NavMenu

U Porto Montenegro do sada uloženo 923,4 mil EUR - Jedinstveni kompleks Synchro Yards sledeća faza u razvoju projekta

Izvor: eKapija Petak, 05.04.2024. 11:27
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/biggunsband)
U projekat Porto Montenegro ukupno je uloženo više od 923,4 mil EUR i taj projekat višestruko je premašio dogovorenu visinu investicije od 450 mil EUR. Samo u periodu od jula do decembra prošle godine, u ovaj projekat je investirano 38,8 miliona, pokazuju podaci o aktivnostima na realizaciji prioroitetnih projekata iz oblasti turizma.

U izvještajnom periodu akcenat je bio na realizaciji projekta Boka Place, a u izvještaju se navodi da su u završnoj fazi radovi na na poslovnim prostorima, te da se u narednom periodu očekuje njihova primopredaja budućim korisnicima.

- Sa izgradnjom Boka Place započeta je i izgradnja dijela druge faze infrastrukture, radnog naziva Faza 2A, za koju je glavni izvođač uveden u radove krajem decembra 2022. godine. U toku je izvođenje građevinskih radova Faze 2A koji napreduju planiranom dinamikom, a sve parcele u ovom obuhvatu biće dio projekta pod nazivom Synchro Yards - stoji u informaciji koju je Vlada usovjila na poslednjoj sjednici.

Kompleks Synchro Yards je zamišljen kao novo područje koje će predstavljati srž naselja i marine Porto Montenegro, sa ciljem da, pruži inovativno urbano područje svjetskih razmjera sa bogatim sadržajima.

- Trenutno je projekat Synchro Yards je u fazi projektovanja, i za određene djelove - objekte mješovite namjene Aeris, Aurora, Lyra i objekat hotela Ivo je pribavljena saglasnost glavnog državnog arhitekte - navedeno je.

Krajem 2023. godine, u kompanijama koje realizuju projekat Porto Montenegro bilo je angažovano 580 osoba, od toga su 402 crnogorski državljani, a 178 stranci.

U dokumentu se podsjeća da je ugovor o realizaciji projekta Porto Montenegro potpisan između Vlade Crne Gore, Adriatic Marinas i P.M. Securities INC, stupio je na snagu 20. avgusta 2008. godine.

Projekat predstavlja preuređenje nekadašnjeg mornaričko-tehničkog remontnog zavoda u Tivtu u visokokvalitetni nautičko-turistički rizort, a podrazumijeva izgradnju marine sa 850 vezova za jahte svih veličina, hotela 5 zvjezdica, luksuznih stanova, restorana, barova, kafea, galerije, nautičkog muzeja i ostalih turističkih i komercijalnih sadržaja. Danas se na ovoj lokaciji nalazi luksuzni hotelsko-turistički kompleks prepoznatljiv po hotelskom brendu Regent i vodećoj marini luksuznih jahti na Mediteranu, od 464 vezova Porto Montenegro.

(Foto: Shutterstock/nadtochiy)
- Od početka realizacije ovog projekta izgrađen je luksuzni hotel Regent Porto Montenegro i luksuzna marina sa propratnim sadržajima, kompleks od 9 objekata turističkog stanovanja, bazen, Buddha-Bar Beach karakteristične arhitekture, i rekonstruisan je stari objekat u kojem se sada nalazi Muzej nautičkog nasljeđa - navodi se u informaciji.

Predstavnici državnog investicionog fonda Dubaija Investment Corporation of Dubai (ICD), potpisali su 2016. godine Protokol o primopredaji nautičko-turističkog kompleksa i marine za mega jahte Porto Montenegro. U novembru 2019. godine potpisan je ugovor o upravljanju sa kompanijom Kerzner International, vodećom međunarodnom kompanijom koja se bavi izgradnjom i upravljanjem rizortima, destinacijama, ultraluksuznim hotelima i inovativnim iskustvima u oblasti zabave i igara na sreću, a koja je, između ostalog, autor brenda One&Only i Atlantis rizorta u Dubaiju.

Dalje se podsjeća da je investitor u oktobru 2020. godine podnio prijavu građenja za izgradnju novog dijela projekta hotela kategorije 5 zvjezdica sa 240 smještajnih jedinica.

- U pitanju je hotel Boka Place predračunske vrijednosti 43,67 mil EUR, a namjera investitora je da u okviru hotela otvori 96 novih radnih mjesta. Investicija hotela se prati kroz posebni program ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore - zaključuje se u dokumentu.
marina Porto Montenegro
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.05.2024.  |  Građevina

Za dvije škole tenderi vrijedni preko 650.000 EUR

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za izbor izvođača radova na objektu JU OŠ Janko Bjelica u Crkvicama, na teritoriji opštine Nikšić. Cilj ovog tendera je izabrati kvalifikovanog izvođača koji će izvršiti radove na školskom objektu kako bi obezbijedili što kvalitetnije odvijanje nastavnog procesa i stvorili bolje uslove za obrazovanje djece. Vrijednost radova je 156.000 EUR sa uračunatim PDV-om. Tender je otvoren do 6.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.