NavMenu

Opštine, njihova preduzeća i ustanove za poreze i doprinose duguju 52,3 mil EUR

Izvor: Mina/Vijesti Ponedjeljak, 20.05.2024. 08:41
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/moerschy)
Opštine, njihova javna preduzeća i ustanove, ukupno za poreze i doprinose na kraju aprila duguju 52,3 mil EUR, saopšteno je Vijestima iz Poreske uprave.

Opštine su na kraju prošle godine i po drugim osnovama imale neizmirene obaveze u iznosu od 73 mil EUR.

Vijesti pišu da ni iz Ministarstva finansija, kao ni ranije iz Ministarstva javne uprave, nijesu bili voljni da odgovaraju na pitanja o velikom broju viška zaposlenih u lokalnoj javnoj upravi, čiji iznosi zarade guše lokalne budžete i opštinska preduzeća i ustanove.

Vlada je na predlog Ministarstva finansija krajem marta usvojila zaključak, kojim je obavezala Poresku upravu da pojedinačno sa svim opštinama koje imaju tekući poreski dug zaključi protokol o izmirenju obaveza koji će sadržati dinamički plan i rokove otplate duga po ovom osnovu. Poreska uprava, po istim zaključcima, pojedinačne ugovore o protokolu, dinamici i rokovima otplate poreskog duga treba da zaključi i sa svakim opštinskim preduzećem i ustanovom koji imaju neizmirene obaveze.

Na pitanje Vijesti sa koliko opština, preduzeća i ustanova je dogovoren protokol o izmirenju obaveza i na koji način će biti plaćeni dugovi, iz Poreske uprave su kazali da su ti sastanci još u toku.

- Poreska uprava je održala sastanke sa određenim opštinama povodom nagomilanog poreskog duga, nakon završenih sastanaka sa svim opštinama sa resornim ministarstvom radiće se na zajedničkom rješenju i definisanju dinamike izmirenja obaveza - naveli su iz Poreske uprave.

Na pitanje Vijesti koje opštine, preduzeća i ustanove, najviše duguju za poreze, naveli su imena, ali ne i iznose duga.

- Najveći dužnici su opštine Cetinje, Rožaje, Berane, Bijelo Polje i Ulcinj. Što se tiče najvećih dužnika preduzeća lokalnih samouprava ističu se Komunalno Cetinje, Komunalne djelatnosti Ulcinj, Komunalno Berane, Komunalno - Lim Bijelo Polje i Vodovod i kanalizacija Ulcinj. Najveći dužnici javne ustanove su Centar za kulturu Rožaje, Sportski centar Berane, Radio Berane, Biblioteka Njegoš Cetinje i Polimski muzej Berane - naveli su iz Poreske uprave.

Na pitanje na koji način se omogućava plaćanje ovih obaveza - odlaganjem, plaćanjem na rate, plaćanjem iz budućih uplata iz Egalizacionog fonda, na neke druge načine, ili kombinacijom ovih mjera, iz Poreske uprave su odgovorili da su opštinama i njihovim preduzećima i ustanovama do sada kroz tri reprograma dali mogućnosti za povoljnije otplate poreskih dugova.

Reprogramom iz 2015. godine, opštinama, preduzećima i ustanovama omogućeno je sklapanje ugovora o odloženom plaćanju do 2035. godine, za poreska potraživanja po osnovu poreza i doprinosa iz i na lična primanja.

Slični reprogrami uslijedili su 2017. i 2022. godine, međutim većina dužnika nije stala na noge.

U administracijama lokalnih samouprava, njenim preduzećima i ustanovama, na kraju prošle godine bilo je zaposleno 15,69 hiljada radnika.

Prema Zakonu o finansiranju lokalne samouprave, opštine su dužne da izvještavaju Ministarstvo finansija o ukupno ostvarenim primicima i izdacima, i izdacima po potrošačkim jedinicama mjesečno u roku od 15 dana od isteka mjeseca za koji se dostavlja izvještaj.

Na pitanje Vijesti koliko je novca potrebno za isplate zarada za 15,69 hiljada zaposlenih, iz Ministarstva finansija su odgovorili da prema izvještajima svih jedinica lokalne samouprave o ukupnoj potrošnji u prošloj godini postoji podatak da je trošak za 5,48 hiljada zaposlenih samo u opštinskim administracijama za isplatu bruto zarada i doprinosa na teret poslodavca iznosio 72,11 miliona EUR.

Vijesti su pitale da li je broj od 15,69 hiljada zaposlenih u javnoj upravi na lokalnom nivou, prema kriterijumima Ministarstva finansija, adekvatan i da li će preduzimati neke mjere kako bi se smanjio broj zaposlenih u lokalnim upravama, međutim iz ovog resora su za odgovore na ova pitanja uputili na Ministarstvo javne uprave.

Vijesti su ranije objavile da je broj zaposlenih u javnoj upravi na državnom i lokalnom nivou na kraju prošle godine iznosio 62,5 hiljada i da je za 14,4 hiljade veći u odnosu na potreban broj iz plana optimizacije iz 2018. godine koji je trebalo biti sproveden u 2020. godini.

Na lokalnom nivou optimalna brojka zaposlenih trebalo je da iznosi 10,9 hiljada, računajući opštinske uprave, njena preduzeća i ustanove, ali je on sada za skoro pet hiljada veći.

Iz Ministarstva javne uprave sada navode da fokus neće biti na smanjivanju broja zaposlenih već na povećanju njihovih znanja i vještina.

- Imajući u vidu da je dosadašnje iskustvo pokazalo da fokus ovog procesa ne treba da bude isključivo na smanjenju broja zaposlenih, uspostavljanju optimalne administracije teži se kroz bolje kadrovsko planiranje i povezivanje sa budžetskim programom, kao i unapređenje znanja, vještina i kompetencija zaposlenih na centralnom i lokalnom nivou, sa ciljem stvaranja stručnih kadrova koji će raditi na unapređenju efikasnosti pružanja kvalitetnih usluga javne uprave - odgovorili su iz Ministarstva na pitanja Vijesti da li smatraju da postoji višak zaposlenih u javnoj upravi i kako planiraju da tu brojku racionalizuju.

Prema podacima koje su opštine dostavile Ministarstvu finansija, ukupne neizmirene obaveze lokalne samouprave (budžeti opština) na kraju prošle godine iznosile su 73,12 miliona EUR.

- U strukturi neizmirenih obaveza najveće učešće imaju neizmirene obaveze po pozajmicama i kreditima i po osnovu otplate dugova koje se najvećim dijelom odnose na neizmirene obaveze prema državi po osnovu transfernih zajmova. Značajan dio neizmirenih obaveza se odnosi na neplaćene obaveze po osnovu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih - naveli su iz Ministarstva finansija.

Na pitanje Vijesti šta će preduzeti povodom neizmirenih obaveza lokalnih uprava, iz ovog resora su naveli da je na njihov predlog Vlada krajem marta razmotrila Informaciju o stanju javnih finansija na lokalnom nivou na kraju prošle godine i da je donijela tri obavezujuća koraka.

Prvi korak je da Poreska uprava sa opštinama koje imaju dug za poreze i doprinose potpiše protokole o njihovom izmirenju, zatim da sa opštinskim preduzećima i ustanovama koje imaju dugove potpiše takve sporazume, dok je treći korak da Ministarstvo finansija pojedinačno sa svim opštinama zaključi protokole o dugovima po osnovu takozvanih transfernih zajmova koje imaju prema državnom budžetu.

Prema ovim podacima, najveći dužnik je Budva sa 17,6 miliona neizmirenih obaveza, a zatim slijede Bar sa 10,9, Herceg Novi sa 9,8, Ulcinj sa 8,5 i Cetinje sa obavezama od 7,9 miliona.

Tri opštine nijesu imale ovih dugova na kraju prošle godine - Žabljak, Tuzi i Zeta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.06.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Pljevlja će dobiti moderan bolnički kompleks na preko 26.000 kvadrata - Raspisan tender za projektovanje i gradnju vrijedan blizu 40 mil EUR

Pljevlja bi u naredne tri godine mogla da dobiju moderan bolnički objekat koji će se prostirati na preko od 26.000 m2. Naime, Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za projektovanje i izgradnju novog objekta Opšte bolnice u ovom gradu. Vrijednost radova je 32 mil EUR bez, odnosno 38,72 miliona sa PDV-om. U glavnom objektu biće smješteno 16 funkcionalnih cjelina i 140 bolničkih kreveta u cilju postizanja maksimalne funkcionalnosti

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.