NavMenu

Mulešković: Budžet nije dobro planiran

Izvor: Mina Utorak, 02.04.2024. 08:36
Komentari
Podeli
Mirza Mulešković (Foto: YouTube.com/Mina/Printscreen)Mirza Mulešković
Na početku ove godine, kao i u posljednje dvije, tri, uočava se da se ostvarena realizacija budžeta značajno razlikuje od projektovane, odnosno planirane, saopštio je ekonomski analitičar, Mirza Mulešković.

- To jasno govori da nije dobro planiran budžet na početku i moram priznati da sam očekivao da ćemo ove godine imati bolje programiranje, jer nemamo većih eksternih šokova - kazao je Mulešković Pobjedi.

U prva dva mjeseca je ostvaren budžetski deficit od 18,5 mil EUR, odnosno 0,3% bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je samo u februaru deficit potrošnje bio 34,3 mil EUR, odnosno 0,5% BDP-a, pokazuje najnoviji izvještaj Ministarstva finansija o izvršenju budžeta.

Prihodi budžeta za prva dva mjeseca bili su 333,9 mil EUR ili 4,7% procijenjenog BDP-a i u odnosu na planirane veći su 27 miliona ili 8,8%, a u odnosu na isti period prošle godine 23,9 miliona ili 7,7%.

Iz Ministarstva finansija su rekli da su, ukoliko se u prošloj i ovoj godini isključe prihodi jednokratnog karaktera, ukupni prihodi za prva dva mjeseca veći 59,8 mil EUR ili 22%.

Zaključno sa februarom, naplaćeno je ukupno 173,6 mil EUR prihoda od PDV, što je u odnosu na plan veće 8,1%, a u odnosu na uporedni period 23,2%.

- Rast prihoda od PDV-a dominantno je rezultat rasta potrošnje, što je dijelom rezultat povećanja minimalne penzije - navodi se u izvještaju.

Mulešković je, komentarišući prihodnu stranu, ocijenio da su rezultati očekivani i po planu.

- Ako bi se upoređivalo sa prethodnim godinama, to je negdje slična dinamika i važno je napomenuti da je došlo do rasta naplate PDV-a isključivo zbog povećanja penzija, što znači da i dalje nemamo neke dodatne ekonomske aktivnosti koje su povećale naplatnu stranu, već isključivo kroz potrošnju - rekao je Mulešković.

Od akciza je naplaćeno 44,9 mil EUR, što je 3,5% više od plana i 25,9% više od uporednog perioda.

U Vladinom dokumentu se navodi da je rast izdataka u najvećoj mjeri uslovljen rastom izdvajanja za isplatu penzija, primarno zbog povećanja minimalne na 450 EUR, kao i rasta izdvajanja za bruto zarade.

- Vidimo da je došlo do velikog rasta izdataka budžeta posebno u dijelu za penzije, pa očekujem da će se tokom godine taj problem produbiti, pa ukoliko ne dođe do povećanja ekonomskih aktivnosti možemo očekivati značajne probleme. Očekivan je mnogo veći deficit, ali mislim da ćemo tek kasnije vidjeti pravo stanje - saopštio je Mulešković.

On je podsjetio da su iz Vlade prilikom usvajanja ovogodišnjeg budžeta saopštili da će tekuću potrošnju finansirati isključivo iz prihoda budžeta, te da će kreditima isključivo vraćati stari dug i eventualno ih koristiti za kapitalni budžet.

Realizovano je 69% kapitalnog budžeta u iznosu od 10,7 mil EUR, a u Ministarstvu finansija očekuju da ta potrošnja bude intenzivirana nakon finalizacije tenderskih postupaka za izvođenje radova pojedinih projekata.

- Kao i svake godine prvih nekoliko mjeseci kapitalni budžet se ne realizuje po planu, zbog tenderskih procedura. Iako su bile neke najave da će to ići brže i sa skraćenim procedurama, vidimo da je ipak dinamika slična lanjskoj. Nadam se da će se kapitalni budžet realizovati u potpunosti, jer sa ovakvim rastom tekuće potrošnje, a bez realizacije kapitalnog budžeta, Crna Gora ulazi u veliki problem sa javnim finansijama - zaključio je Mulešković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Poništen tender za dionicu Andrijevica-Peć, sve ponude ocijenjene neodgovarajućim

Monteput je poništio 120.000 EUR vrijedan tender za izradu idejnog rješenja za dionice auto-puta Andrijevica-Peć i Andrijevica-Čakor, nakon što su svi ponuđači isključeni iz postupka zbog nepravilno sačinjenih i nepotpunih izjava. To se navodi u odluci državnog preduzeća koja je dostupna na sajtu crnogorskih elektronskih javnih nabavki (CeJN). Monteput je tender raspisao 22. febrara ove godine, a svrha izrade dokumentacije za ovu 27

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.