NavMenu

Zamjena dotrajale opreme u TE Pljevlja pod znakom pitanja - Sankcije Rusiji koče uvoz rezervnih djelova

Izvor: Dan Utorak, 02.04.2024. 14:18
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Elektroprivreda (EPCG) je u maju mjesecu 2023. godine, nakon postupka javne nabavke, zaključila ugovor sa kompanijom Kedra iz Beograda o isporuci lopatica za CNP (cilindar niskog pritiska) i CSP (cilindar visokog pritiska) za parno turbinsko postrojenje TE Pljevlja, međutim, ovi rezervni djelovi još nisu isporučeni, odnosno nalaze se na carinskom terminalu u Pljevljima zbog sankcija koje je Crna Gora uvela Rusiji nakon početka rata u Ukrajini.

Naime, kako se navodi u dokumentu koji je EPCG uputila Vladi, rezervni djelovi za TE Pljevlja proizvedeni su u Rusiji.

- Predmetna roba je neophodna za remontne radove koji se izvode u aprilu i maju 2024. godine usled neophodnosti zamjene već dotrajale opreme, a sa konačnim ciljem sigurnog i pouzdanog rada pogona, kao i ljudi koji rade i borave u njemu. Dana 8. 3. 2024. godine Kedra je isporučila traženu opremu na carinski terminal Pljevlja u skladu sa važećim ugovorom. Kako je navedeno u dostavljenoj dokumentaciji, roba je proizvedena u fabrici u Ruskoj Federaciji, u Sankt Peterburgu, koja je i 1982. godine proizvela kompletno parno turbinsko postrojenje za potrebe TE Pljevlja. Predmetna roba se nije mogla dobiti ni od jednog drugog proizvođača osim od originalnog, imajući u vidu njenu starost, kao i samu specifičnost - navodi se u dokumentu.

Shodno regulativi koja uređuje poslovanje prema zemljama koje imaju ograničenja u trgovini sa Crnom Gorom, Uprava carina je od EPCG zahtijevala da se obrati Ministarstvu energetike kako bi dobili saglasnost na uvoz.

- Ministarstvo je odmah reagovalo na dopis EPCG i 15.3.2024. godine dalo pozitivno mišljenje, odnosno saglasnost na uvoz predmetne robe. Nakon dostavljanja predmetnog mišljenja ka UPC od istog organa je stigao i zahtjev da na uvoz mišljenje treba da daju i MVP i MER. EPCG je sve odgovore, u elektronskoj formi (dok ista ne stignu poštom u EPCG) dostavila Upravi carina na upoznavanje, ali bez obzira na prikupljenu dokumentaciju i dalje nije riješeno pitanje uvoza robe od izuzetnog značaja za bezbjedan i pouzdan rad, kako pogona Termoelektrane, tako i cijelog elektro-energetskog sistema Crne Gore – piše u dokumentu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Poništen tender za dionicu Andrijevica-Peć, sve ponude ocijenjene neodgovarajućim

Monteput je poništio 120.000 EUR vrijedan tender za izradu idejnog rješenja za dionice auto-puta Andrijevica-Peć i Andrijevica-Čakor, nakon što su svi ponuđači isključeni iz postupka zbog nepravilno sačinjenih i nepotpunih izjava. To se navodi u odluci državnog preduzeća koja je dostupna na sajtu crnogorskih elektronskih javnih nabavki (CeJN). Monteput je tender raspisao 22. febrara ove godine, a svrha izrade dokumentacije za ovu 27

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.