NavMenu

Gradiška, grad drveta - Godišnji izvoz premašio 100 mil EUR

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 01.04.2024. 16:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Tom Tom/shutterstock.com)Ilustracija
Drvoprerađivački sektor i proizvodnja namještaja na području Gradiške posljednjih nekoliko godina su u velikom usponu. Više od 30 kompanija sa sjedištem u Gradišci koje se bave preradom drveta i proizvodnjom namještaja ostvaruju prihod veći od 100 mil EUR godišnje.

- U ovom sektoru zaposleno je 1.300 radnika. Oko 90 odsto proizvoda ovih kompanija namijenjeno je tržištu Evropske unije i susjednih zemalja. To je za ovu sredinu veoma važan, ohrabrujući podatak - rekao je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

Grad Gradiška ima dugu tradiciju bavlјenja šumarstvom i obradom drveta. Još sredinom 19. vijeka Austrougarska je počela s intenzivnom eksploatacijom drveta na ovom području, o čemu svjedoči prva parna pilana praške firme Johana Brabeca u Bosni i Hercegovini.

Sa ciljem rasta i razvoja ove grane industrije nastao je i Centar za istraživanje i razvoj, kao rezultat saradnje Odjeljenja za razvoj gradske uprave i Razvojne agencije Gradiška. Projekat su finansirali EU i Savezna Republika Njemačka putem "EU 4Businessa", kao podrška drvoprerađivačkom sektoru izvozno orijentisane oblasti", rekao je Darko Vrhovac, načelnik Odjeljenja za razvoj grada Gradiška.

On dodaje da su projekat sproveli grad Gradiška u partnerstvu sa Tehničkom školom i privatno preduzeće Bor d.o.o. Gradiška.

U sklopu projekta "Gradiška - grad drveta" uveden je novi nastavni plan za CNC operatere za preradu drveta u Tehničkoj školi Gradiška.

Ovaj centar postao je jedan od lidera u dizajnu, digitalizaciji i razvoju namještaja, koji nudi usluge preduzećima koja proizvode i plasiraju visokokvalitetne i moderne proizvode, te ih izvoze na najzahtjevnija evropska tržišta.


- Centar za istraživanje i razvoj ima međusektorski pristup kombinujući lokalne resurse i IKT alate čiji je fokus na podršci kompanijama u vezi s inovacijom, digitalizacijom, klasterizacijom, umrežavanjem, razvojem proizvoda i promocije, gdje će ciljane kompanije moći brže odgovoriti na potrebe klijenata i nadograditi svoje kapacitete - rekao je Aleksandar Ivaštanin, menadžer i glavni inženjer Centra.

Aktivnosti navedenog centra, sa naglaskom na drvoprerađivačkoj industriji i osposobljavanju kadrova, biće prezentovane na Međunarodnom sajmu privrede, poljoprivrede, turizma i obrazovanja krajem aprila u Gradišci.

Podsjećamo, za učešće na ovom sajmu prijavljeno je više od 100 izlagača. Cilj je promocija i predstavljanje proizvoda i usluga domaćih i stranih privrednih subjekata, poljoprivrednih proizvođača, ekonomskih eksperata, kao i predstavnika domaćih i regionalnih privrednih komora.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.04.2024.  |  Agro, Građevina

Raspisan konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica u Podgorici

Služba Glavnog gradskog arhitekte objavila je konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica, koji je rezultat potrebe da se kroz inovativna pejzažno-arhitektonska rješenja dobije vizija transformacije neiskorišćenog prostora u novu park šumu. Kako navode, Lješkopoljska Gorica biće važan dio zelene infrastrukture Glavnog grada, koja predstavlja osnov za adaptaciju na klimatske promjene, uspostavljanje ekološke

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.