NavMenu

Šta raditi kada se javi kriza u organizaciji?

Izvor: eKapija Petak, 24.05.2024. 07:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Da li se i vama dešava da niste obaviješteni na vrijeme, da hvatate informacije u prolazu i da povremeno pronalazite rješenja bez da raspolažete svim informacijama? Koje su to situacije kada stvari unutar organizacije mogu da izmaknu kontroli i da se pojavi kriza?

U slučaju kada kompanija prelazi iz malog u srednje preduzeće, ili iz srednjeg u veliko, često dolazi do sudaranja u organizaciji, piše u blog tekstu omegact.biz. Miješaju se nadležnosti više radnih mjesta i zapetljanosti pri razmjeni informacija, kada nijedan informacioni sistem ne može da pomogne, već jedino razgraničenje nadležnosti i odgovornosti među zaposlenima.

Kada nam je potrebna pomoć da se izbjegne kriza? Evo nekoliko realnih primjera iz prakse:
  • ukoliko nemamo dovoljno vremena ili znanja da interno uspostavimo novu organizacionu strukturu i izradimo procese, procedure i radne instrukcije;

  • ukoliko smo pokušali nekoliko puta da složimo organizaciju i način rada, ali efektivnost i efikasnost ovih procesa ne daje željene rezultate;

  • ukoliko planiramo rast i potrebno je da predvidimo i uspostavimo novi sistem kako bi pružili najbolju moguću uslugu našim klijentima;

  • ukoliko postoji potreba za revizijom postojećih procesa i procedura, a potreban je pogled "izvan kutije" u samom kreiranju procesa, jer je nekad dobro imati uvid kako to druge branše rade.

Gdje nas sve to košta?

Nažalost, najviše nas košta u neadekvatno potrošenom vremenu naših zaposlenih, a samim tim je i njihova produktivnost manja jer ne uspijevaju da isporuče željene rezultate, navedeno je u tekstu. To dovodi do nezadovoljstva kako zaposlenog, tako i nadređenih. I to je potencijalna kriza u internoj organizaciji.

Dešava se da novozaposlenima i dalje nije jasno šta se od njih očekuje nakon dva mjeseca rada, postoje nejasnoće, naročito u pogledu gdje njegova odgovornost počine, a gdje se završava. Sistem postaje sa veličinom kompanije sve zapetljaniji, a sve odluke se pita svega nekoliko ljudi koji ne uspijevaju na veliki broj zahtjeva da odgovore.


Kako postaviti organizaciju i poslovne procese?

Prvi korak bi bio analiza poslovnih procesa, uz sagledavanje posljedica, simptoma i uzroka trenutnog stanja. Nakon definisanja potencijalnih tačaka poboljšanja, u izradu rješenja se uključuju ključna radna mjesta i donosioci odluka, kako bi se stvorili uslovi za promjene u upravljanje njima. Svaka kompanija je unikat i ima sopstveni specifični poslovni model, sa sopstvenim zahtjevima i organizacijom poslovanja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.06.2024.  |  Finansije

Spajić: Prosječna plata biće 1.000 EUR

Prosječna plata u Crnoj Gori biće hiljadu EUR, saopštio je predsjednik Vlade i lider Pokreta Evropa sad, Milojko Spajić. On je, na konstitutivnoj sjednici podgoričkog PES-a, kazao da mu je svaki euro u državi veliki, prenosi portal RTCG. - Ne dam ga. Budžetska inspekcija biće strah i trepet u državi. Mnoge će ekipe da zaglave zbog nje, ali i zbog poreske inspekcije koje pravimo. Došlo je vrijeme od nule da pravimo neke stvari i to

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.