih sudskih odluka, podgorički Osnovni sud donio je rješenje o izvršenju, međutim ona nijesu izvršena, zbog čega podnosioci smatraju da je došlo do povrede prava iz odredbe člana 32. st. Ustava Crne Gore, kao i odredbe člana 6 stav 1 Evropske konvencije i člana 1 Protokola br. 1 uz Konvenciju.

- U skladu sa navedenim, Ustavni sud je donio odluku kojom obavezuje Ministarstvo finansija da svakom podnosiocu ustavne žalbe - stečajnom povjeriocu preduzeća Radoje Dakić u stečaju, isplati naknadu u neoporezivom iznosu od 2.000 EUR na ime nematerijalne štete zbog povrede prava iz člana 32 Ustava i člana 6 stava 1 Konvencije, u roku od šest mjeseci od podnošenja zahtjeva za isplatu naknade. Advokatska kancelarija Prelević O.D. podnijela je Ministarstvu finansija zahtjev za isplatu naknade u skladu sa odlukom Ustavnog suda - navodi se u dokumentu.

Ustavom je propisano da je odluka Ustavnog suda obavezujuća i izvršna.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.06.2024.  |  Saobraćaj

Spajić: Radimo punom parom da dovedemo Lidl, robne rezerve početkom 2025, koncesija za Aerodrome do kraja godine

Vlada punom parom radi na tome da u Crnu Goru dovede Lidl i slične firme, jer je to jedino dugoročno rješenje, saopštio je predsjednik Vlade Milojko Spajić. Kako je naveo, dosad su prostorni planovi bili usko grlo. - Oni se sada brzo usvajaju, za Nikšić recimo. Po prvi put imamo konkretne planove tih kompanija za ekspanziju u Crnu Goru koje će napraviti konkurenciju koju vidimo u EU - napisao je Spajić u odgovoru jednom od korisnika

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.