NavMenu

Izložba "Terakotne ikone - Viničko Kale" u Podgorici

Izvor: Vijesti Utorak, 16.04.2024. 15:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rajko Karišić)Ilustracija
Izložba "Terakotne ikone - Viničko Kale", biće otvorena danas u 20 časova u Podgorici, u Kuslevovoj kući. Autor izložbe je kustos u JU Muzeji i galerije Podgorice, Dragan Radović.

-Kroz turbulentni i uzbudljivi peti vijek, u nekadašnjoj rimskoj provinciji Makedoniji Sekundi, u utvrđenom gradu na današnjem lokalitetu Viničko Kale, u kontinuitetu se pronalaze keramički reljefi unikatnog ranohrišćanskog sadržaja. Datovanje terakota u arheološkom kontekstu omogućuje njihovu funkcionalnu analizu u tačno opredijeljeni vremenski interval i u okvire crkveno-istorijskih prilika iz druge polovine petog sve do treće decenije VI vijeka. Na prvi pogled, neuglednim reljefima od pečene gline vidimo konture jedne od najupečatljivijih i najcjelovitijih transformacija jedne kulture koja se dogodila na evropskom tlu prije Renesanse, a odnosi se na rađanje specifičnog hrišćanskog egzegetskog modela percepcije u umjetnosti - navodi se u najavi.

Kasna antika, podsjećaju iz JU Muzeji i galerije Podgorice, period je krupnih religioznih previranja i promjena koje su imale jak uticaj na cjelokupni društveni život, između ostalog i na vojsku. U vrijeme, još uvijek, nedefinisanih kanona, terakote iz Vinice, bile su u službi povezivanja nove religije sa već uspostavljenim praksama u okviru vojničkog života.


-Upravo otkriće terakotnih ikona i njihov višeslojni sadržaj, stavljaju lokalitet Viničko Kale na mapu najznačajnijih kasnoantičkih utvrđenja na putu Astibo - Partikopolis. Terakotne ikone su, na osnovu rezultata arheoloških iskopavanja, bile aplicirane na zidovima na nekim od objekata, a nakon 530 godina su bile odstranjene zbog toga što njihova ikonografija nije bila odgovarajuća i u saglasju sa novouspostavljenim crkvenim kanonima", dodaje se u najavi.

Postavka će biti dostupna posjetiocima do sedmog maja.
Kuslevova kuća Podgorica
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.05.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Oživljavanje srednjovjekovnog grada Brskova - Kako će izgledati budući kompleks u Mojkovcu (FOTO)

Na konkurs za izradu idejnog rješenja za reinterpretaciju starog utvrđenja i rudarskog naselja Brskovo u Mojkovcu u predviđenom roku stiglo je 12 radova. Prema odluci žirija, dodijeljene su druga i treća nagrada i izvršen jedan otkup. Prva nagrada nije dodijeljena, a nije izvršen ni drugi otkup koji je bio predviđen konkursom. Druga nagrada dodijeljena je radu pod šifrom 16661 koji je stigao iz Srbije. Autorka rješenja Ana Virijević

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.