NavMenu

Sporazum o saradnji Ministarstva energteike i rudarstva i CANU - Bilećko jezero, energetska tranzicija i otpimalno korištenje potencijala

Izvor: eKapija Utorak, 02.04.2024. 16:00
Komentari
Podeli
(Foto: Vlada Crne Gore/Saša Matić)
Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović i Dragan K. Vukčević, predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti CANU potpisali su danas Sporazum o saradnji dvije institucije.

- U energetskom sektoru postoji veliki broj otvorenih pitanja i mogućnosti za našu saradnju i ja ću biti vrlo konkretan i zatražiti već od samog starta naše saradnje, da predstavnici CANU-a budu uključeni u razne projekte, između ostalih da riješimo pitanje Bilećkog jezera i valorizacije potencijala, da članovi CANU- a i oni članovi koje vi delegirate budu u sastavu radnih komisija, da nam pomognete da na pravi, pravičan i pravedan način riješimo pitanje energetske tranzicije u Crnoj Gori, da vidimo kako to naše potencijale u smislu ruda, minerala možemo koristiti na najbolji mogući način - izjavio je Mujović nakon potpisivanja.

Ministar je naglasio da, polazeći od činjenice da je energetika velika razvojna šansa Crne Gore i da svjesni značaja energetike i energetskog sektora, Ministarstvo energetike i rudarstva nastoji i nastojaće da naše energetske

- Da bi došli do tog cilja, moramo biti zajedno, moramo biti grupisani, sabrani i iskoristiti znanje, a nema nikakve dileme da najveće znanje i iskustvo stanuje upravo na adresi Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Nisam pristalica samoljublja, ali isto tako ne volim i nije mi drago kada se za neka važna mišljenja prvo obratimo međunarodnim adresama i smatramo da negdje drugo postoje ljudi koji su kvalifikovaniji, koji bolje misle Crnoj Gori, od onih najpriznatijih i najmudrijih glava koje su svakako skoncentrisane u CANU. S tom praksom želim da prekinemo i želim da brojne probleme u energetici rješavamo na partnerskoj osnovi, tako što ćemo prvog saveznika i prvo savjet potražiti na ovoj adresi, na ovoj instanci - zaključio je Mujović.

Institucija u okviru CANU koja se neposredno bavim ovim pitanjima je ENEKO Centar za energiju i ekologije kojim upravlja akademik Igor Đurović. Po riječima predsjednika CANU-a Dragana K. Vukčevića, ta institucija je zadužena za energetiku, ekologiju, za održivi razvoj i za projekte iz tih oblasti. Onako kako je sad počelo, u saradanji sa značajnim institucijama iz ovih oblasti u Crnoj Gori, njen rad obećava dobre rezultate.

- Drago mi je da smo danas potpisali sporazum između Ministarstva energetike i rudarstva i Crnogorske akademija nauka i umjetnosti. Drago mi je da je ovo još jedan u nizu sporazuma koji je CANU potpisala sa institucijama u Crnoj Gori iz oblasti nauke, umjetnosti i politike i mogu reći sa zadovoljstvom da smo dosadašnje sporazume smatrali dobrom osnovom za unapređenje saradnje sa tim institucijama. Raduje me da je ministar Mujović prepoznao mogućnosti saradnje između resora kojim upravlja i CANU oko brojnih tema, vezanih za ovu, rekao bih osjetljivu i složenu oblast. Vjerujem da će današnji sporazum biti dobar osnov za unapređenje saradnje naših institucija, u pogledu okruglih stolova, tribina, u pogledu zajedničkih izdanja, u pogledu zajedničkih nastupa u prijavljivanju projekata iz ove oblasti - zaključio je predsjednik CANU Vukčević uz zahvalnost ministru Mujoviću na prepoznavanju partnerstva i mogućnosti za saradnju ministarstva energetike i rudarstva i CANU.

Potpisivanje Sporazuma korak je dalje u konkretizaciji saradnje koja je dogovorena prilikom nedavno održanog sastanka ministra Mujovića sa predstavnicima CANU-a i Centra za energiju i ekologiju ENEKO.

- Polazeći od zajedničkih interesa za unapređenje saradnje iz oblasti energetike i ekologije, kao ključnih faktora za održivost i zaštitu životne sredine u skladu sa potrebama razvoja Crne Gore - naglašeno je u preambuli Sporazuma koji podrazumijeva trajnu saradnju na realizaciji aktivnosti za održivo korišćenje prirodnih resursa, energetsku efikasnost, ekologiju, očuvanje prirode i zaštitu životne sredine, razvoj naprednih tehnologija i korišćenje obnovljivih izvora energije, regulatorne mjere, održavanje naučnih skupova, okruglih stolova, tribina, izradu publikacija.

Kako je predviđeno Sporazumom Koordinacioni odbor biće sačinjen od 4 člana, od kojih po 2 imenuju CANU i Ministarstvo energetike i rudarstva, pratiće realizaciju aktivnosti i o tome I periodično informisati potpisnike.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i akademik Ljubiša Stanković, potpredsjednik CANU, akademik Igor Đurović, rukovodilac ENEKO centra, akademik Predrag Miranović, sekretar Odjeljenja prirodnih nauka, Vesna Brajović, sekretarka u Ministarstvu energetike i rudarstva Crne Gore, Novak Vukadinović, načelnik Službe CANU i Snežana Dragićević, samostalna savjetnica u ENEKO centru.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Poništen tender za dionicu Andrijevica-Peć, sve ponude ocijenjene neodgovarajućim

Monteput je poništio 120.000 EUR vrijedan tender za izradu idejnog rješenja za dionice auto-puta Andrijevica-Peć i Andrijevica-Čakor, nakon što su svi ponuđači isključeni iz postupka zbog nepravilno sačinjenih i nepotpunih izjava. To se navodi u odluci državnog preduzeća koja je dostupna na sajtu crnogorskih elektronskih javnih nabavki (CeJN). Monteput je tender raspisao 22. febrara ove godine, a svrha izrade dokumentacije za ovu 27

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.