NavMenu

EU usvojila Zakon o vještačkoj inteligenciji

Izvor: Mina Petak, 24.05.2024. 07:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)Ilustracija
Savjet Evropske unije (EU) potvrdio je Akt o vještačkoj inteligenciji (AI), prvi takav zakon u svijetu koji može postaviti globalni standard za regulaciju AI.

Cilj novog zakona je podsticanje razvoja i prihvatanja bezbjednih i pouzdanih sistema vještačke inteligencije na jedinstvenom tržištu EU.

Istovremeno, cilj mu je da obezbjedi poštovanje osnovnih prava građana EU i podstakne ulaganja i inovacije na području vještačke inteligencije u Evropi.

Zakon o AI primjenjuje se samo na područja koja pokriva zakonodavstvo EU i predviđa izuzeća poput sistema koji se koriste isključivo u vojne i odbrambene, kao i u istraživačke svrhe, prenosi Capital.ba.

Zakon slijedi pristup "osnovan na riziku", što znači da su pravila stroža što je veći rizik od nanošenja štete društvu.

- Ovaj zakon, prvi takve vrste u svijetu, prekretnica je za EU, a odnosi se na globalne tehnološke izazove koji stvaraju prilike za naša društva i privredu - rekao je belgijski državni sekretar za digitalizaciju, Metju Mišel.

Novi zakon trebalo bi u narednih nekoliko dana da bude objavljen u Službenom listu EU, a stupa na snagu 20 dana nakon objavljivanja. Uredba će početi da se primjenjuje dvije godine nakon stupanja na snagu, uz neke izuzetke za određene odredbe zakona.

Novi zakon razlikuje četiri vrste vještačke inteligencije u skladu sa rizikom koje sa sobom nose. Sistemi vještačke inteligencije s vrlo ograničenim rizikom, poput videoigrica ili filtera za spam, moraće zadovoljavati samo blage propise transparentnosti, dok će visokorizični sistemi AI morati da ispunjavaju niz zahtjeva i obaveza kako bi bili odobreni na tržištu EU.

Građani će moći da podnose pritužbe na sisteme AI koji ugrožavaju njihova prava.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.06.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Uskoro nastavak rekonstrukcije i gradnje 7,5 km duge dionice od Pljevalja do Bijelog Polja - Raspisan tender za put Vrulja-Mijakovići, vrijednost 7,7 mil EUR

Uprava za saobraćaj raspisala je tender za izgradnju i rekonstrukciju puta Vrulja - Mijakovići. Vrijednost radova je 6,36 mil EUR bez, odnosno 7,7 miliona sa PDV-om. U tenderu je naznačeno da je dio radova izvela firma Tehnoput iz Podgorice sa kojom je raskinut ugovor. Stručni nadzor vršio je Projectman, takođe iz Podgorice. Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović je informaciju o raspisivanju tendera objavio na društvenoj

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.