NavMenu

Zalihe kafe se gomilaju u Evropi

Izvor: Biznis.rs Petak, 24.05.2024. 08:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/congerdesign)Ilustracija
Evropa pravi zalihe kafe kako bi izbjegla poteškoće koje bi mogle da nastanu početkom sledeće godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o borbi protiv krčenja šuma, saopštila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

Zalihe u zemljama proizvođačima su presušile jer su uvoznici požurili sa pošiljkama uoči novog zakona koji će zabraniti uvoz poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na očišćenom zemljištu, rekla je izvršna direktorka ICO-a Vanusa Noguira, piše Seebiz.

- Uvoznici ubrzavaju isporuke jer je zakon otvorio pitanja na koja Evropljani još nisu odgovorili - rekla je Noguira na marginama Međunarodnog seminara o kafi u Santosu u Brazilu.

Evropska unija je najveće tržište kafe na svijetu, a proizvođači su tropske zemlje. Očekuje se da će Evropska unija dati izuzeće na određeni period kako bi zemlje proizvođači i trgovci imali vremena da se pripreme za nove obaveze, ali to nije izvjesno, istakla je.

Zemlje poput Brazila, Kolumbije i Kostarike bolje su pripremljene za zakon koji od proizvođača zahtijeva da dobiju sertifikat da se kafa ne proizvodi na krčenoj zemlji, dok će mali farmeri u afričkim zemljama imati više problema, objasnila je ona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.06.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Uskoro nastavak rekonstrukcije i gradnje 7,5 km duge dionice od Pljevalja do Bijelog Polja - Raspisan tender za put Vrulja-Mijakovići, vrijednost 7,7 mil EUR

Uprava za saobraćaj raspisala je tender za izgradnju i rekonstrukciju puta Vrulja - Mijakovići. Vrijednost radova je 6,36 mil EUR bez, odnosno 7,7 miliona sa PDV-om. U tenderu je naznačeno da je dio radova izvela firma Tehnoput iz Podgorice sa kojom je raskinut ugovor. Stručni nadzor vršio je Projectman, takođe iz Podgorice. Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović je informaciju o raspisivanju tendera objavio na društvenoj

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.