NavMenu

Za 332 kapitalna projekta u ovoj godini preko 240 mil EUR - Za dionicu Mateševo-Andrijevica opredijeljeno 90 miliona

Izvor: eKapija Utorak, 02.04.2024. 15:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: JamesQube/pixabay.com)Ilustracija
U prvom kvartalu ove godine za realizaciju kapitalnog budžeta Crne Gore potrošeno je 25 mil EUR ili 10% od ukupno planiranog iznosa, od čega je 4,2 miliona plaćeno iz kreditnih sredstava, a dva miliona iz EU donacija (IPA projekti). Dinamika izvršenja u odnosu na prethodnu godinu, kada je taj iznos bio 10,7 mil EUR ili 5%, je gotovo duplo bolja, dok je ukupna potrošnja povećana dva i po puta.

To pokazuju podaci iz izvještaja o izvršenju kapitalnog budžeta koji je objavilo Ministarstvo finansija.

Iz ovog resora podsjetili su da su predlogom Zakona o budžetu Crne Gore za 2024. godinu za kapitalne projekte planirana sredstva u ukupnom iznosu od 240,01 mil EUR za realizaciju 332 projekta (aktivnosti) ukupne procijenjene vrijednosti 2,8 mlrd EUR.

- U okviru kapitalnog budžeta Uprave za kapitalne projekte za sprovođenje 254 projekta opredijeljeno je 85 mil EUR, što je 35% od ukupnog kapitalnog budžeta za ovu godinu - navedeno je.

U prvom kvartalu za projekte koje realizuje Uprava za kapitalne projekte plaćeno je 14,7 miliona odnosno 16% od ukupno planirane sume, što je čak četiri puta više u odnosu na isti period prošle godine kada je plaćeno 3,5 mil EUR ili 3% od ukupno planirane za 2023.

- Za prva tri mjeseca Uprava za kapitalne projekte je pripremila javne nabavke vrijednosti od preko 27 mil EUR sa PDV-om koje su u fazi objavljivanja. Do sada je raspisano 11 javnih nabavki ukupne vrijednosti oko 7,7 miliona, od čega je 3,95 miml EUR za izgradnju sportske hale u Plužinama, a jedan milion za adaptaciju stomatoloških ambulanti u osnovnim i srednjim školama vrijednosti - stoji u dokumentu.

Takođe, na osnovu tendera iz prethodne godine zaključen je značajan broj broj ugovora za izrade i revizije projektne dokumentacije, kao i za izvođe radova i vršenja stručnih nadzora nad izvođenjem radova, od kojih su izdvojeni ugovori za izgradnju fiskulturne sale za OŠ Mrkojevići u Pečuricama u Baru u iznosu od vrijednosti 1,16 mil EUR i rekonstrukciju glavnih cjevovoda visoke i niske zone Pliješ-Grad sa povratnim cjevovodom u iznosu od 1,16 miliona.

Iz Ministarstva finansija navode da su u okviru kapitalnog budžeta Uprave za saobraćaj planirana sredstva u ukupnom iznosu od 155 mil EUR, od čega je za sprovođenje 77 projekata opredijeljeno 65 miliona ili 27%, dok je za autoput Bar-Boljare, dionica Mateševo-Andrijevica, opredijeljeno 90 mil EUR što je 38% od ukupnog kapitalnog budžeta -više od trećine.

- U prvom kvartalu 2024. godine za projekte koje realizuje Uprava za saobraćaj plaćeno je 10,3 mil EUR, odnosno 7% od ukupno planirane sume, što je za tri miliona više nego prošle godine kada je plaćeno 7,1 mil EUR. Imajući u vidu da je u toku izrada projektne dokumentacije za dionicu autoputa od Mateševa do Andrijevice, izvršenje kapitalnog budžeta Uprave za saobraćaj je na 11% od planiranog iznosa sa ostale projekte mimo autoputa, što je dinamika potrošnje na gotovo identičnom nivou u odnosu na prošlu godinu - pojašnjeno je u dokumentu.

Za prva tri mjeseca Uprava za saobraćaj je pokrenula tenderske procedure za 21 javnu nabavku ukupne vrijednosti oko 21 mil mil EUR, od čega je 12,19 miliona za rekonstrukciju regionalnog puta Bar-Kamenički most-Krute, a 1,2 mil EUR za rehabilitaciju kolovoza na regionalnom putu R10, dionica Tomaševo-Pavino Polje i 4,84 mil EUR za investiciono presvlačenje asfaltnog kolovoza na magistralnim i regionalnim putevima, sekcija Podgorica, Nikšić, Pljevlja, Kotor, Berane.

Dalje se navodi da je Monteput u prvom kvartalu pokrenuo tenderske procedure za izradu idejnih projekata i idejnih rješenja za sljedeće dionice:
  • autoput Andrijevica - Berane - Boljare (Idejni projekat);
  • autoput Andrijevica - Peć‚ dionica Andrijevica - Čakor (Idejno rješenje);
  • ukrštanje autoputa Bar-Boljare sa Jadransko-Jonskim autoputem i brzom saobraćajnicom jug
  • brza saobraćajnica, dionica Crnča - Pljevlja - granica sa Bosnom i Hercegovinom (Idejno rješenje);
  • brza saobraćajnica, prelazak Bokokotorskog zaliva (Idejno rješenje).
Takođe, tokom godine planirana je izrada idejnih rješenja za sljedeće saobraćajnice:
  • Jadransko - Jonski autoput, dionica od granice sa BiH do Grahova;
  • Jadransko - Jonski autoput, dionica Bar – Ulcinj;
  • brza saobraćajnica, dionica Podgorica – Nikšić;
  • brza saobraćajnica, dionica Smokovac – Božaj.
- Za nastavak izgradnje autoputa Bar-Boljare za dionicu Mateševo-Andrijevica intezivirane su aktivnosti na uključivanju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u dijelu finansiranja i procesu izbora izvođača radova, za čije svrhe se raspisivanje tendera očekuje do kraja tekuće godine - navedeno je.

U cilju jačanja regulatornih i institucionalnih okvira za za unapređenje javnih investicija Vlada Crne Gore je u minulom periodu donijela Odluku o obrazovanju Savjeta za javne investicije i Odluku o izradi kapitalnog budžeta, dok je Ministasrtvo finansija uspostavilo Registar kapitalnih projekata koji se finansiraju iz državnog budžeta, kao sastavni dio već postojeće sistemske aplikacije za upravljanje budžetom (BMIS).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.04.2024.  |  Agro, Građevina

Raspisan konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica u Podgorici

Služba Glavnog gradskog arhitekte objavila je konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica, koji je rezultat potrebe da se kroz inovativna pejzažno-arhitektonska rješenja dobije vizija transformacije neiskorišćenog prostora u novu park šumu. Kako navode, Lješkopoljska Gorica biće važan dio zelene infrastrukture Glavnog grada, koja predstavlja osnov za adaptaciju na klimatske promjene, uspostavljanje ekološke

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.