NavMenu

Ovo su najbolja mjesta na svijetu za poslovanje

Izvor: Blic Utorak, 02.04.2024. 12:17
Komentari
Podeli
Singapur (Foto: Mike Enerio/Unsplash)Singapur
Singapur, Danska i SAD su najbolja mesta na svetu za poslovanje, pokazuje istraživanje o rangiranju poslovnog okruženja Economist Intelligence Unit.

- Singapur je i dalje najbolja geografska lokacija na svetu za poslovanje, kao što je to bio slučaj u poslednjih 16 godina - rekao je za CNBC Prianti Roj, menadžer prognoze za zemlju i evropski analitičar EIU-a, prenosi BizLife.

Faktori koji su ustoličili ovu državu kao vodeću poslovnu destinaciju su njena politička stabilnost i fokus vlade na pomaganju domaćim kompanijama privatnog sektora da se tehnološki unaprede.

EIU-ov rang procenjuje atraktivnost poslovanja u 82 zemlje i teritorije, a meri se na osnovu indikatora kao što su inflacija, troškovi života, ekonomski rast i fiskalna politika.

Merač takođe nudi uvid u to koje su ekonomije bolje pozicionirane za rast od drugih, i "efikasan način da se identifikuje gde bi uskoro mogao doći porast investicione potrošnje", rekli su analitičari EIU-a.


Top 10 ekonomija za biznis

Iza Singapura su Danska i SAD, koje su zauzele drugo i treće mesto. Danska, sa svojim "čvrstim makroekonomskim osnovama" i visokokvalitetnom transportnom i digitalnom infrastrukturom, predstavlja jednu od najatraktivnijih poslovnih lokacija na svetu, rekao je Roj.

Tržišne prilike će ostati povoljne u SAD, posebno uz nekoliko ograničenja za spoljnu trgovinu i ulaganja u SAD, dodala je.

- Predviđa se da će Singapur, Danska i SAD imati najbolje poslovno okruženje u narednih pet godina - pokazuje izveštaj .

Nemačka i Švajcarska su zauzele četvrto i peto mesto, dok Kanada, Švedska, Novi Zeland, Hong Kong i Finska čine ostatak od 10 najboljih mesta na svetu za poslovanje.Zemlje koje najviše napreduju

Neki značajni "veliki popravljači" koji su postigli dobre rezultate u indeksu su zemlje poput Grčke, Katara i Indije.

Grčka je zabeležila najveće poboljšanje u poslovnoj klimi u indeksu EIU-a zbog reformi koje je sprovela vlada pro-biznis, pokazuje izveštaj.

Reforme slobodnog tržišta koje je obećao argentinski predsednik Havijer Milei, a koje imaju za cilj da podstaknu privatna preduzeća i privuku strane investicije, dovele su do naglog poboljšanja rangiranja zemlje do drugog najpoboljšanog poslovnog okruženja.

- Indija je jedino tržište jedne zemlje koje nudi potencijal koji se može uporediti sa onim u Kini - navodi se u izveštaju, dodajući da mladi demografski profil zemlje dobro sluti njenoj radnoj snazi i budućoj potražnji.

Indija je zauzela treće mesto na listi najnaprednijih poslovnih okruženja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.04.2024.  |  Agro, Građevina

Raspisan konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica u Podgorici

Služba Glavnog gradskog arhitekte objavila je konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica, koji je rezultat potrebe da se kroz inovativna pejzažno-arhitektonska rješenja dobije vizija transformacije neiskorišćenog prostora u novu park šumu. Kako navode, Lješkopoljska Gorica biće važan dio zelene infrastrukture Glavnog grada, koja predstavlja osnov za adaptaciju na klimatske promjene, uspostavljanje ekološke

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.