NavMenu

Teško ostvarljiv plan o naglom rastu zarada - Plate preko 1.000 EUR ima manje od 10% zaposlenih

Izvor: Vijesti Subota, 18.05.2024. 13:28
Komentari
Podeli
Oko 75% zaposlenih ima zaradu nižu od 700 EUR, dio je izvještaja MMF-a za Crnu Goru (Foto: Pixabay.com/analogicus)Oko 75% zaposlenih ima zaradu nižu od 700 EUR, dio je izvještaja MMF-a za Crnu Goru

Od 19 grupa djelatnosti za koje Monstat objavljuje prosječnu neto zaradu, kod pet je prosječna zarada iznad 1.000 EUR, dok je prosjek u svega dvije oblasti ispod 700 EUR najavljenog budućeg iznosa minimalne zarade.

U oblastima gdje je prosječna zarada preko 1.000 EUR radi ukupno 24,5 hiljada radnika, odnosno 9,7% ukupnog broja zaposlenih. Prosječne plate ispod državnog prosjeka, koji je u martu iznosio 825 EUR, nalaze se u 12 oblasti u kojima radi 188 hiljada zaposlenih, ili 75% od ukupnog broja.

Preciznije podatke nije moguće izvući iz zvanične statistike, ali uglavnom pokazuje da manjina sa dobrim platama diže prosjek.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je u nedavnom izvještaju za Crnu Goru naveo da 75% zaposlenih ima zaradu nižu od 700 EUR, kao i da "postoji značajno grupisanje od oko 33% raspodjele plata na trenutnom nivou minimalne plate od 450 EU".

MMF nije naveo izvor svojih podataka, a ovu računicu je izvodio kako bi pokušao da utvrdi da li je moguće i kako do kraja godine doći do prosječne zarade od 1.000 EUR i minimalne od 700 EUR, umjesto sadašnje od 450 EUR. Ove dvije cifre do kraja godine obećao je premijer Milojko Spajić kroz takozvani program "Evropa sad 2". Iako je do ovog roka ostalo još sedam mjeseci i dalje nije poznato kako će to biti urađeno.

MMF navodi da bi ciljana prosječna zarada od 1.000 matematički mogla biti dostignuta povećanjem minimalne zarade, što mnogi poslodavci ne bi izdražali, ili ukidanjem doprinosa na penzijsko osiguranje, što državni budžet ne bi izdržao.

- Povećanje minimalne zarade sa 450 EUR na 700 EUR će rezultirati povećanjem prosječne neto plate za 30% - naveo je MMF.

To bi značilo da bi samo tom mjerom sadašnja neto zarada od 825 EUR bila povećana na 1.072 EUR. Međutim, MMF smatra da je upitno da li bi poslodavci, koji sada zaposlene osiguravaju na minimalni iznos zarade ili tek nešto više od toga, mogli izdržati to povećanje, odnosno da li bi iz poslovanja mogli obezbijediti potrebne količine novca za isplatu uvećanih zarada.

- Ukoliko bi se istovremeno sa povećanjem minimalne plate u potpunosti ukinuli doprinosi za penzije, prosječna bruto plata i time prosječni trošak rada za poslodavce ostali bi otprilike isti. To je zato što bi smanjenje troška poslodavcima, usljed ukidanja doprinosa za penzijsko osiguranje, nadoknadilo povećanje rashoda usljed uvećanja minimalne zarade - naveo je MMF.

Iz ove institucije navode da bi povećanje minimalne zarade na 700 EUR bez ukidanja doprinosa za penzijsko osiguranje vodilo značajnom rastu inflacije jer bi poslodavci morali povećati cijene svojih proizvoda i usluga da bi obezbjedili novac za uvećane zarade.

Ukoliko bi bili ukinuti doprinosi za penzijsko osiguranje, državna kasa bi ostale bez tih prihoda koji su za ovu godinu planirani u iznosu od 550 mil EUR. MMF navodi da bi državna kasa, u slučaju ukidanja ovog doprinosa, taj novac mogla obezbijediti jedino povećanjem PDV-a sa sadašnjih 21 na 30 odsto, što bi opet po njima vodilo velikoj inflaciji.


Najveća prosječna zarada, prema podacima Monstata, u martu je bila u finansijskim djelatnostima, bankarstvu i osiguranju i iznosila je 1.303 EUR. Međutim, u ovoj oblasti radi svega 4,6 hiljada zaposlenih, odnosno 1,8% ukupnog broja.

Druga oblast po visini neto zarade je snabdijevanje električnom energijom sa martovskim prosjekom od 1.203 EUR, u kojoj radi 3.602 radnika ili 1,4% ukupnog broja. Zarade u ovoj oblasti značajno su povećane početkom prošle goine kada je EPCG za zaposlene povećala koeficijente za obračun.

Treća oblast po visini zarade je "informisanje i komunikacije", sa prosjekom od 1.056 EUR, u kojoj radi 11.154 radnika ili 4,5%. U ovoj oblasti nalaze se telekomunikacione kompanije koje dižu prosjek, ali i mediji, gdje su zarade oko ili ispod prosjeka.

I rudarstvo, gdje radi 1,9 hiljada radnika, ima platu za 35 EUR veću od hiljadu. Glavna kompanija u ovoj oblasti je Rudnik uglja Pljevlja, gdje su takođe prije dvije godine značajno povećane zarade. Ova oblast obuhvata i više kamenoloma i kompanija registrovanih za obradu kamena.

Prosječna plata od tačno 1.000 EUR u martu je bila u djelatnosti poslovanja sa nekretninama, gdje je registrovan 3.181 radnik ili 1,2% ukupnog broja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.07.2024.  |  Vijesti

Voli će na prostoru nekadašnje fabrike Radoje Dakić graditi tržni centar na preko 18.000 kvadrata - U planu i nova upravna zgrada (FOTO)

Kompanija Voli Trade planira izgradnju tržnog centra i upravne zgrade na prostoru nekadašnje fabrike Radoje Dakić u Podgorici. Izgradnja je planirana na dvije urbanističke parcele ukupne površine oko 22.000 kvadrata. To se može vidjeti u zahtjevu za odlučivanje o potrebi izrade Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu koji je kompanija podnijela Agenciji za zaštitu životne sredine. Kako je naznačeno u dokumentu, Ministarstvo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.