NavMenu

Novi tender za rekonstrukciju mosta Kruče na regionalnom putu Bar-Ulcinj - Vrijednost radova porasla na 1,44 mil EUR

Izvor: eKapija Subota, 30.03.2024. 09:25
Komentari
Podeli
(Foto: Google Earth/Printscreen)
Uprava za saobraćaj ponovila je tender za sanaciju mosta Kruče, a vrijednost radova porasla je na 1,19 mil EUR bez, odnosno blizu 1,44 miliona sa PDV-om.

Most Kruče nalazi se na magistralnom putu Bar - Ulcinj, na km 16+200.

Rok za završetak radova je devet kalendarskih mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao.

Kako se može vidjeti u glavnom projektu sanacije, za čiju izradu je bio zadužen Projectman iz Podgorice, nakon analize mogućih rešenja sanacije mosta Kruče, a sagledavši trenutno stanje konstrukcije, došlo se do optimalnog rješenja sanacije mosta.

- Prije svega most treba sanirati kroz faze, na polovinama mosta, u odnosu na podužnu osu, tako da se obezbijedi saobraćaj na jednoj polovini mosta. Sanacija mosta podrazumijeva povećanje stabilnosti i trajnosti konstrukcije, te unapređenje bezbjednosti saobraćaja - navedeno je.

Nakon sanacije most će ispunjavati uslove trenutnih važećih EC propisa, kroz zahtjeve nosivosti za kombinacije opterećenja, pokretno opterećenje LM 1, koji su definisan kroz EC 1 i nacionalnim aneksima Crne Gore. Tehničko rješenje se zasniva na sanaciji lokalnih ostećenja, i povećanje nosivosti globalnog sistema.

Na mostu je, između ostalig, potrebna sanacija lokalnih elemenata, izrada hidroizolacije cijelom površinom ploče, sa ciljem zašite mosta od afmosferskih uticaja. Sa ciljem izrade zatvorenog sistema odvodnjavanja atmosferske vode sa mosta, potrebno je ugraditi slivnike na rastojanju definisanim projektom. Projektom je predviđena zamjena dilatacija na mostu, kao i sanacija betona oko dilatacije. Potrebno je izvšiti pregled i nakon toga ukoliko je potrebno zamjeniti
ležišta.

Povećanje globalne nosivosti sistema, obezbeđuje se karbonskim trakama. U cilju povećanja bezbjednosti saobraćaja na mostu planirana je zamjena dotrajale odbojne ograde H2W2, kao i ugradnja pješačke pocinkovane ograde visine 1.20 m. Nakon pomenutih radova predviđena je i ugradnja asfaltnog zastora.

- Prilikom sanacije mosta potrebno je projektantsko praćenje sanacije, sa ciljem ispunjenja projektantskih zahteva i nalaženje rješenja za moguće otkrivene nedostatke konstrukcije u toku izvođenja radova na rehabilitaciji mosta - stoji u tenderu.

Ponude se dostavljaju najkasnije do 12. aprila do 10 sati. Više informacija možete vidjeti OVDJE.

Podsjetimo, prethodni tender raspisan je u februaru, a tada je vrijednost radova bila 1,1 mil EUR bez, odnosno 1,33 mil EUR sa PDV-om.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.04.2024.  |  Agro, Građevina

Raspisan konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica u Podgorici

Služba Glavnog gradskog arhitekte objavila je konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica, koji je rezultat potrebe da se kroz inovativna pejzažno-arhitektonska rješenja dobije vizija transformacije neiskorišćenog prostora u novu park šumu. Kako navode, Lješkopoljska Gorica biće važan dio zelene infrastrukture Glavnog grada, koja predstavlja osnov za adaptaciju na klimatske promjene, uspostavljanje ekološke

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.