NavMenu

Indija treća u svijetu po proizvodnji solarne energije - Sektor OIE privući će investicije u vrijednosti od oko 16,5 mlrd USD

Izvor: Energetski portal Nedjelja, 19.05.2024. 11:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / motionstock)Ilustracija
Indija se popela na treće mjesto na svjetskoj rang listi proizvodnje solarne energije, odmah iza Kine na prvom i SAD-a na drugom mestu.

Rast proizvodnje solarne energije u Indiji 2023. godine činio je čak 5,9% globalnog rasta solarnih kapaciteta, stoji u najnovijem globalnom pregledu električne energije za 80 zemalja koju je objavio analitički centar Ember.

Kada je riječ o novim energetskim kapacitetima u Indiji u ovoj godini, Institut za energetsku ekonomiju i finansijsku analizu (IEEFA) objavio je izvještaj za prvi kvartal 2024. godine.

Prema izvještaju POWERup, Indija je dopunila svoj energetski miks sa rekordnih 13.669 megavata u periodu od januara do marta ove godine, a obnovljivi izvori energije činili su čak 71,5% svih novih kapaciteta.

Među obnovljivim izvorima energije dominirale su solarne elektrane sa 62,1% novih energetskih kapaciteta, odnosno 8495 MW.

Energija vjetra činila je 8,4% dodatih kapaciteta u prvom kvartalu 2024. godine, a zemlja je proširila i svoje nuklearne kapacitete za 700 MW.

Ulaganja u obnovljive izvore energije opala su za 58,9% u odnosu na prvi kvartal 2023. godine, ali indijska Vlada najavljuje da će sektor OIE privući investicije u vrijednosti od oko 16,5 mlrd USD.

Indija namjerava da svake godine doda novih 40,7 GW obnovljive i nuklearne energije kako bi do 2030. godine ostvarila 500 GW nefosilnih kapaciteta.

Zemlja se još uvek u velikoj meri oslanja na fosilna goriva rangirajući se kao treći najveći svjetski emiter gasova staklene bašte poreklom iz energetskog sektora.

Iako su i kapaciteti uglja zabeležili porast i u prvom kvartalu 2024. godine, ukupan udeo uglja u energetskom miksu Indije po prvi put je pao ispod 50 %. Vlada Indije namjerava da održi ovaj trend kako i u 2030. godini proizvodnja električne energije iz fosilnih goriva ne bi prelazila 50%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.06.2024.  |  Industrija

Eloksirana bravarija iz Željezare po povoljnim cijenama

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović najavio je projekat proizvodnje eloksirane bravarije za građane u Željezari Nikšić po veoma povoljnim cijenama, saopštilo je Ministarstvo. On je pohvalio ideju menadžmenta Elektroprivrede (EPCG) koji su odlučili da aktuelni projekat 5000+, koji se odnosi na instaliranje solarnih panela i što boljeg i što većeg iskorišćavanja solarnog potencijala u Crnoj Gori, prošire projektom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.