NavMenu

Na tržištu sve više vina s povećanim procentom alkohola

Izvor: Politika Utorak, 02.04.2024. 11:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Wokandapix)Ilustracija
Od ove godine na etiketi istaknutoj na boci vina jedna od obaveznih informacija jeste navođenje nutritivne vrijednosti na deklaraciji. Prema evropskim propisima, koji važe i za proizvođače iz Srbije koji izvoze na to tržište, ovaj zahtjev se odnosi za sva vina proizvedena posle 8. decembra 2023. Ona vina koja su proizvedena ranije još se mogu prodavati u maloprodaji bez novog sadržaja na etiketama.

Za kupce ovo znači da će ubuduće imati informaciju više o ovom proizvodu - kalorijsku vrijednost na 100 mililitara, spisak sastojaka i najkraći rok trajanja. Supstance čije će prisustvo morati da bude navedeno obuhvataju i komercijalne kvasce, dodati šećer, boje i sve ostale upotrebljene aditive. Da li u skorije vrijeme ove novine mogu da očekuju i potrošači u Srbiji?

Kako je za Politiku rekao Stevan Rajta, direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije ovo su svakako informacije vrlo korisne za potrošače, a neki domaći vinari već su počeli da se prilagođavaju ovim pravilima jer, u suprotnom, svoja vina neće moći da plasiraju na tržište EU.

- Zašto su ove informacije važne? Prije svega zato što se na svim tržištima i sve više pojavljaju "lažna" vina: brzo napravljena, miješana iz više regiona ili od raznih sorti - kaže sagovornik Politike i napominje da se istovremeno koriste i razne tehnološke metode koje mogu da poboljšaju aromu, boju, miris, ukus.

Tako da su, prema njegovom mišljenju, ove novine korisne za ljude koji nisu poznavaoci vina, već samo ljubitelji tog pića. Primijetno je, dodaje, da se već sada i kod nas, kao i u svijetu, u vinima u poslednje vrijeme pojačava količina alkohola. Da li je to uzrok klimatskih promjena i sazrijevanja prije vremena to će ispitivati naučnici u narednom periodu.

Međutim, Rajta kaže da pojedine zemlje iz EU, kao što je Njemačka, već uvode ograničenja u smislu da ne mogu da se uvezu vina iznad 15% ili 16% alkohola, jer to ne odgovara njihovim standardima. Za bijelo vino je, recimo, uobičajen sadržaj alkohola 12% do 13%, a za crvena 14% do 14,5%. U našim vinima, ističe, ponegdje taj procenat već dostiže 16% ili 17% alkohola. U tom slučaju proizvođači moraju da dodaju vodu. Slično je čak predlagano i u Francuskoj što je izazvalo veliko negodovanje njihovih vrhunskih proizvođača i o tome se i dalje polemiše.

- Ako se u vino dodaje voda ona može da razblaži miris, boju, voćnost. Nisam siguran da sve naše vinarije imaju dobru opremu za preradu. Sve više naših vinara će morati da radi takozvanu mikrooksigenaciju da bi mogli da kontrolišu sadržaj alkohola - objašnjava Stevan Rajta.

Prema njegovom mišljenju, svakako dolazi novo vrijeme kada ćemo svi morati da se prilagodimo uticaju klimatskih promjena. Ne samo kod grožđa i vinarstvu već će to biti prioritet i kod drugih poljoprivrednih proizvoda.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Poništen tender za dionicu Andrijevica-Peć, sve ponude ocijenjene neodgovarajućim

Monteput je poništio 120.000 EUR vrijedan tender za izradu idejnog rješenja za dionice auto-puta Andrijevica-Peć i Andrijevica-Čakor, nakon što su svi ponuđači isključeni iz postupka zbog nepravilno sačinjenih i nepotpunih izjava. To se navodi u odluci državnog preduzeća koja je dostupna na sajtu crnogorskih elektronskih javnih nabavki (CeJN). Monteput je tender raspisao 22. febrara ove godine, a svrha izrade dokumentacije za ovu 27

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.