NavMenu

Opština Nikšić zeleni šampion Zapadnog Balkana

Izvor: eKapija Subota, 20.04.2024. 13:18
Komentari
Podeli
Nikšić (Foto: niksic.me)Nikšić

Opština Nikšić osvojila je titulu "Zeleni šampion Zapadnog Balkana" u kategoriji dekarbonizacija za projekat Solarni park i energetsku održivost zgrada na takmičenju koje je organizovao NALAS. Nagrada je uručena na Forumu lokalnih samouprava sa temom "Zelena agenda za Zapadni Balkan", koji je održan u okviru generalne skupštine NALAS-a.

Gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević rekao je da je ovo veoma značajna nagrada za grad, zahvaljujući se partnerima sa kojima su realizovali projekat.

– Nikšić je lider u Crnoj Gori što se tiče zelene tranzicije. U Nikšiću se nalazi centrala državne energetske kompanije, kaoi kompanija Solar gradnja koja u kontinuitetu sprovodi projekte ugradnje solarnih panela na objektima, u kojima Opština Nikšić aktivno učestvuje. Na većini naših objekata su postavljeni solarni paneli. Uradili smo i adaptaciju javne rasvjete, projekat koji se finansira iz uštede električne energije i gdje se ostvaruje smanjenje CO2 gasova. Shvatili smo dobro šta je budućnost kada je ova oblast u pitanju i nastavićemo što više da radimo – rekao je Kovačević.

Pored Nikšića, za zalene šampione Zapadnog Balkana proglašeno je još pet gradova, i to Sarajevo za projekat urbane bašte i senzorni park, makedonski Kavadarci za 18 senzora za mjerenje uticaja atmosfere i prognoze bolesti u poljoprivredi, kosovska Kamenica za nižu naknadu za građevinsku dozvolu za ekološke objekte i sopstvenu proizvodnju energije, Kruševac za održivi plan urbane mobilnosti i njegovu implementaciju i albanska Korča za aktivnosti zajednice i regionalnu deponiju.

Novoizabrani predsjednik NALAS-a Dušan Raičević ocijenio je da lokalne samouprave igraju važnu ulogu u sprovođenju zelene agende, ali da im je potrebna podrška, budući da ne raspolažu dovoljnim finansijskim sredstvima za njenu implementaciju.

– Moramo ovo promijeniti! U eri zagađenja, naše lokalne samouprave moraju biti osnažene da doprinesu zelenom razvoju i željenoj transformaciji regiona od smrtne kazne do zdrave, prosperitetne budućnosti – rekao je Raičević.

On je naveo da nedavno istraživanje NALAS-a, uključujući 149 lokalnih samouprava sa Zapadnog Balkana, pokazalo je da samo trećina njih ima ekološke strategije. Drugim riječima, to bi moglo značiti da 70% lokalnih samouprava ne pristupa strateški zaštiti životne sredine i samo sprovodi povremene, ad hoc mjere kako bi odgovorile na izazove životne sredine.

– Svjesni da bez spoljne podrške nećemo moći da ostvarimo Zelenu agendu, NALAS unapređuje apsorpcione kapacitete lokalnih samouprava u EU i lobira za njihovu povećanu ulogu u programiranju EU i pristupu finansijama. Ovde bih apelovao na naše partnere iz EU da stvore nove mogućnosti za lokalne samouprave da igraju ulogu u Zelenoj agenda – rekao je Raičević.


Forumu se obratio državni sekretar Ministarstva turizma, ekoligije, održivog razvoja i razvoja Sjevera Nenad Vitomirović, koji je govorio o izradi normativnog okvira za ovu oblast koji će biti usklađen sa zakonodavstvom Evropske unije.

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Peter Falten saopštio je da je regionalnim klimatskim partnerstvom, uspostavljenim između šest zemalja Zapadnog Balkana i Njemačke, ova država predvidjela ukupno oko milijardu i po eura pomoći za realizaciju projekata iz oblasti zelene agende, kao i da Njemačko društvo za tehničku saradnju (GIZ) aktivno pruža aisistenciju lokalnim samoupravama.

– OD 2022 do početka 2024. godine od tih sredstava implementirano je 670 miliona eura, što čini oko 40 odsto – rekao je ambasador Felten.

On je ocijenio da su mnoge opštine imale uspjeha u implementaciji ovakvih projekata, navodeći kao primjer dobitnike nagrade zeleni šampioni. Prema njegovim riječima, veliki teret imlementacije je na lokalnim samoupravama, zbog čega je veoma važna koordinacija regionalnih organizacija kao što je NALAS.

– Pred nama je dug put uprkos napretku koji je naprvljen. Konflikti i krize u svijetu su poremetili su implementaciju zelene agende. Jasno je da zajedno moramo da pokušamo da uradimo više – poručio je njemački ambasador.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.05.2024.  |  Građevina

Za dvije škole tenderi vrijedni preko 650.000 EUR

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za izbor izvođača radova na objektu JU OŠ Janko Bjelica u Crkvicama, na teritoriji opštine Nikšić. Cilj ovog tendera je izabrati kvalifikovanog izvođača koji će izvršiti radove na školskom objektu kako bi obezbijedili što kvalitetnije odvijanje nastavnog procesa i stvorili bolje uslove za obrazovanje djece. Vrijednost radova je 156.000 EUR sa uračunatim PDV-om. Tender je otvoren do 6.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.